Seuraava artikkeli auttaa sinua: 11 asiantuntijavinkkiä rahan ja ihmissuhteiden hallintaan
Mitä tulee rahaan ja ihmissuhteisiin, on olemassa lukuisia tapoja yhdistää raha-asiat puolisosi tai kumppanisi kanssa.
Samoin avioliiton rahoituksen yhdistämisestä on monia etuja, nimittäin yhteinen yhtenäisyyden ja vastuuntunto. Pankkitilin jakaminen kumppanisi kanssa rohkaisee sinua työskentelemään yhdessä saavuttaaksesi taloudelliset tavoitteesi, mutta se voi myös aiheuttaa jännitteitä toisinaan, jos joudut yhteen.
Yksi parhaista tavoista lievittää uuden avioliiton rahastressiä on avoin viestintä taloudestasi. Jos olet päättänyt yhdistää talouden avioliiton jälkeen, tämä on vielä tärkeämpää.
Kuten mikä tahansa suuri muutos, myös siirtymäkausi tulee, jos päätät yhdistää talouden kumppanisi kanssa. Avioliiton talouden hallinnan alkuvaiheessa yritä olla kärsivällinen. Olen ollut naimisissa yli 9 vuotta, ja voin kertoa, että pankkitilin jakaminen helpottuu ajan myötä.
Mieheni ja minulla on edelleen hetkiä, jolloin meidän on puhuttava ostosta tai avioliiton raha-asioista. Kuitenkin tapa, jolla puhumme taloudesta ja suhtaudumme toisiimme, on parantunut dramaattisesti 9 vuoden aikana, kun olemme yhdistäneet taloutemme.
Tässä on joitain vaiheita, jotka sinun on tehtävä alkuvaiheessa, jos päätät yhdistää talouden kumppanisi kanssa.
Raha ja ihmissuhteet: alkuvaiheet
Aluksi on tärkeää aloittaa joistakin hyvistä tavoista, kuten ensimmäisen “rahakokouksen” ajoittamisesta. Voit kutsua tätä budjettikokoukseksi, budjettijuhlaksi tai jopa rahatreffiksi. Selvitä sitten perusasiat. Opi, miten kukin käsittelet rahaa, ja varmista, että keskustelu jatkuu.
Varaa ensimmäinen rahakokous
Suosittelen kaikille pariskunnille, nuorille ja vanhoille, tapaamaan kerran viikossa keskustelemaan rahasta. Voit myös tavata kerran palkanmaksukauden aikana keskustellaksesi yhdessä siitä, miten aiot kohdentaa saamasi rahat.
Ennen budjettikokousta luo luettelo asioista, joista haluat keskustella yhdessä. Ihannetapauksessa sinun pitäisi olla tietoinen kumppanisi velasta, tuloista ja menoista, jolloin menet naimisiin. Mutta jos et ole vielä keskustellut näistä aiheista, on parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Yritä myös keventää tunnelmaa. Ota mukaan välipaloja, lasi viiniä ja tee tapaamisesta ystävällisempi. Vaikka saatat olla eri mieltä tai kiistellä budjettikokouksen aikana, on tärkeää muistaa, että pidät kokouksen: välttääksesi suuria taloudellisia ongelmia.
Noin kolmasosa pariskunnista riitelee taloudesta vähintään kerran kuukaudessa, ja raha on tärkein stressin aiheuttaja ihmissuhteissa.[1],[2] Budjettikokoukset voivat auttaa lievittämään stressiä ja saamaan sinut ja puolisosi samalle sivulle.
Peitä perusasiat
Käsittele kokouksen aikana perusasiat, kuten tulot, velkasi, varat ja mikä tärkeintä, tavoitteesi. Kun jaat pankkitilin, on tärkeämpää kuin koskaan, että sinulla on yhteinen visio tulevaisuudestasi.
Tässä on joitain kysymyksiä ja tavoitteita pohdittavaksi. Haluatko maksaa kaikki velkasi nopeasti pois? Haluatko joskus omistaa talon? Entä varhaiseläkkeelle jääminen? Matkustaa ympäri maailmaa? saada lapsia? Kun sinulla on tunne yhteisistä tavoitteista, se tekee arkipäiväisistä, päivittäisistä rahavalinnoista paljon helpompaa.
Kun esimerkiksi keskityt säästämiseen talon käsirahaa varten, on helpompi päättää olla ostamatta uutta sohvaa ja pitämättä futonia vain vähän pidempään. Vielä parempi, jos nämä ovat yhteisiä tavoitteita, voitte pitää toisianne tilivelvollisina.
Jos puolisosi haluaa mennä syömään hienoon ravintolaan, voit ehdottaa edullisempaa noutoruokaa. Laita sitten käsiraharahastoosi se, mitä olisit käyttänyt hienossa ravintolassa.
Tällaiset pienet päätökset ja yhteisten tavoitteidesi pitäminen mielessäsi luovat yhtenäisyyden tunteen ja yhteisen tarkoituksen – kaksi suurta asiaa avioliitolle.
