Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Idean patentointi 7 vaiheessa

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Idean patentointi 7 vaiheessa

Onko sinulla uskomaton uusi idea, jonka uskot lähtevän liikkeelle, kun käynnistät sen? Ajattelet luultavasti kuinka suojata sitä patenttiloukkauksilta. Onneksi käytössä on vankka prosessi, joka auttaa varmistamaan, että immateriaaliomaisuutesi (ja voittosi) on suojattu.

Ongelmana on, että voi olla hieman ylivoimaista oppia patentoimaan idea, mukaan lukien sen tyyppinen patentti, joka sinun pitäisi saada ja miten sinun pitäisi edetä sen hankkimisessa.

Tässä artikkelissa käsittelemme juuri sitä. Opit patenttisuojan perusteet ja miten pääset alkuun oman patenttiprosessisi kanssa.

Mikä on patentti?

Patentti on asiakirja, joka vakuuttaa, että olet keksinnön omistaja tietyn ajan. Omistajana sinulla on ainoa laillinen oikeus tuottaa ja myydä kyseinen keksintö. Patenttisuoja on niin keskeinen osa Yhdysvaltain elämäntapaa, että se on perustuslaissa myönnetty oikeus.

Miten patentit toimivat?

Ensin keksijä jättää patenttihakemuksen Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO). Kun se on hyväksytty, patentinhaltija saa yksinoikeudet keksintöön.

→ Aloita verkkoliiketoimintasi Shopifyn avulla napsauttamalla tätä

Lähde

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinulla on mahdollisuus hallita täysin keksinnön valmistusta, käyttöä ja myyntiä niin kauan kuin patentti on voimassa. Tämä ajanjakso riippuu muutamista eri tekijöistä, kuten patentin tyypistä ja sen myöntämispaikasta. Yleisesti ottaen monet patentit ovat voimassa noin 15-20 vuotta.

Patenttityypit

Patentteja on kolme päätyyppiä:

  • Suunnittelupatentti. Mallipatentti menee uuden, alkuperäisen, koristeellisen tuotteen keksijälle. Se koskee yksilöllisiä tuotteita, kuten huonekaluja, vaatteita tai kulutustavaroita.
  • Käyttöpatentti. Käyttöpatentti on tarkoitettu henkilölle, joka luo uuden hyödyllisen koneen, prosessin tai ainekoostumuksen tai minkä tahansa uuden ja hyödyllisen parannuksen siihen USPTO:n mukaisesti.
  • Kasvipatentti. Kasvipatentti on henkilölle, joka lisääntyy aseksuaalisesti uudentyyppistä kasveja. Aseksuaalinen lisääntyminen tarkoittaa, että kasvi syntyy muulla tavalla kuin siemenestä – menetelmillä, kuten varttamalla tai leikkaamalla.

Voitko patentoida idean?

Ideoita ei voi patentoida. Yhdysvaltain patenttilain mukaan vain ideoiden fyysiset muodot – koneet ja tuotteet – ovat patentoitavissa, eivät perusideat.

Yhdysvalloissa patentit ja tekijänoikeudet toimivat immateriaaliomaisuuden oikeudellisena suojana. Vaikka ne molemmat suojaavat luovaa tulosta, ne palvelevat eri alueita. Tekijänoikeus takaa luovien teosten, kuten kirjojen ja taiteen, omistusoikeuden, kun taas patentit suojaavat keksintöjen, kuten tuotesuunnittelun tai koneiden, omistusoikeutta.

🔥 Empfohlen:  Etämyynti: Online-myyntivinkkejä asiantuntijoilta

Kuinka saada patentti 7 vaiheessa

Sinun pitäisi pystyä hoitamaan oma patenttihakemusprosessisi, jos teet varmasti tutkimusta. Mutta monet keksijät pitävät prosessia hieman monimutkaisena ja päättävät työskennellä patenttiasiamiehen kanssa. Patenttilakimies voi olla hyvä idea, jos haluat saada työsi valmiiksi mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman vähän esteitä ja tiesulkuja käyttäen.

Katsotaanpa perusvaiheita.

