Seuraava artikkeli auttaa sinua: 8 yleistä verkkohuijausta vuonna 2022
Vuosi 2002 on vasta kolme kuukautta vanha, mutta huijarit huijaavat edelleen ihmisiä Internetissä. Sen lisäksi, että he ovat käyttäneet samoja vanhoja temppuja, he ovat jopa kehittäneet uusia suunnitelmia hyökätäkseen tietoihisi ja laitteihisi. Joten on erittäin tärkeää tietää, missä olet haavoittuvimmin pysyäksesi hereillä.
Ongelmana on, että huijauksista on tulossa kehittyneempiä, ja on vaikea erottaa, mikä on todellista ja mikä ei. On kuitenkin olemassa yleisiä varoitusmerkkejä, joita sinun tulee varoa, kuten nimettömien maksujen pyytäminen lahjakorteilla tai kryptovaluutoilla. Muita punaisia lippuja ovat henkilötietojen pyytäminen, välitön vastaus ja rahan vaatiminen etukäteen voittaakseen jotain.
Tämä artikkeli on koonnut joitain yleisiä huijauksia, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota vuonna 2022, ja paljon muuta.
Suosittuja Internet-huijauksia
Tietojenkalastelu
Tämä on vanha temppu, jossa huijari esiintyy laillisena yrityksenä tai henkilönä houkutellakseen sinut antamaan arkaluontoisia tietojasi tai rahaa. Valitettavasti se hallitsee edelleen, koska se on helpompi toteuttaa ja antaa rikollisille valtuudet suorittaa tietomurtoja ja identiteettivarkauksia.
Itse asiassa IBM ilmoittaa, että vaarantuneet tunnistetiedot aiheuttavat noin 20 % tietomurroista yrityksissä. Useimmissa tapauksissa ne kerätään tietojenkalasteluhuijausten kautta, ja niiden tunnistaminen kestää pisimpään kuin muut huijaukset. Sama raportti osoittaa, että lähes puolet kaikista tietomurroista paljastaa henkilökohtaisia tietoja, kuten nimiä, sähköposteja ja salasanoja, mikä johtaa useampaan tietomurtoon.
Ensin sinun on varmistettava minkä tahansa linkin aitous ennen kuin napsautat sitä, jotta et joutuisi tietojenkalasteluhuijauksen uhriksi. Jotkut ovat kuitenkin hienostuneita ja näyttävät aidon sivuston kopioilta. Joten paras tapa toimia on avata sivusto hakukoneen kautta linkin napsautuksen sijaan. Voit myös asentaa selaimeesi tietojenkalastelun vastaisen lisäosan.
Uhritteleminen
Huijaaminen verkossa ei ole vielä sen loppu, sillä viimeaikaiset tapaukset osoittavat, että huijarit kierrättävät rikoksiaan. Itse asiassa Identity Theft Centerin raportin mukaan kolmasosa heidän asiakkaistaan on huijattu useita kertoja.
Lisäksi muut organisaatiot, kuten AARP, sanovat, että eläkeläiset lankeavat useammin kuin kerran huijauksiin, jotka tunnetaan myös toistuvina napsauttajina. On kuitenkin epäselvää, miksi henkilöä voidaan huijata toistuvasti samalla tekniikalla, erityisesti tietojenkalastelulla.
Kyberturvallisuusasiantuntijat osoittavat, että joihinkin vaikutuksiin kuuluu ylityöllisyys, huolimattomuus ja narsismi. Sinun tulee siis olla varovainen toistuvien huijausten varalta, koska huijaukset kehittyvät eivätkä mene minnekään.
Ransomware
Ransomware on haittaohjelmatyyppi, joka ottaa hallintaansa laitteesi tai koko järjestelmän, kunnes maksat lunnaita. Se levisi kuin metsäpalo vuonna 2021 vaikuttaen useisiin suuriin yrityksiin, kuten Panasoniciin, CD Projectiin jne. Lisäksi haittaohjelmat iskevät myös öljy- ja maatalousteollisuuteen.