Aiheeseen liittyvä: Mielipide: Avioparilla tulisi olla erilliset pankkitilit. Tässä on miksi
Tunnusta erosi
Jokaisessa pariskunnassa on yleensä kuluttaja ja säästäjä. Kumpikaan ei ole oikea tai väärä. Itse asiassa säästäjä voi auttaa säästäjää säästämään pitkän aikavälin tavoitteita varten, ja säästäjä voi auttaa säästäjää nauttimaan elämästään enemmän ja sijoittamaan elämyksiin.
Silti on tärkeää tunnustaa nämä erot parina ja sanoa, mitä arvostat niistä. Tässä ei ole kyse siitä, kuka on “parempi” rahan kanssa tai kuka on “huono” rahan kanssa. Kyse on yhteen tulemisesta ja toisistamme oppimisesta ja siitä, kuinka voit käyttää näitä taipumuksia kohti jotain suurta yhdessä.
Kun mieheni ja minä menimme naimisiin, teimme säännön, että meidän piti kysyä toiselta henkilöltä, halusimmeko ostaa jotain yli 50 dollaria. Nykyään tämä sääntö ei ole niin tiukka tai tarpeellinen, mutta se auttoi meitä hallita rahaa alussa.
Joskus tällaisten sääntöjen luominen auttaa järjestämään taloutesi. Lisäksi se, että jokaiselle rahaa käyttävälle henkilölle tai “korvaus” annetaan kuluttaa haluamallaan tavalla (ei kysymyksiä), voi auttaa valtavasti.
Aiheeseen liittyvä: Pitäisikö sinun mennä naimisiin kuluttajan kanssa, jos olet säästäjä?
Jatka keskustelua
Rahakokoukset, joissa keskustellaan avioliiton taloudesta, on tarkoitettu jatkuvaksi. Niiden tulisi olla kalenterissasi vähintään kerran kuukaudessa, mieluiten viikoittain. Keskustele rahasta säännöllisesti ja keskustele asioista sitä mukaa kun niitä ilmenee.
Älä pelkää ilmaista huolenaiheitasi tai pidä toisiasi tilivelvollisina. Tee suuri luettelo taloudellisista tavoitteista ja säilytä se paikassa, jossa voit molemmat nähdä sen.
Aiheeseen liittyvä: 52 viikon rahahaaste: Kuinka säästää 5 000 dollaria kumppanisi kanssa tänä vuonna
Raha ja avioliitto: 4 vaihtoehtoa tilien yhdistämiseen
Nyt kun olette sitoutuneet oppimaan toistenne velasta ja tuloista, kulutustyylistä ja asettamaan yhteisiä tavoitteita, on aika opetella talouden yhdistämisen mekaniikka. On neljä yleistä tapaa yhdistää tilit ja käsitellä rahaa yhdessä.
1. Yhdistä kaikki
Tämä on juuri siltä miltä se kuulostaa. Sinä ja puolisosi yhdistätte kaikki rahanne yhteen. Sijoitustilit ovat mahdollisuuksien mukaan yhteisiä ja kaikki on molempien nimissä.
Kun käytät rahaa, käytät sen aina yhteiseltä tililtä. Sinulla ei ole henkilökohtaisia säästötilejä tai henkilökohtaisia avustus- tai kulutustilejä. Tämäntyyppinen rahanhallintajärjestelmä toimii hyvin, jos olette molemmat säästäviä tai molemmat minimalisteja.
Tyypillisesti, jos yksi henkilö kuluttaa, pariskunta hyötyy siitä, että hänellä on vähintään yksi erillinen tili tai yksi korvaustili.
2. Sinulla on korvaustili
Saatat ihmetellä, mikä on korvaustili. Tällöin sinulla ja puolisollasi on yhteinen tili, jota käytät kaikkiin yhteisiin kuluihin, kuten vuokra- tai asuntolainamaksuun, päivittäistavarat, päivähoitokulut, perhematkat jne.
Molemmat palkkasi menevät tilille ja te molemmat käytätte sitä. Laitat kuitenkin joka kuukausi tietyn summan rahaa erilliselle “avustustilille” jokaiselle henkilölle yksittäisiä kuluja varten. Voit jopa laittaa sen prepaid-debit-kortille. Tämä on rahaa, jota jokainen voi käyttää, ilman kysymyksiä. He voivat käyttää tällä rahalla myös lahjojen ostamiseen toiselle henkilölle.
3. Suhteelliset/prosenttiset yhteiset ja yhteiset tilit
Lähes puolella pariskunnista, joilla on yhteinen pankkitili, on myös henkilökohtainen pankkitili.[3] Tämä eroaa korvaustilistä, koska silloin pariskunnat pitävät täydellisiä sekkitilejä sekä erikseen että yhdessä.
Jotkut parit päättävät jakaa rahat näiden tilien kesken prosentteina. Esimerkiksi jokaisen henkilön palkka menee hänen henkilökohtaiselle tililleen ja sitten jokaisen on maksettava 50 % tuloistaan yhteiselle tilille.
