Seuraava artikkeli auttaa sinua: 7 parasta Firefox-pohjaista verkkoselainta
Verkkoselainmarkkinoita hallitsee kaksi suurta nimeä: Chrome ja Firefox. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan ole täydellinen, minkä vuoksi siellä on niin monia muita selaimia, jotka käyttävät niiden arkkitehtuuria perustana.
Toki kaikki tietävät Chromiumin ja kaikki siihen perustuvat verkkoselaimet. Tiesitkö kuitenkin, että siellä on myös Firefoxiin perustuvia selaimia ja että jotkut niistä ovat tutustumisen arvoisia?
1. Firefox Developer Edition
Firefoxista on tällä hetkellä neljä virallista versiota, ja Firefox DE on tarkoitettu kehittäjille. Se sisältää työkaluja, joiden avulla verkkosivustojen luojat voivat parantaa verkkosivustojaan, suorittaa rutiinitestejä ja harjoitella virheenkorjausta. Sitä voidaan kuitenkin käyttää aivan kuten mitä tahansa muuta tavallista verkkoselainta.
Firefox Developer Editionia pidetään erillisenä selaimena, joten voit asentaa sen Firefoxin ja Firefox Betan rinnalle samalle tietokoneelle ilman ongelmia.
Tämän verkkoselaimen käytön etuna on, että pääset ensimmäisten joukossa soittamaan ja testaamaan uusimpia ominaisuuksia, jotka tulevat Firefoxin pääselaimeen. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että kohtaat ensimmäisten joukossa bugeja ja kaatumisia.
Kaiken kaikkiaan, jos olet kehittäjä ja tavoitteesi on optimoida verkkosivustosi näyttämään ja tuntumaan täydelliseltä Firefoxilla, Firefox Developer Edition on se, mitä tarvitset.
Ladata: Firefox Developer Edition for Windows 32-bittinen | Windows 64-bittinen | Mac käyttöjärjestelmä | Linux 32-bittinen | Linux 64-bittinen (Vapaa)
2. Tor-selain
Monet väittävät, että yksi syy siihen, miksi Tor-selainta pidetään yksityisimpänä verkkoselaimena, on se, että se käyttää Firefox-arkkitehtuuria Chromiumin sijaan.
Tor-verkon kanssa käytettäväksi muokattu Tor-selain saa jatkuvan virran korjaustiedostoja, etenkin jokaisen Firefoxin laajennetun tuen julkaisun (ESR) jälkeen.
Tor-selaimen korkean suojaustason ylläpitämiseksi on kuitenkin yksi ikoninen Firefox-ominaisuus, joka sinun on unohdettava, ja se on laajennustuki. Vaikka voit teknisesti käyttää Firefox-yhteensopivia laajennuksia Tor-selaimessa, kehittäjät eivät rohkaise sitä, koska se voi vaarantaa joitakin sen tietosuojaominaisuuksia.
Tor-selaimen avulla seuranta ja valvonta on menneisyyttä. Siksi sen pitäisi olla yksityisestä selaamisesta kiinnostuneiden verkkoselain.
Ladata: Tor-selain for Windows | Mac käyttöjärjestelmä | Linux | Android | iOS (Vapaa)
3. Mullvad-selain
Niille teistä, jotka ihmettelevät, mikä Mullvad Browser on, se on Mullvad VPN:n ja Tor Projectin yhteistyön tulos, ja sen tavoitteena on minimoida online-jalanjälkesi.
Aivan kuten Tor Browser, Mullvad Browser auttaa piilottamaan metatietosi ja rajoittaa kolmansien osapuolien seurantaohjelmien ja evästeiden pääsyä.
Pohjimmiltaan Mullvad-selain on melkein identtinen Tor-selaimen kanssa, todellinen ero on, että toinen muodostaa yhteyden Mullvad VPN:ään (tai mihin tahansa muuhun VPN-palveluun) ja toinen Tor-verkkoon. Jos käytät jo luotettavaa VPN-palvelua, voit yhtä hyvin yhdistää sen verkkoselaimen kanssa, joka voi hyödyntää kaikkia sen ominaisuuksia.
Lopuksi Mullvad-selain on erittäin aloittelijaystävällinen, koska suurin osa suojaus- ja tietosuojaominaisuuksista on jo otettu käyttöön oletusarvoisesti. Joten sinun tarvitsee vain ladata se, asentaa se ja aloittaa selaaminen sydämesi kyllyydestä.
Ladata: Mullvad-selain Windows | Mac käyttöjärjestelmä | Linux (Vapaa)
4. Vesifox
Kuvittele kevyempi, nopeampi ja turvallisempi Firefox-versio, niin saat Waterfoxin. Se ei kerää telemetriatietoja, ja siinä on kokonainen alivalikko nimeltä Enhanced Tracking Protection, jonka avulla voit asettaa selaimesi suojaustason.
Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on, että vaikka Waterfox on Firefox-haarukka, se voi suorittaa laajennuksia sekä Chromelle että Operalle. Muista kuitenkin, että omistetut Firefox-lisäosat toimivat parhaiten.