Yhdysvalloissa lunnasohjelmahyökkäysten määrä kasvoi 61 % vuonna 2021. Paheneeko tilanne vuonna 2022? Se on todennäköisesti mahdollista, koska ala on tuottoisa, vaikka uhan torjumiseksi toteutetaankin toimenpiteitä. Esimerkiksi Yhdysvaltain oikeusministeriö myöntää miljoonia dollareita tiedoista lunnasohjelmaryhmistä, kuten REvil, Conti ja Darkside.
On olemassa toimenpiteitä, joilla voit suojautua lunnasohjelmahyökkäyksiä vastaan. Älä esimerkiksi koskaan napsauta roskapostiviestien tai tuntemattomien verkkosivustojen vaarallisia linkkejä. Älä myöskään koskaan liitä tuntematonta USB-tikkua tietokoneeseesi. Lopuksi asenna ransomware-ohjelmisto ja säilytä offline-varmuuskopio tiedoistasi.
Lahjakorttihuijaukset
Huijaus onnistuu, kun huijari huijaa uhria ja varastaa hänen tiedot tai rahansa. Suosituin maksutapa on kryptovaluutta, koska tapahtumia on mahdotonta seurata ja peruuttaa.
Kyberrikolliset kuitenkin valitsevat myös vanhemman menetelmän: lahjakortit. Itse asiassa Federal Trade Commissionin mukaan lahjakorttien käyttö maksuvälineenä on lisääntynyt, ja vuonna 2021 varastettiin 148 miljoonaa dollaria. Joten jos joku vaatii lahjakorttimaksua, sinua todennäköisesti huijataan.
Kryptohuijaukset
Kryptovaluutat ovat kukoistaneet viime aikoina, kun yhä useammat ihmiset alkavat omaksua niitä. Tämä on kuitenkin houkutellut myös huijareita, jotka haluavat palan piirakasta.
Vuonna 2021 tapahtui useita kryptohuijauksia, kuten Squid Game -merkkihuijaus, vääriä alkuperäisiä kolikkotarjouksia (ICO) ja julkkiksia esiintymistä. Esimerkiksi rikollinen esiintyi Elon Muskina ja varasti yli 2 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttoja sijoittajilta.
Non-fungible token (NFT:t) ilmaantuminen johti useampaan huijaukseen, kuten Evolved Apes, loputtomiin väärennettyihin julkkisten tukemiin tokeneihin ja tietojenkalasteluun. Lisäksi varastettujen taiteiden kanssa myytävät NFT:t ovat kasvussa.
Kryptovaluuttahuijauksia on monessa muodossa, eikä niitä voi välttää. Kolikoitasi ei myöskään voi palauttaa, jos kryptolompakkosi on hakkeroitu.
Romanttinen petos
Federal Trade Commissionin (FTC) mukaan romanssihuijaukset aiheuttivat yli 304 miljoonan dollarin tappiot vuonna 2020. Tämä on 50 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Huijarit käyttävät hyväkseen Covid-19-pandemian aiheuttamaa eristyneisyyttä ja yksinäisyyttä ihmisten huijaamiseen.
Valitettavasti kuka tahansa voi joutua romanssihuijauksen uhriksi, nuorista vanhuksiin. Huijaus toimii hyvin yksinkertaisesti: huijari hankkii uhrit treffisivustoilta, yhdistää heidät rakkaudella ja pyytää lopulta rahaa. Tyypillinen esimerkki on Tinder Swindler -dokumentti Netflixissä, jossa Shimon Hayut (Simon Leviev) varasti yli 10 miljoonaa dollaria eri naisilta ympäri Eurooppaa.
