Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Aloitussivun optimointi: Lopullinen opas

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Aloitussivun optimointi: Lopullinen opas

Aloitussivun optimointi (LPO) on tärkeä osa digitaalista markkinointia.

Paremmin muunnettavat aloitussivut alentavat asiakkaiden hankintakustannuksia, parantavat käyttökokemusta ja muuttavat enemmän verkkosivuston vierailijoita liideiksi ja maksaviksi asiakkaiksi.

Tässä viestissä opit kaiken, mitä sinun tulee tietää aloitussivun optimoinnista.

Aloitamme selittämällä, mikä se on ja miten se toimii. Katsomme sitten vinkkejä ja parhaita käytäntöjä, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun.

Sen jälkeen näytämme sinulle, kuinka voit jatkaa aloitussivujesi optimointia itse A/B-testauksen avulla. Ja lopuksi korostamme joitain työkaluja, jotka voivat auttaa prosessissa.

Valmis? Aloitetaan.

Mitä aloitussivut ovat?

Aloitussivut ovat – kuten nimestä voi päätellä – verkkosivuston sivuja, joille mahdolliset asiakkaat “laskeutuvat” linkkiä napsautettuaan. Linkki voi olla hakutulos, markkinointisähköposti, maksettu mainos tai mikä tahansa muu.

Aloitussivun tavoitteena on saada vierailija suorittamaan tietty tulostoiminto. Tai toisin sanoen tehdä sitä, mitä haluat heidän tekevän.

Jos tavoitteena on postituslistan kokoaminen, tulostoiminto saattaa olla se, että vierailijat lähettävät sähköpostin osallistumislomakkeen.

Jos tavoitteena on luoda liidejä, konversiotoiminto saattaa olla saada heidät sopimaan myyntitiimisi kanssa tai lähettämään kyselylomake.

Jos tavoitteena on kasvattaa myyntiä, konversiotoiminto voi olla se, että kävijä tekee ostoksen tai lisää tuotteen ostoskoriin. Ymmärrät idean.

Tässä on tyypillisen aloitussivun rakenne:

Huomautus: Saat lisätietoja kustakin näistä komponenteista aloitussivun anatomiaa käsittelevästä artikkelistani.

Kun vierailija suorittaa halutun toiminnon, se lasketaan tulokseksi. Ja voimme laskea aloitussivun muuntokurssi jakamalla tulosten kokonaismäärä sivukäyntien kokonaismäärällä.

Tulosprosentti on hyödyllisin mittari laskeutumissivun “hyvän” määrittämisessä. Mitä korkeampi muuntoprosentti, sitä parempi.

Mitä on aloitussivun optimointi?

Aloitussivun optimointi on prosessi, jossa aloitussivua parannetaan (tai “optimoidaan”) sen tulosprosentin lisäämiseksi, jotta useammat klikkaukset johtavat tuloksiin.

Tämä edellyttää yleensä aloitussivun eri elementtien vaihtamista ja sisällön säätämistä, minkä jälkeen suoritetaan A/B-testi, jolla verrataan uutta versiota vanhaan ja selvitetään, mikä niistä toimii parhaiten.

Puhumme tästä lisää myöhemmin, kun keskustelemme testaamisesta.

Mutta ensin tarkastellaan aloitussivun optimoinnin parhaita käytäntöjä.

Aloitussivun optimointi: vinkkejä ja parhaita käytäntöjä

Ei ole olemassa kaikille sopivaa “parasta tapaa” optimoida aloitussivusi. Ja tämä johtuu siitä, että jokainen yritys on erilainen.

Huipputason C-sviittijohtajien tarpeet tulevat olemaan hyvin erilaiset kuin esimerkiksi kiertueella olevan muusikon.

On kuitenkin olemassa joitakin yleisiä “parhaita käytäntöjä”, joita voit noudattaa lähtökohtana. Ja sieltä eteenpäin on kyse A/B-testien suorittamisesta selvittääksesi, mihin kohdeyleisösi reagoi parhaiten ja parantaaksesi tuloksiasi entisestään.

Jotkut paljon tulosta tuottavat aloitussivut saattavat lentää parhaiden käytäntöjen vastaisesti, ja se on ok. Tämä on vain lähtökohta, josta voit aloittaa.

Tässä on muutamia yleisiä vihjeitä ja parhaita käytäntöjä aloitussivun optimointiin, joiden pitäisi tuottaa hyvin useimmilla toimialoilla.

