Seuraava artikkeli auttaa sinua: AMD FSR vs. Nvidia DLSS: Mikä skaalaaja on paras?
AMD:n FidelityFX Super Resolution (FSR) ja Nvidian Deep Learning Super Sampling (DLSS) ovat nopeasti tulossa uusimpien PC-pelien pakollisia ominaisuuksia. Ne auttavat parhaita näytönohjainkortteja renderöimällä pelin pienemmällä resoluutiolla suorituskyvyn parantamiseksi. Mutta kumpi hallitsee heidän välillään?
DLSS voi olla vanhin näistä kahdesta, mutta jotkut älykkäät tekniikat auttavat sitä säilyttämään etunsa. AMD:lle on kuitenkin parannettu FSR:ää uudella versiolla, joka tarjoaa samanlaisen kuvanlaadun kuin DLSS, ja ilman AMD GPU:ta. Suorituskyvystä kuvanlaatuun pelitukeen – näin FSR ja DLSS yhdistyvät.
FSR vs. DLSS: Mikä ero on?
Vaikka FSR ja DLSS saavuttavat saman tavoitteen, ne ovat hyvin erilaisia tekniikoita. Korkealla tasolla molemmat työkalut renderöivät pelisi pienemmällä resoluutiolla suorituskyvyn parantamiseksi. Sen jälkeen algoritmit skaalaavat kuvan sopimaan näyttöön ja täydentävät puuttuvat tiedot eri syötteiden perusteella. Yksityiskohdat ovat se, missä asiat sotkeutuvat.
DLSS on supersampling-algoritmi, jota AI tukee. RTX-näytönohjainkorttien omistetut Tensor-ytimet käyttävät AI-mallia, joka auttaa skaalaaminen, mikä auttaa täyttämään puuttuvat tiedot alemmasta sisäisestä resoluutiosta. Malliin syötetään ajallista eli aikapohjaista dataa, joka näyttää objektien liikkeen kehyksestä toiseen. Tämä auttaa algoritmia havaitsemaan uusia yksityiskohtia, joita se ei pystyisi saavuttamaan pysäytyskehyksellä.
Tekoälystä huolimatta DLSS on samanlainen kuin Temporal Super Resolution (TSR), jonka näimme ensimmäistä kertaa FSR:ssä käyttävän samanlaista lähestymistapaa, mutta vain toisessa versiossa.
Ikään kuin erot FSR:n ja DLSS:n välillä eivät olisi tarpeeksi hämmentäviä, FSR:stä on kaksi versiota. FSR 1.0 on melko perusversio. Se käyttää vakiintunutta algoritmia kuvan skaalaamiseen ja puuttuvien yksityiskohtien täyttämiseen ennen terävöintisuodattimen käyttöä. Kriittisesti se tapahtuu anti-aliasing, joten se yrittää rekonstruoida kuvaa, joka on jo siivottu. Tämä johtaa yleensä paljon huonompaan kuvanlaatuun.
FSR 2.0 käyttää samaa algoritmia ja teroitussuodatinta, mutta se tapahtuu ennen anti-aliasointia ja vie enemmän syötteitä pelistä. Se on pohjimmiltaan TSR AMD:n tuotemerkillä. Se sisältää ajallisia tietoja saadakseen lisätietoja, ja se toimii puhtaalla renderöinnillä ennen antialiasointia. Tämä johtaa paljon parempaan kuvanlaatuun kuin ensimmäinen versio.
FSR vs. DLSS: Suorituskyky
FSR:n ja DLSS:n koko pointti on parantaa pelisuorituskykyäsi, joten on järkevää aloittaa siitä. AMD:llä on kaksi versiota, joten FSR tällä hetkellä, ja niiden välillä on paljon eroja. on yksi harvoista peleistä, jossa on sekä FSR- että DLSS-versiot, joten käytimme sitä suorituskyvyn mittaamiseen.
