Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

10 olennaista asiaa, jotka on otettava huomioon oikoluettaessa

Seuraava artikkeli auttaa sinua: 10 olennaista asiaa, jotka on otettava huomioon oikoluettaessa

Mitä etsiä oikolukua tehdessä

Olipa sinulla kirjoituksia, joita yrität oikolukea tai olet ajatellut ryhtyä ammattimaiseksi oikolukijaksi, olet ehkä miettinyt, mitä sinun pitäisi etsiä.

Tarvitset tarkkaa silmää ja huomiota yksityiskohtiin kaikentyyppisen sisällön oikolukemiseen, ja tekniikka muuttuu sisällön tyypin mukaan.

Tämä postaus näyttää, mitä oikolukemisessa on otettava huomioon ja kuinka ammattimainen oikolukija toimii.

Opi perustamaan oma oikolukuyritys

teki ensimmäisen kuukauden sen jälkeen, kun hän valmistui yhdeltä Caitlinin oikolukukurssista – vaikka hän vielä työskenteli kokopäiväisesti vähittäispankkityössään!

Oikolukutyypit

Jos aiot ryhtyä oikolukijaksi ansaitaksesi ylimääräistä rahaa, sinun on päätettävä, millaista oikolukua haluat tehdä. Oikolukua on neljä laajaa luokkaa:

 • Painetun median oikoluku – itse kustantaville kirjailijoille tai kustantajille (esim. sanomalehdet, kirjat, aikakauslehdet jne.)
 • Akateeminen oikoluku – tutkijoille, professoreille ja opiskelijoille (esim. tutkimuspaperit, artikkelit, opinnäytetyöt jne.)
 • Liiketoiminnan oikoluku – yritysten omistajille (esim. blogit, verkkosivujen sisältö, markkinointimateriaalit jne.)
 • Käännösten oikoluku – varmistaa, että käännetyt materiaalit ovat järkeviä.

Oikolukutekniikat

Oikolukutekniikkaa ei ole määritelty, ja useimmilla ammattilaisilla on erilaisia ​​lähestymistapoja. On kuitenkin joitain yleisiä tehtäviä, joita kaikki oikolukijat tekevät:

 • Korjaa välimerkkien, kieliopin, isojen kirjainten ja oikeinkirjoituksen virheet.
 • Korjaa väärät sanavalinnat.
 • Etsi puuttuvia tai toistuvia sanoja
 • Varmista, että sisältö noudattaa asianmukaista tyyliopasta (jos sellainen on).

Useimmat oikolukijat käyttävät joko Microsoft Wordia tai Google Docsia sisällön tarkistamiseen. Molemmissa ohjelmissa on seurantaominaisuuksia, joiden avulla voit merkitä asiakirjaan tekemäsi muutokset.

Asiakkaat tarvitsevat tämän ominaisuuden nähdäkseen kaikki muutokset ja varmistaakseen, että he ovat tyytyväisiä niihin. Kun muutokset on hyväksytty, on helppo hyväksyä ja yhdistää kaikki muutokset alkuperäiseen tekstiin.

Mitä oikolukijat etsivät?

Ammattimaisilla oikolukijilla on luettelo asioista, joita he etsivät arvioidessaan jonkun kirjoittamaa. Tässä on nopea erittely siitä, mitä oikolukijat etsivät ja miksi se on välttämätöntä.

🔥 Empfohlen:  16 parasta vuokrattavaa A-Frame Airbnb-mökkiä

Oikeinkirjoitus

Kirjoittaessa on helppo tehdä kirjoitusvirheitä, eikä oikeinkirjoituksen tarkistus merkitse niitä kaikkia. Sinun tehtäväsi on siis tarkistaa, että oikeinkirjoitus on oikein ja johdonmukainen koko ajan.

Esimerkiksi jos asiakas käyttää Amerikan englantion tärkeää tarkistaa, ettei oikeinkirjoitus vaihdu britti- ja amerikkalaisen englannin välillä.

Välimerkit

Välimerkit ovat asia, jonka kanssa monet ihmiset kamppailevat, ja se on helppo erehtyä. Oikolukijana sinun tehtäväsi on tietää, missä pilkkujen tulisi olla, missä puolipisteitä tarvitaan ja missä välimerkkejä käytetään väärin.

Jos olet oikolukemassa blogeja tai verkkosisältöä, tämä voi olla hieman hankalampaa. Koska lauseet ovat paljon lyhyempiä verkossa ja kieli puhuttelevampaa, sinun on osattava lyhentää lauseita ja yksinkertaistaa kirjoittamista, jotta välimerkkejä tarvitaan vähemmän.

Sävy

Akateemisen paperin sävy eroaa suuresti ruokablogista. Mutta yhtenäinen sävy on tärkeää kirjoitustyylistä riippumatta.

Oikolukijat osaavat tehdä hienovaraisia ​​muutoksia kirjallisesti, jotta sävy pysyy yhtenäisenä. Tämä saattaa tarkoittaa tiettyjen sanojen tai lauserakenteen muuttamista niin, että kirjoittajan ääni paistaa läpi.

Isot kirjaimet

Nimet ja oikeat substantiivit kirjoitetaan isolla lauseella, mikä on jotain muuta oikolukijat tarkistavat. Esimerkiksi päivät, kuukaudet ja vapaapäivät ovat kaikki erisnimisiä, kun taas vuodenajat eivät ole.