Tämä voi tuntua epäreilulta, jos toinen ansaitsee huomattavasti enemmän rahaa kuin toinen tai jos toinen vanhemmista jää kotiin lasten kanssa. Siinä tapauksessa korvaustili saattaa olla järkevin.
4. Sama dollarimäärä
Tämä on samanlainen kuin yhteisten ja jaettujen tilien prosenttiosuus, paitsi että jokainen henkilö osallistuu saman verran kotitalouden talouteen. Jos kotitaloutesi tarvitsee esimerkiksi 6 000 dollaria kuukaudessa toimiakseen, kukin henkilö maksaa 3 000 dollaria kotitalouden tilille riippumatta siitä, kuinka paljon rahaa he tienaavat.
Tee mikä toimii sinulle
Kuten on todistettu, on monia tapoja yhdistää tilisi ja avioliittorahasi. Kehotan sinua valitsemaan yhden ja kokeilemaan sitä. Jos se ei toimi, kokeile toista. Mieheni ja minä yhdistämme kaiken, kun menimme naimisiin.
Ajan myötä kävi kuitenkin selväksi, että tarvitsemme korvaustilejä. Molemmat palkkamme menevät yhteiselle tilille, mutta meillä jokaisella on pieni päivärahatili, jota voimme käyttää mihin tahansa.
Mieheni rakastaa sitä, koska hän saa jonkin verran vapautta ostaa mitä haluaa ilman, että hänen täytyy kertoa minulle, jos hän osti jotain kallista. Pidän myös korvauksesta samoista syistä.
Raha ja avioliitto: Tilien seuraaminen
Kun olet päättänyt, kuinka hallinnoit ja jaat rahojasi ja kuinka monta tiliä sinulla on, on aika oppia seuraamaan niitä.
Luo yhteinen budjetti
On olemassa lukuisia tapoja luoda budjetti ja lukemattomia sovelluksia saatavilla markkinoilla. Tässä on muutamia tapoja määrittää budjetti:
- Hyvä, vanhanaikainen kynä ja paperi
- Luo mukautettu Excel-laskentataulukko
- Käytä Tilleria (joka luo laskentataulukot puolestasi)
- Henkilökohtainen pääoma, joka näyttää kulutuksesi ja nettovarallisuutesi.
- EveryDollar-sovellus, jonka on luonut Dave Ramsey.
- Honeydue, budjettisovellus pariskunnille.
- ProActive budget, digitaalinen kirjekuorisovellus, jota pariskunnat voivat käyttää.
- YNAB (You Need a Budget): tätä käytän henkilökohtaisen budjettini hallintaan.
Päätät kuitenkin luoda budjetin, varmista, että se on molemmilla käytettävissäsi, ja tarkista se säännöllisesti.
Jos päätät hankkia erilliset pankkitilit, voit käyttää budjettia vain yhteisiin kuluihisi. Kannustan sinua kuitenkin olemaan tietoinen henkilökohtaisista tileistäsi ja rehellinen kulujen ja velkojen suhteen, jos sinulla on niitä.
Määritä taloudelliset vastuut
Yksi tärkeä osa talouden yhdistämistä on päättää, kuka vastaa laskujen maksamisesta, tilien valvonnasta, luottotietojen tarkastamisesta, sijoittamisesta ja muista taloustehtävistä.
Ihannetapauksessa sen pitäisi olla teidän molempien. Mutta useammin kuin ei, yksi henkilö suhteessa yleensä ottaa enemmän taloudellisia vastuita.
Laskujen maksaja on myös vastuussa siitä, että puoliso pysyy ajan tasalla, ilmoittaa heille, että kaikki on maksettu ajoissa, tai varoittaa, jos laskutus on virheellinen. Tämä henkilö todennäköisesti myös kannustaa puolisoaan tarkistamaan luottotiedot ajoittain ja rohkaisee häntä säästämään enemmän ja sijoittamaan viisaasti.
Mitä tulee rahaan ja ihmissuhteisiin, ei ole yhtä oikeaa tapaa
Ihannetapauksessa puhut rahasta suhteesi alussa. Saattaa jopa olla tarve yhdistää taloutta ennen naimisiinmenoa, esimerkiksi jos asutte yhdessä ja jaatte vuokrakulut, apurahat ja paljon muuta.
Joka tapauksessa rahan ei pitäisi olla tabu, olitpa seurustelu, kihloissa tai naimisissa. Siitä pitäisi keskustella säännöllisesti ja avoimesti. Parisuhteen rahan ei tarvitse olla stressaavaa. Se voi olla suuri vahvuus parisuhteessasi, jotain, jossa työskentelet parantaaksesi yhdessä, ja jotain, jonka avulla voit suunnitella tulevaisuuttasi ja saavuttaa tavoitteesi rakastamasi henkilön kanssa.
Jos et ole vielä liittynyt avioliittosi talouteen, mutta haluat, aloita tänään yksinkertaisella keskustelulla. Se voi olla alku jollekin suurelle ja edistää todellista yhtenäisyyden tunnetta avioliitossasi.