Covid-19-huijaukset
Covid-19-tartunnat ovat ehkä vähentyneet maailmanlaajuisesti, mutta huijarit käyttävät sitä edelleen ihmisten huijaamiseen. He käyttävät erilaisia huijaustyökaluja, kuten phishing-sähköpostiviestejä, robottipuheluita, väärennettyjä sosiaalisen median viestejä, huijarijärjestelmiä jne. Itse asiassa huijarit seuraavat uutisia tarkasti ja mukauttavat tekniikoitaan uusien taloudellisten ja lääketieteellisten ongelmien ilmaantuessa. Esimerkiksi rikolliset myyvät verkossa luvattomia tai väärennettyjä kotipikatestejä.
Lisäksi rokotuspassit syntyivät pandemian aikana, ja ilman niitä ei voi matkustaa. Huijarit käyttävät tätä hyväkseen myymällä väärennettyjä passeja.
Paras tapa välttää koronavirushuijaus on välttää tiedostojen lataamista tai linkkien napsauttamista sähköposteista, joita et odottanut. Ota myös yhteyttä lääkäriisi tai paikalliseen terveysosastoon testausasioissa. Lisäksi sinun ei pitäisi ostaa COVID-19-rokotuskortteja verkosta, vaan hankkia ne laillisilta rokotteentarjoajilta.
Z-sukupolven huijaukset
Vanhukset ovat huijatuin ikäryhmä. Tämä johtuu monista syistä, kuten tekniikan tuntemattomuudesta. Mutta huijarit kohdistavat myös Z-sukupolven väestöön, kun se kerää pääomaa.
Online-identiteetin vahvistuspalvelun Social Catfishin raportin mukaan vuonna 2020 huijattiin yli 23 000 alle 21-vuotiasta henkilöä. Tämä on 156 % enemmän kuin vuonna 2017, ja yli 70 miljoonaa dollaria menetettiin. Suuntaus on hälyttävä, vaikka vanhukset ovatkin ykköskohde. Selitys tälle on, että Z-sukupolven väestö kasvoi verkossa ja tuli liian itsevarmaksi jakaessaan tietojaan Internetissä.
Normaalit varotoimet kaikentyyppisten huijausten välttämiseksi
Huijauksia on monessa muodossa, emmekä voi tyhjentää niitä kaikkia yhdessä artikkelissa. Näin voit tunnistaa huijausmerkit.
- Kielioppivirheet – Lue aina kaikki uudelleen, kun saat sähköpostin tai tekstiviestin, sillä huijareilla on tapana jättää kirjoitus- ja välimerkkivirheitä. Tämä on jälleen merkki siitä, että se saattaa olla peräisin huijareilta.
- Väärä URL-osoite – Huijari ei voi käyttää laillisen verkkosivuston osoitetta, ellei se ole hakkeroitu. Varmista siis aina, että URL-osoite on viralliselta sivustolta. Sinun ei tarvitse avata linkkejä, jos käytät tietokonetta. Näet osoitteen viemällä hiiren osoittimen linkin päälle.
- Hyvät tarjoukset – Kun teet ostoksia verkossa, kohtaat tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Näin voi luultavasti olla, joten sinun tulee varmistaa sivuston laillisuus ja tarkistaa arvostelut sellaisista sivustoista kuin Trustpilot.
- Arkaluonteiset tiedot – Vältä henkilökohtaisten tietojesi jakamista verkossa, sillä huijarit voivat käyttää niitä huijatakseen sinua. Muista myös, että mikään laillinen verkkosivusto, pankki tai verkkokauppa ei kysy kirjautumistietojasi.
Bottom line
Internet-huijarit eivät koskaan nuku ja keksivät uusia tapoja varastaa tietosi tai rahasi sekoittaen samalla vanhoja temppuja. Yleisten huijausten tunteminen auttaa sinua rakentamaan tarvittavan puolustuksen. Sinun tulee myös käyttää tärkeitä tietoturvatyökaluja, kuten virustorjunta, VPN ja palomuuri. Lopuksi sinun tulee käyttää monimutkaisia salasanoja ja varmuuskopiotietoja.