Oikolukijana sinun tehtäväsi on tietää, mitä isoilla kirjaimilla tulee kirjoittaa, ja pitää se johdonmukaisena koko sisällössä.

Paikkamerkit

Monet kirjoittajat käyttävät paikkamerkkejä, jos he haluavat palata myöhemmin. He voivat esimerkiksi lisätä [PLACE NAME] jos heidän on tutkittava sitä, mutta he eivät halua menettää kirjoittamisen virtaa.

Paikkamerkit on helppo unohtaa ja lähettää teos oikolukijalle niiden ollessa vielä tekstissä. Oikolukijat merkitsevät kaikki paikkamerkit, joten kirjoittaja tietää, että heidän on tarkistettava ne ja tehtävä muutoksia.

Syntaksi

Syntaksi näin kirjoitat lauseen yhteen. Tämä on helppo tehdä väärin kirjoitettaessa, minkä vuoksi oikolukijat ovat niin hyödyllisiä. Tässä on hyvä esimerkki huonosta vs. hyvästä syntaksista:

 • Minulla on hotdogin muotoinen sänky kissalle.
 • Minulla on hotdogin muotoinen sänky kissalle.
🔥 Empfohlen:  Uudet trendit muovaamassa pelialaa

Tämä kuuluu ammattimaiseen editointiin, mutta on helppo löytää lauseita, jotka voisivat olla parempia oikolukemisen aikana.

Muotoilu

Erilaiset kirjoitustyypit vaativat erilaisen muotoilun, ja useimmat asiakkaat antavat sinulle tyylioppaan muotoiluvaatimuksilla.

Esimerkiksi tutkimuspaperin on oltava kaksirivinen, 12-pisteinen fontti ja tasattu teksti.

Toisaalta blogiteksti tarvitsee H1-, H2- ja H3-otsikot ja lyhyitä kappaleita.

Tarkkuus

Osana oikolukuprosessia voit myös tarjota faktantarkistusta. Tämä tarkistaa sisällön tarkkuuden tarkastelemalla tilastojen, päivämäärien, tekijöiden nimien jne. tarkkuutta.

Jos virheitä löytyy, oikolukijat ilmoittavat ongelmasta ja antavat kirjoittajan tarkistaa työnsä.

Kaikki oikolukijat eivät tarjoa faktantarkistusta, mutta voit veloittaa palveluistasi enemmän, jos teet niin.

Numerointi

Tämä on mukava ja yksinkertainen – sinun on varmistettava, että luettelot on numeroitu oikein ja numeroidut kohteet ovat oikein.

Jos esimerkiksi joku sanoo puhuvansa viidestä pisteestä ja mainitsevansa vain neljä, sinun on merkittävä se tai muutettava numerointia.

Viimeisenä vaiheena on tärkeää tarkistaa, että kaikki linkit toimivat ja että sisällössä ei ole rikkinäisiä linkkejä. Tämä koskee vain verkkosisältöä, kuten blogeja tai verkkosivustoja.

Vinkkejä yleisiin oikolukuvirheisiin

Hetken oikolukemisen jälkeen huomaat, että ihmiset tekevät usein samoja yleisiä virheitä toistuvasti. Koska tunnet yleiset virheet, ne on paljon helpompi havaita:

 • Sekoitetaan he, heidän ja siellä.
 • Puuttuvat tai kaksinkertaiset sanat.
 • Homofonit (jotka ovat sanoja, jotka kuulostavat samalta, mutta joilla on eri merkitys). Esimerkiksi karhu ja paljas, kuule ja täällä, rauha ja pala jne.
 • Väärin sijoitetut heittomerkit (esim. lasten vs. lasten)

Mitä tehdä oikolukujen jälkeen

Kun olet suorittanut oikolukemisen, suorita työsi kieliopin tarkistuksen, kuten esim Kieliopillisesti tehdä viimeinen lakaisu.

Online-ohjelmisto ei aina saa sitä oikein, mutta se on loistava tapa poimia viimeiset virheet, jotka olet ehkä huomaamatta. Kielioppi antaa tekstille myös arvosanan, jotta näet kuinka luettavaa se on.

🔥 Empfohlen:  Parhaat ilmaiset ja maksulliset Adobe-vaihtoehdot käynnistyneille yrittäjille

Jos olet oikolukemassa omaa kirjoitustasi, on aina parasta saada joku muu oikolukemaan se myös puolestasi.

Luemme luonnollisesti virheet omaa työtämme lukiessamme, koska tiedämme mitä yritämme sanoa. Muut ihmiset tarjoavat tuoreen näkökulman ja huomaavat virheet, jotka olet unohtanut.

Johtopäätös

Oikoluku on tärkeä vaihe missä tahansa kirjoitusprosessissa. Kirjoititpa sitten blogia verkkosivustoa varten tai väitöskirjaa tohtorintutkintoa varten, oikoluku varmistaa, että kirjoitus on virheetöntä ja valmis julkaistavaksi.

Koska oikoluku on niin tärkeää, lahjakkaille oikolukijoille on myös valtava kysyntä. Jos sinulla on tarkka silmä yksityiskohtiin ja vahva kielitaju, voit tehdä oikolukemisesta tuottoisaa sivuhuutoa.

Mitä pitää ottaa huomioon oikoluettaessa

Table of Contents