1. Harkitse, onko se sopivaa

Joskus patentti ei ole oikeanlainen oikeudellinen asiakirja immateriaaliomaisuutesi suojaamiseen. Jos työsi on esimerkiksi luonteeltaan luovaa, tekijänoikeus saattaa olla sopivampi vaihtoehto. Jos immateriaaliomaisuutesi on logo, tuotemerkki tai iskulause, tavaramerkki saattaa olla sopivampi.

Yleissääntönä on, että patentti on oikea valinta fyysisille tuotteille, keksinnöille ja malleille. Jos sinulla on vaikeuksia selvittää, minkä tyyppistä asiakirjaa tarvitset, on hyvä idea kysyä neuvoa patenttilakijalta.

kuinka patentoida idea: vaiheet

Lähde

2. Varmista, että se voidaan patentoida

Se, että sinulla on idea, ei tarkoita, että pystyt patentoimaan sen. Jotta keksintösi voidaan hakea patenttiprosessiin, sen tulee täyttää muutama kriteeri, mukaan lukien:

  • Uutuus. Keksinnön on oltava uusi ja tuntematon, eikä sitä saa julkistaa. Pohjimmiltaan tämä tarkoittaa, että kukaan ei ole patentoinut sitä aiemmin, kuvaillut sitä painetussa julkaisussa, käyttänyt sitä julkisesti tai yrittänyt myydä sitä.
  • Ei-ilmeisyys. Keksinnössä on oltava keksinnöllinen vaihe. Tämä tarkoittaa, että sen ei pitäisi olla itsestäänselvä ratkaisu alan keskimääräisen tai tavallisen taidon omaavien silmissä. Lisäksi vaikka keksintösi olisi uusi, se ei välttämättä ole patentoitavissa, jos alan ammattilainen pitäisi sen itsestään selvänä uutena ratkaisuna.
  • Apuohjelma. Keksinnön tulee olla teollisena sovelluksena käytännöllinen ja spesifinen. Pohjimmiltaan sen on palveltava tiettyä tarkoitusta tai suoritettava tietty tehtävä.
  • Aiheen kelpoisuus. “Aihe” viittaa patentoitaviin asioihin. Keksintösi on katsottava kelpoiseksi aiheeksi tai sitä ei oteta huomioon. Poissuljettu aihe sisältää abstrakteja ideoita, luonnonilmiöitä, luonnonlakeja ja taiteellisia ilmaisuja. Kelpoisuus voidaan päättää myös maittain: esimerkiksi jotkut maat eivät sisällä tietokoneohjelmia tai lääketieteellisiä hoitotyyppejä.
🔥 Empfohlen:  Kuinka rakentaa menestyvä kumppanimarkkinointisuppilo kuudessa vaiheessa

Tee perusteellinen patenttihaku USPTO-verkkosivustolla varmistaaksesi, ettei kukaan ole patentoinut ideaasi aiemmin. Kuten edellä mainittiin, sen on oltava uusi. Joten jos se on tehty, sinun on palattava piirustuspöydälle.

4. Valitse patenttityyppisi

Patenttityypin valinta riippuu siitä, mitä olet luonut. Jos olet keksinyt älypuhelimen kotelolle uuden ilmeen, joka on visuaalisesti ainutlaatuinen, voit valita suunnittelupatentin. Mutta jos olet keksinyt vallankumouksellisen älypuhelimen akun, joka latautuu minuutissa, hyödyllisyyspatentti olisi sinun valintasi, sillä se kattaa keksintösi toiminnalliset näkökohdat.

5. Lähetä patenttihakemuksesi

Aloita virallinen patenttihakemusprosessi ja lähetä patenttihakemuksesi käymällä USPTO:ssa EFS-Web. Sinun on varmistettava, että täytät kaikki ohjeet ja kriteerit, sekä lähetettävä asianmukainen maksu hakemasi patenttityypin mukaan.

Voit hakea kahta pääpatenttia: väliaikainen patenttihakemus (PPA) tai tavallinen patenttihakemus (RPA). PPA antaa sinun vaatia “patenttia vireillä” -statuksen, mikä tarjoaa 12 kuukauden ajan mahdollisen pelotteen kilpailijoille ilman täyttä patenttisuojaa. Tämä prosessi on yleensä vähemmän monimutkainen, ja patenttiasiamies voi auttaa siinä.