Valitettavasti Waterfoxilla on muutamia haittoja. Ensinnäkin oletushakukone on Bing, ja yksityisten ikkunoiden oletushakukone on Aloitussivu. Voit kuitenkin vaihtaa ne paljon turvallisempaan vaihtoehtoon, kuten Googleen tai DuckDuckGoon.
Toiseksi Waterfoxin mukana ei tule mainosten estotoimintoa. Onneksi tämä on asia, jonka voit helposti korjata lisäosalla.
Ladata: Waterfox varten Windows | Mac käyttöjärjestelmä | Linux (Vapaa)
5. LibreWolf
Yhteisön ylläpitämää LibreFoxin seuraajaa, LibreWolfia, monet kuvailevat sellaiseksi, kuin Firefoxin tulisi olla. Ei kuitenkaan pitäisi olla yllätys, että se on yksi suosituimmista yksityisyyteen keskittyvistä Linux-selaimista.
Telemetriatietojen kerääminen on mahdollisimman rajoitettua, koska kaikki ei-tärkeät Firefox-toiminnot, jotka päätyisivät keräämään käyttäjätietoja, on poistettu.
LibreWolf esimerkiksi rajoittaa laajennusten Internet-yhteyttä vähentääkseen edelleen tietovuotojen riskiä. Lisäksi selain estää taustayhteydet tai yhteydet, jotka eivät ole valtuutettuja.
Viimeinen syy, miksi uskomme, että LibreWolf olisi loistava yksityisyyteen suuntautunut selain, on se, että kaikki tietosuoja-asetukset on jo asetettu oletusarvoisesti. Sinun ei tarvitse muuttaa mitään suojausasetuksia. Asenna vain selain ja aloita selaaminen yksityisesti.
Ladata: Librewolf varten Windows | Mac käyttöjärjestelmä | Linux (Vapaa)
6. Vaalea kuu
Ensimmäinen asia, jonka todennäköisesti huomaat Pale Moonissa, jos päätät kokeilla sitä, on, että käyttöliittymä näyttää melko vanhentuneelta. Pale Moon on kuitenkin verkkoselain, joka keskittyy tehokkuuteen ja mukauttamiseen.
Tämä ei tarkoita, etteikö selaimen mukauttaminen olisi asia. Itse asiassa Pale Moon sisältää joitain laajimmista selaimen mukautusominaisuuksista, joita meillä on koskaan ollut mahdollisuus testata.
Pale Moon noudattaa käytäntöä luopua kaikista nykyaikaisista ominaisuuksista, jotka eivät suoraan edistä nopeampaa ja tehokkaampaa selauskokemusta. Se ei myöskään kerää telemetriatietoja.
Sen suurin haittapuoli on kuitenkin se, että se perustuu hyvin vanhaan Firefox-versioon. Tämä tarkoittaa, että se ei tue useimpia nykyaikaisia Firefox-lisäosia, eikä se tue joitain nykyaikaisempia selainominaisuuksia, kuten hiekkalaatikon suojausta ja verkkoalustan päivityksiä.
Kaiken kaikkiaan, jos et välitä siitä, onko selaimesi tyylikäs ja modernin näköinen, ja välität vain nopeista latausajoista ja vähäisestä resurssien käytöstä, joka sopii vanhemmalle tietokoneelle, niin Pale Moon on selain sinä.
Ladata: Vaalea kuu varten Windows 32-bittinen | Windows 64-bittinen | Mac käyttöjärjestelmä | Linux 64-bittinen GTK2 | Linux 64-bittinen GTK3 (Vapaa)
7. Lattia
Yksi syy siihen, miksi monet pitävät Chromium-pohjaisista selaimista, johtuu niiden modernin näköisestä suunnittelusta, ja Floorp hyödyntää sitä täysimääräisesti. Yksinkertaisesti sanottuna Floorp on Firefox-pohjainen verkkoselain, joka keskittyy yksityisyyteen ja tarjoaa modernin näköisen kromimaisen muotoilun.
Lisäksi siinä on laajat mukautusominaisuudet niin, että jopa selaimen ulkoasu voidaan mukauttaa käyttäjän tarpeiden mukaan. Ei vain sitä, vaan saat käyttöösi viiteen eri käyttöliittymämalliin, joiden avulla Floorp sopii mihin tahansa käyttämääsi käyttöjärjestelmään.
Mitä tulee turvallisuuteen, Floorp sisältää tyypilliset yksityisyyden suojaominaisuudet, kuten jäljittimen eston, sormenjälkien suojauksen ja ei käyttäjän seurantaa. Jos etsit nopeaa, turvallista ja upeaa visuaalista sisältöä vastaavaa verkkoselainta, kannattaa etsiä Floorpia.
Ladata: Lattia varten Windows | Mac käyttöjärjestelmä | Linux (Vapaa)
Seuraava selaimesi voi olla Firefox-pohjainen
Jotkut luettelossamme olevista Firefox-pohjaisista selaimista väittävät olevansa turvallisempia kuin tavallinen Firefox, kun taas toiset tarjoavat paremman suorituskyvyn tai vähemmän järjestelmävaatimuksia.
Oli tapaus mikä tahansa, tiedä, että jokainen niistä loistaa omalla tavallaan, joten suosittelemme, että kokeilet jokaista ja päätät sitten, kumman kanssa pysyt.