1. Mukauta aloitussivusi eri liikenteen lähteitä varten

Osana markkinointikampanjaasi saatat ohjata verkkosivuston liikennettä eri lähteiden kautta.

Jotkut klikkauksistasi voivat esimerkiksi tulla maksetuista hakumainoksista (esim. Google Adwords), kun taas toiset voivat tulla sosiaalisesta mediasta.

Ja vierailijasi käyttäytyvät todennäköisesti eri tavalla riippuen siitä, mistä lähteestä he ovat tulleet. He saattavat olla todennäköisemmin alempana suppilossa, jos he seuraavat sinua jo esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Siksi aloitussivusi kannattaa personoida vastaamaan parhaiten kunkin liikenteen lähteen tarpeita.

Tässä on pari tapaa edetä. Yksi vaihtoehto on määrittää useita omistettuja aloitussivuja. yksi jokaiselle liikenteen lähteelle.

Toinen vaihtoehto on käyttää dynaamista sisältöä räätälöidäksesi aloitussivusi sisältöä automaattisesti käyttäjän käyttäytymisen, mieltymysten ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

On työkaluja, jotka voivat auttaa tässä.

🔥 Empfohlen:  Täydellinen Google Search Console -opas SEO-ammattilaisille

Esimerkiksi, Unbouce aloitussivun rakennustyökalussa on sisäänrakennettu Smart Traffic -ominaisuus, joka oppii ennakoivasti sivusi ja vierailijamääritteistä. Sitten se reitittää vierailijasi automaattisesti heille parhaalle aloitussivulle sijainnin, aikavyöhykkeen, selaimen jne. perusteella.

Tarkastelemme myöhemmin tässä viestissä muita työkaluja, jotka voivat auttaa LPO:n kanssa.

2. Rajoita käytettävissä olevia verkkosivustotoimintoja

Aloitussivujen on tarkoitus tehdä yksi asia ja yksi asia: saada vierailija tekemään haluttu tulostoiminto. Ja niiden tulisi olla laserkeskeisiä tähän erityiseen tavoitteeseen.

Siksi sinun tulee rajoittaa toimintoja, joita käyttäjät voivat tehdä aloitussivulla, jotta he voivat tehdä sen, mitä haluat heidän tekevän.

Jos esimerkiksi haluat saada heidät kirjautumaan postituslistallesi, ainoa asia, mitä heidän pitäisi pystyä tekemään, on syöttää ja lähettää sähköpostiosoitteensa.

Kaikki muut navigointielementit, lomakekentät, painikkeet jne. tulee poistaa häiriötekijöiden minimoimiseksi.

3. Kerro arvolupauksesi otsikossa

Otsikko on luultavasti aloitussivusi tärkein osa.

Se on ensimmäinen – ja usein ainoa – asia, jonka kävijät näkevät napsauttaessaan sivua. 80 % aloitussivusi vierailijoista näkee otsikon, mutta vain 20 % vaivautuu lukemaan sitä pidemmälle.

Hyvä otsikko ilmaisee selkeästi arvoehdotuksesi. Eli sen pitäisi kertoa, mitä arvoa voit tarjota asiakkaillesi/käyttäjillesi ja miksi heidän tulisi valita tuotteesi/palvelusi.

Tässä meidän:

Otsikon tulee myös olla lyhyt ja ytimekäs: Ihannetapauksessa enintään 8 sanaa.

Huomautus: Otsikko näkyy yleensä sivun yläosassa, ja muut elementit, kuten tukiotsikko, päätarjouskopio, toimintakehotus jne., näkyvät alempana. Jos haluat nähdä lisää esimerkkejä, tutustu aloitussivun esimerkkejä koskevaan artikkeliimme.

4. Aseta kaikki tärkeät tavarat taiton yläpuolelle

Taitto on näytön näkyvän osan alaosa – se osa, jonka vierailija näkee ennen vierittämistä.

Suuri osa aloitussivusi vierailijoista ei vaivaudu vierimään sivua alaspäin, joten kaikki tärkeät asiat tulee sijoittaa sivun yläpuolelle.

Se sisältää otsikon, päätarjouksen, lomakkeen (jos sovellettavissa) ja toimintakehotuksen.

Muista, että taitto on eri paikassa laitteesta riippuen. Tästä syystä aloitussivusi tulee käyttää responsiivista suunnittelua, jotta kaikki tärkeä sisältö jää sivun yläpuolelle riippumatta siitä, avaako vierailija sivun mobiililaitteella, tabletilla vai pöytäkoneella.