6. Työskentele tarvittaessa patentin tutkijan kanssa

Jos patenttihakemuksessasi on ongelmia, patenttivirasto ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, mitä tarvitset. Muista, että tarvittavien päivitysten tekemiseen on aikajana.

Kun patenttihakemuksesi on valmis, patentintutkija ottaa sinuun yhteyttä selvittääkseen, onko keksintösi oikeutettu hakemaasi patenttityyppiin.

7. Maksa tarvittavat maksut

Jos patentin tutkija hyväksyy sinut, USPTO antaa sinulle ilmoituksen hyvityksestä. Sitten, ennen kuin patentti myönnetään virallisesti, joudut todennäköisesti maksamaan julkaisumaksun ja mahdollisesti julkaisumaksun.

Patentin tarkistuslista

Patenttihakemuksesi sisältö riippuu siitä, mitä aiot patentoida ja minkä tyyppistä patenttia haet. Sen pitäisi sisältää:

  • Patentin kuvaus. Tämä sisältää keksinnön nimen, tarkoituksen, komponentit tai vaiheet ja niiden vuorovaikutuksen. Sinun tulee myös selittää sen käyttö, kuvata mahdolliset piirustukset ja huomioida sen edut tai muut käyttötarkoitukset.
  • Patenttipiirustukset. Jos patenttisi ei koske menetelmää, koostumusta tai kemiallista yhdistettä, tarvitset piirustuksia. Niiden tulee olla selkeitä, kattaa kaikki näkymät ja niissä on oltava asianmukaiset tarrat. Piirustuksesi voivat olla viivakaavioita, luonnoksia, kuvia tai piirroksia.
  • Keksijän tiedot. Hakemuksesi tulee nimetä sinä ja mahdolliset kanssakeksijät. Keksijät ovat niitä, jotka auttoivat luomaan keksintöä. Näiden tietojen antaminen auttaa suojaamaan oikeudellisilta ongelmilta tai tulevilta patenttikiistoilta.
🔥 Empfohlen:  Alex George, ITLH:n perustaja ja toimitusjohtaja, Valtuutetaan opiskelijat käyttöliittymä-/UX-suunnittelutaitopohjaisilla kursseilla

Suojaa luomuksesi patentilla

Jos sinulla on hieno uusi idea, kannattaa ainakin tutkia sen patentointimahdollisuutta. Tämä voi auttaa suojaamaan yritystäsi ja varmistaa, että olet ainoa, joka hyötyy immateriaaliomaisuudestasi.

Koska tämä voi olla monimutkainen asia, suosittelemme työskentelemään patenttiasiamiehen kanssa, joka opastaa sinut läpi kaikki yksityiskohdat, joita tarvitset saadaksesi työsi hyvin.

Kuinka patentoida idea FAQ

Onko idean patentointi vaikeaa?

Patentin saaminen voi olla monimutkainen ja aikaa vievä prosessi. Kun otetaan huomioon arkistointiin liittyvät monimutkaiset menettelyt, tärkeimmät tiedot jää helposti huomaamatta tai virheisiin törmää. Siksi sinun tulee olla tarkkaavainen ja varata aikaa jättäessäsi USPTO-patenttihakemusta.

Mikä on paras tapa patentoida idea?

Paras tapa patentoida keksintö on palkata patentinhakuprosessiin erikoistunut asianajaja. Vaihtoehtoisesti voit viitata USPTO:n ohjeasiakirjoihin patenttihakemuksen omaa valmistelua varten.

Kuinka paljon idean patentointi maksaa?

Patentin tyypistä riippuen USPTO-rekisteröinti voi maksaa jopa 900 dollaria. Tutkimusmaksu noin 220 dollaria veloitetaan erikseen. Jos palkkaat patenttilakimiehen, jopa yksinkertaisen keksinnön, kuten pienen kulutustavaran, patentoinnin kustannukset ovat 9 000–13 000 dollaria.

Kuinka kauan patentti on voimassa?

Patentti on voimassa 20 vuotta, mutta ylläpitomaksuja vaaditaan 3, 3,5, 7, 7,5, 11 tai 11,5 vuoden välein.

Haluatko oppia lisää?