FSR 1.0 tarjosi suurimman hyödyn käyttämällä molempien laatutilaa, joka käyttää 1,5-kertaista skaalauskerrointa. Vaikka jokainen peli on erilainen, FidelityFX Super Resolution -arvostelumme osoitti, että FSR 1.0 tarjoaa yleensä paremman suorituskyvyn kuin DLSS – tosin kuvanlaadun kustannuksella. Tämä pätee erityisesti aggressiivisemmissa laatutiloissa.
Kun siirrytään Performance-tilaan, joka käyttää 2x skaalauskerrointa, sama pino on läsnä: FSR 1.0 johtaa suorituskykyä, DLSS on toinen ja FSR 2.0 on tuskin jäljessä. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä alkuperäisen resoluution suorituskyky. DLSS on noin 2 % nopeampi kuin FSR 2.0, mutta molemmat tarjoavat lähes kaksinkertaisen kuvanopeuden alkuperäiseen resoluutioon verrattuna.
Vaikka FSR 1.0 johtaa suorituskykyä, se ei tarkoita, että se olisi paras vaihtoehto. Sekä FSR 2.0 että DLSS säilyttävät kuvanlaadun paljon paremmin, mikä on tärkeää pitää mielessä. FSR 1.0 voi parantaa suorituskykyäsi, mutta resoluution pienentäminen parantaa suorituskykyä entisestään – kyse on suorituskyvyn ja kuvanlaadun tasapainottamisesta.
FSR vs. DLSS: Kuvanlaatu
Vaikka suorituskyky on FSR:n ja DLSS:n tarkoitus, et voi ajatella sitä paitsi kuvanlaatua. Käytämme jälleen esimerkkinä, mutta olemme testaaneet FSR:ää ja DLSS:ää monissa peleissä, mukaan lukien ja Suosittelemme napsauttamalla tai napauttamalla alla olevia kuvia nähdäksesi kaikki visuaaliset erot.
Jo yhdestä kuvakaappauksesta näet, että täällä on kaksi leiriä: FSR 2.0 ja DLSS sekä FSR 1.0. FSR 1.0 perustuu vanhentuneeseen supersampling-algoritmiin ja teroitussuodattimeen. Se on vähemmän hienostunut konepellin alla, ja se tulee esiin kuvanlaadussa, jossa on sotkuisia esineitä kaukana ja kokonaiskuvassa on pehmeämpi ilme.
Tarkempia tietoja varten katso kyltti ja johdot etäisellä taustalla. FSR 1.0 näyttää pikselit sotkussa, kun taas FSR 2.0 ja DLSS näyttävät nämä yksityiskohdat selkeästi. DLSS:n ja FSR 2.0:n välillä on vaikea erottaa eroa. Nämä kuvakaappaukset on otettu laadun esiasetuksella, ja DLSS ja FSR 2.0 ovat suurelta osin samat.
Kun siirrytään aggressiivisempaan Performance-tilaan, ero FSR 1.0:n ja kahden muun välillä kasvaa. Olemme zoomattuna 267 % nähdäksemme erot todella, ja on selvää, kuinka paljon FSR 1.0 on jäljessä kuvanlaadun suhteen. Silti FSR 2.0 ja DLSS ovat järkyttävän lähellä. Jos tässä on vaikea nähdä eroja, on mahdotonta nähdä niitä pelatessa.
Still-kuvan laadun ulkopuolella supersampling on altis visuaalisille artefakteille. DLSS:ssä, erityisesti aiemmissa versioissa, ongelma on haamukuva. Nvidia on työskennellyt päivittääkseen DLSS:n poistaakseen nämä esineet, mutta ne näkyvät edelleen peleissä ajoittain. FSR 2.0:ssa on samanlainen ongelma, vaikka meillä on ollut vain mahdollisuus tarkastella sitä
Tässä on helpompi kutsua häviäjäksi kuin voittajaksi. FSR 1.0 on niin paljon jäljessä FSR 2.0:sta ja DLSS:stä, että ylimääräisestä suorituskyvystä tulee kiistanalainen asia. FSR 2.0 ja DLSS ovat liian samankaltaisia julistaakseen voittajan, joten se riippuu suurelta osin siitä, kumpaan skaalaajaan sinulla on pääsy.