5. Pidä kopio lyhyenä ja ytimekkäänä

Otsikon lisäksi aloitussivullasi tulisi yleensä olla myös markkinointiteksti, joka selittää enemmän mainostamasi tuotteesta/palvelusta/tarjouksista ja kannustaa vierailijaa ryhtymään toimiin.

Mutta kukaan ei pidä lukemisesta suuria tekstiseinämiä, joten varmista, että pidät tekstisi lyhyenä ja ytimekkäänä. Yksi tai kaksi kappaletta riittää yleensä.

Voit myös harkita luettelomerkkiluetteloiden tai taulukoiden käyttöä korostaaksesi tuotteesi tärkeimmät ominaisuudet/edut ytimekkäästi ilman, että lukijaa kuormitetaan.

6. Sisällytä sosiaalinen todiste

Jos haluat kannustaa useampia kävijöitä konvertoimaan, kannattaa lisätä sosiaalinen todiste jonnekin aloitussivullesi.

Sosiaalinen todiste on todiste siitä, että muut ihmiset ovat jo löytäneet arvon siitä, mitä tarjoat.

Ilmeisin esimerkki ovat asiakkaiden arvostelut ja suosittelut. Mutta sosiaalinen todiste voi olla myös asiantuntija-akkreditointeja, julkkisten suosituksia, arvostelujen kokoajien antamia arvioita jne.

Jotta saisit käsityksen siitä, miltä tämä voisi näyttää käytännössä, tässä on Ohjatun Blogging Wizardin kotisivun sosiaalinen todiste:

7. Käytä kontrastivärejä korostaaksesi toimintakehotuksiasi

Otsikon lisäksi toimintakehotus on toinen aloitussivusi tärkein osa.

Toimintakehotus on tapa, jolla kerrot vierailijoille, mitä haluat heidän tekevän. Näin saat heidät muuttamaan.

Joten luonnollisesti sen on erotuttava joukosta. Ja paras tapa saada CTA erottumaan joukosta on käyttää kontrastivärejä.

Kontrastivärejä ovat ne, jotka ovat toisiaan vastapäätä väriympyrässä, kuten punainen ja vihreä tai sininen ja oranssi.

Jos aloitussivusi käyttää vihreää väriteemaa, toimintakehotuspainikkeen punaiseksi muuttaminen antaa sille maksimaalisen kontrastin, jotta se hyppää pois sivulta ja kiinnittää vierailijan huomion. Samoin jos aloitussivusi käyttää punaista väriteemaa, on parempi tehdä toimintakehotuspainikkeesta vihreä.

🔥 Empfohlen:  Interaction To Next Paint (INP): kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Katso, kuinka VWO on käyttänyt värejä saadakseen toimintakehotuksensa esiin aloitussivullaan:

Tässä on kaksi CTA-painiketta, mutta “Pyydä esittely” -painike on kirkkaan vaaleanpunainen vastakohtana valkoiselle taustalle, kun taas “Kokeile VWO:ta ilmaiseksi” -painike on valkoinen, joten se sulautuu yhteen.

Kumpaa luulet VWO:n haluavan sinun napsauttavan?

Saat lisätietoja värien tehokkaasta käytöstä aloitussivuilla tutustumalla markkinoinnin väripsykologian oppaaseemme.

8. Käytä visuaalista materiaalia

Kuten sanonta kuuluu, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Sen sijaan, että luottaisit pelkästään tekstiin aloitussivuillasi (haukottelu, tylsä), yritä sisällyttää siihen visuaalisia elementtejä, kuten kuvia, videoita ja animaatioita.

Tämä voi auttaa kiinnittämään vierailijan huomion, herättämään tunnereaktion, välittämään lisätietoja tuotteestasi/palvelustasi ja viime kädessä nostamaan tulosprosenttiasi.

Katso täydellinen opas aloitussivun visuaalisuudesta, joka konvertoi, saadaksesi lisätietoja visuaalien käytöstä.

9. Pidä lomakekentät minimissä

Jos lisäät aloitussivullesi liidien talteenottolomakkeen tai sähköpostin osallistumislomakkeen, yritä pitää pakolliset lomakekentät mahdollisimman vähäisinä.

Ihmiset ovat laiskoja. Mitä enemmän heidän on tehtävä konversiotoiminnon suorittamiseksi, sitä vähemmän todennäköisesti he vaivautuvat.