FSR vs. DLSS: Yhteensopivuus
Yksi suurimmista eroista FSR:n ja DLSS:n välillä on yhteensopivuus. DLSS on RTX-ominaisuus, joten se on käytettävissä vain RTX 20- ja 30-sarjan näytönohjaimissa. FSR puolestaan toimii AMD:n ja Nvidian GPU:iden kanssa, koska se ei vaadi erillisiä Tensor-ytimiä.
AMD on suositellut laitteistoa FSR:lle, mutta sen pitäisi toimia useimmissa grafiikoissa – mukaan lukien monissa tapauksissa integroidut GPU:t. FSR on saatavilla myös Xbox Series X:lle, ja koska se ei vaadi erityistä laitteistoa, se voi toimia myös PlayStation 5:n kaltaisilla alustoilla (tosin sitä ei tueta virallisesti).
FSR on saatavilla ilmaiseksi kehittäjille, ja se on rakennettu avoimeen lähdekoodiin. Jonkin aikaa DLSS oli lukittu Nvidian aidatun puutarhan taakse. Mutta FSR:n lisääntyvä paine sai Team Greeninkin valitsemaan avoimen lähdekoodin. Tämä on jyrkkä muutos DLSS 1.0:sta, joka edellytti kehittäjien tiivistä yhteistyötä Nvidian kanssa ja AI-mallin harjoittelua pelikohtaisesti.
Silti tässä on selvä voittaja. Vaikka kehittäjien on nyt helpompi käyttää DLSS:ää, se, että se toimii vain uusimmissa Nvidia-grafiikkasuorittimissa, on suuri este.
FSR vs. DLSS: Pelituki
DLSS on saatavilla paljon useammissa peleissä kuin FSR. Julkaisuhetkellä DLSS:ää tukevia nimikkeitä oli noin 180, mutta määrä kasvaa kuukausittain. FSR on saatavilla noin 60 pelissä, mutta myös lista kasvaa kuukausittain.
Raakalukujen lisäksi DLSS on saatavilla monissa suosituissa peleissä kuin FSR – ja ne ovat kaksi loistavaa esimerkkiä. Suuret AAA-pelit, joissa on säteenseuranta, suosivat yleensä myös DLSS:ää, ja RTX-brändi sisältää sekä säteenseurannan että DLSS:n.
FSR:llä ei ole lukuja, mutta AMD on tunkeutunut. Monissa nimikkeissä on nyt DLSS- ja FSR-tuki, ei vain jompaakumpaa. Viimeaikaisia esimerkkejä ovat ja vanhemmat pelit, jotka ovat myös saaneet FSR-tuen DLSS:n rinnalla korjauspäivitysten kautta.
DLSS:llä on etu tässä yksinkertaisesti siksi, että se on ollut olemassa pidempään. Yleinen kehityssuuntaus, jonka näemme kehittäjiltä, on, että DLSS ja FSR ovat molemmat mukana, ei yleensä jompaakumpaa. On vaikea sanoa, jatkuuko tämä trendi, mutta kehittäjät haluavat miellyttää mahdollisimman laajaa yleisöä. Ja kaikki eivät omista Nvidia-grafiikkasuorittimia.
FSR vs. DLSS: Tuomio
Kaiken kaikkiaan DLSS on paras vaihtoehto FSR:ää vastaan. Tämä oli erityisen totta FSR:n ensimmäisessä versiossa, joka muodostaa edelleen leijonanosan tuetuista peleistä. FSR 2.0 on kuitenkin vakava haastaja, ja siitä pitäisi tulla oletusvaihtoehto kehittäjille eteenpäin.
Jos sinulla on pääsy DLSS:ään, sinun tulee käyttää sitä. Ne päivät, jolloin ostettiin Nvidia GPU erityisesti DLSS:ää varten, ovat kuitenkin ohi. FSR 2.0:n vaikuttavalla kuvanlaadulla voit silti käyttää korkealaatuista supersamplingia riippumatta siitä, minkä merkin pelitietokoneessasi on.