Joten jos teet niin, että asiakkaiden on syötettävä nimensä, osoitteensa, syntymäaikansa, kiinnostuksen kohteet ja joukko muita asioita vain liittyäkseen postituslistallesi, he todennäköisesti vain sulkevat sivun.

On paljon parempi idea kysyä heidän sähköpostiosoitteensa ensin. Ja sitten, jos sinun on pyydettävä lisätietoja, tee näistä ylimääräisistä lomakekentistä valinnaisia.

Haluat ehkä jopa luoda monivaiheisen lomakkeen, jotta saat heidän sähköpostiosoitteensa heti ensimmäisessä vaiheessa ja pyydä muita tietoja vasta myöhemmin:

Tällä tavalla, jos he eivät suorita muita vaiheita, olet ainakin jo tallentanut heidän sähköpostinsa.

10. Paranna sivusi latausnopeutta

Aloitussivujesi latausnopeus voi vaikuttaa suuresti tulosprosentteihisi.

Itse asiassa tilastot osoittavat, että jo 2 sekunnin viive latausajassa lisää poistumisprosenttia 103 %.

On sanomattakin selvää, että sinun tulee yrittää varmistaa, että aloitussivusi latautuvat mahdollisimman nopeasti.

Helppo tapa tehdä tämä on käyttää verkkosivuston optimointityökalua, kuten NitroPack.

Muutamalla napsautuksella NitroPack voi ottaa käyttöön automaattisia nopeusparannuksia verkkosivustollasi. Se optimoi kuvasi, pienentää koodia, ottaa käyttöön CDN:n ja paljon muuta, minkä pitäisi nopeuttaa latausnopeutta.

On myös muita tapoja lisätä sivun latausnopeutta. Voit esimerkiksi vähentää verkkosivulla olevien kuvien määrää, vaihtaa nopeampaan isännöintipalveluntarjoajaan jne.

Sen lisäksi, että autat vähentämään poistumisprosenttia ja lisäämään tuloksia, aloitussivun hakukoneoptimointiin keskittyminen on hyödyllistä, koska aloitussivusi nopeuden parantaminen tarkoittaa, että aloitussivusi sijoittuu korkeammalle hakukoneissa, kuten Googlessa, verrattuna niihin, jotka toimivat hitaammin.

Lisäksi tämä parantaa aloitussivusi tulosprosenttia, koska kun optimoit aloitussivut, vierailijasi todennäköisemmin ryhtyvät toimiin sivustossasi.

Aloitussivun optimointi: Testaus ja analysointi

Voit noudattaa yllä olevia parhaita käytäntöjä opastaaksesi sinua aloitussivun luomisessa. Aloitussivun optimointi on kuitenkin jatkuva prosessi – se ei lopu tähän.

On tärkeää analysoida jatkuvasti kunkin sivun tehokkuutta nähdäksesi, miten vierailijat reagoivat siihen, ja suorittaa A/B-testejä, jotta voit yrittää parantaa entisestään sen kykyä muuntaa vierailijat liideiksi/asiakkaiksi.

Voit esimerkiksi tarkastella analytiikkaa nähdäksesi, kuinka suuri prosenttiosuus vierailijoistasi tuottaa tuloksen ja mistä ne, jotka eivät tuota, jää pois, jotta voit tunnistaa pullonkauloja.

Lisäksi voit käyttää UX-tutkimustyökaluja tallentaaksesi vierailuistuntoja ja saada ensikäden näkemyksen siitä, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivun kanssa. Voit myös tarkastella lämpökarttoja nähdäksesi, kuinka vierailijat siirtävät kohdistinta sivulla ja mihin he keskittyvät.

Tämän jälkeen voit soveltaa kaikista yllä olevista keräämiäsi oivalluksia tulosprosentin optimointistrategiassasi.

Ja tässä tulee A/B-testaus käyttöön.

Oletetaan, että huomaat, että toimintakehotuspainike ei saa paljon klikkauksia. Ja lämpökartoitusohjelmiston avulla huomaat myös, että vierailijasi kiinnittävät suurimman osan huomiostaan ​​sivun vasemmalle puoliskolle, mutta CTAsi on oikealla.

🔥 Empfohlen:  Lopullinen opas verkkosuunnittelijoiden kanssa työskentelemiseen verkkokauppaasi varten

Voit korjata ongelman määrittämällä A/B-testin.

Testissä luot aloitussivusta kaksi muunnelmaa: toisen, jossa toimintakehotus on näytön vasemmalla puolella (muunnelma A), ja toisen, jossa toimintakehotus on oikealla puolella (muunnelma B).

Käyttämäsi A/B-testaustyökalu voi sitten reitittää osan liikenteestäsi (esim. 50 %) muunnelmaan A ja loput varianttiin B. Se kerää tietoja nähdäkseen, kuinka moni kunkin sivun kävijöistä tuottaa tuloksen, ja sitten kerro, millä niistä on paras tulosprosentti. Käytät jatkossa voittavaa varianttia.

Voit huuhdella ja toistaa tämän yhä uudelleen ja jatkaaksesi uusien muutosten testaamista ja suunnittelun hiomista, kunnes sinulla on täydellinen aloitussivu.

Muissa testeissä voit muuttaa asioita, kuten otsikkoa, sivukopiota, värejä, navigointivalikoita jne. Mitä enemmän A/B-testejä suoritat, sitä optimoitumpi sivusi on.

Aloitussivun optimointi: välttämättömät työkalut

Aloitussivujen optimoinnin aloittamiseen tarvitset joitain aloitussivun optimointityökaluja. Tässä on mitä ehdotamme.

Aloitussivujen rakentajat

Aloitussivujen rakennustyökalu tarjoaa ohjelmiston, jota tarvitset aloitussivujesi suunnitteluun.

Niissä on yleensä ammattimaisesti suunniteltuja malleja erityyppisille kohdistetuille aloitussivuille (esim. puristavat sivut, liidien kaappaussivut jne.) sekä vedä ja pudota -editori, jonka avulla voit muokata niitä.

Joissakin on myös edistyneitä ominaisuuksia, kuten sisäänrakennettu A/B-testaus, personointityökalut, analytiikka jne.

Jos haluat pitää kustannukset alhaisina, suosittelemme Landingi. Se on edullinen aloitussivujen rakennustyökalu, joka sisältää kaiken olennaisen.

Jos haluat edistyneimmät ominaisuudet, suosittelemme Poista pomppiminen. Siinä on joitain huippuominaisuuksia, kuten tekoälykopioiden luonti ja Smart Traffic, joka reitittää jokaisen vierailijan automaattisesti heidän parhaalle aloitussivulle heidän ominaisuuksiensa perusteella.

Jos sivustosi on rakennettu WordPressillä, suosittelemme OptimizePress. Se on omistettu aloitussivun laajennus, joka toimii WP-hallintapaneelissasi.

Löydät lisää vaihtoehtoja parhaiden aloitussivun rakentajien luettelostamme ja parhaiden WordPress-aloitussivulaajennusten vertailustamme.

Testaus- ja optimointityökalut

Aloitussivun rakennustyökalun lisäksi haluat todennäköisesti myös investoida testaus- ja optimointiohjelmistoihin.

Suosittelemme käyttäytymisanalytiikkaa varten Mouseflow.

Se tarjoaa istuntojen toistoja (jotta voit katsoa uudelleen, kuinka eri vierailijasegmentit ovat vuorovaikutuksessa aloitussivusi kanssa), lämpökartat (jotta voit analysoida napsautuksia, vieritystä, hiiren osoittimia jne.), tuloskanavat (jotta voit nähdä, mihin asiakkaat jäävät pois ja piiloutuvat). , käyttäjien palaute ja paljon muuta.

Suosittelemme A/B-testaukseen VWO.

Se on paras kokeilualusta, jota olemme kokeilleet ja tarjoaa sinulle kaiken, mitä tarvitset kehittyneiden testien suorittamiseen, mukaan lukien tavalliset jaetut testit, monimuuttujatestit ja paljon muuta.

Lopulliset ajatukset

Tähän päättyy lopullinen aloitussivun optimointioppaamme.

Toivottavasti sinulla pitäisi nyt olla melko hyvä käsitys siitä, mistä aloitussivun optimoinnissa on kyse ja miten se tehdään. Tästä eteenpäin se on sinusta kiinni.

Voit aloittaa luomalla aloitussivusi Unbouncen kaltaisella työkalulla noudattaen samalla yllä kuvattuja parhaita käytäntöjä. Tämä on lähtökohtasi.

Kaikki sen jälkeen vaatii testausta. Ja sitä varten voit käyttää kokeilutyökalua, kuten VWO.

Onnea!