Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Kuinka chatbotit simuloivat keskusteluja ihmisten kanssa?

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Kuinka chatbotit simuloivat keskusteluja ihmisten kanssa?

Key Takeaways

  • Sääntöpohjaiset chatbotit luottavat ennalta määritettyihin ehtoihin ja avainsanoihin vastatakseen, mutta niiltä puuttuu kyky mukautua kontekstiin tai oppia aikaisemmista vuorovaikutuksista.
  • AI-chatbotit, kuten ChatGPT, käyttävät suuria kielimalleja, jotka on koulutettu massiivisiin tietojoukoihin simuloimaan ihmisen kaltaisia ​​keskusteluja ja ymmärtämään keskustelukontekstia.
  • Tekoäly-chatbottien edistysaskeliin kuuluu yleisen tekoälyn (AGI) ja fyysisten suoritusmuotojen, kuten humanoidirobottien, sisällyttäminen, mikä esittelee mahdollisuuksia interaktiivisempaan ja keskustelulliseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa.

Chatbotit ovat olleet omituinen mutta hyödyllinen verkkotyökalu jo jonkin aikaa. Tekoälypohjaisten kielimallien, kuten GPT-4:n ja sen tarjoaman ChatGPT-chatbotin, nousu on antanut ihmis-bot-ihmis-rajapinnalle uuden ilmeen. Mutta miten AI-chatbotit simuloivat ihmisen kaltaisia ​​keskusteluja? Kuinka tietokone voi simuloida keskusteluja ihmisten kanssa?

Mitä chatbotit ovat? Kuinka chatbotit toimivat?

Ennen ChatGPT:n, Clauden ja Google Bardin kaltaisia ​​chatbotteja oli alkeellisempia. Näitä kutsutaan sääntöpohjaisiksi chatboteiksi tai päätöspuun chatboteiksi.

Sääntöihin perustuva chatbot ei mukaudu tilanteisiin tai ymmärrä kontekstia, eikä se voi simuloida ihmisen logiikkaa. Sen sijaan niillä on sarja kehittäjän määrittämiä sääntöjä, malleja ja dialogipuita, joita heidän on noudatettava.

Sääntöpohjaiset chatbotit noudattavat ennalta määritettyjä ehtoja, kun niille annetaan kehote. Avainsanat ovat tässä tärkeä tekijä. Chatbot etsii käyttäjien syötteitä tiettyjen sanojen löytämiseksi auttaakseen sitä ymmärtämään, mitä kysytään. Ilman kykyä ymmärtää kontekstia sääntöpohjaisen chatbotin on turvauduttava tällaisiin vihjeisiin tarjotakseen hyödyllisen vastauksen.

Monet yritykset käyttävät sääntöpohjaisia ​​chatbotteja puskurina asiakkaan ja edustajan välillä. Jos olet joskus yrittänyt ottaa yhteyttä energia- tai matkapuhelinpalveluntarjoajaasi, sinua on saatettu pyytää selittämään kysymyksesi ensin chatbotille. Vaihtoehtoisesti chatbot voi ponnahtaa esiin, kun vierailet verkkosivustolla kysyäksesi kysymyksiä.

Sääntöpohjaiset chatbotit eivät pysty vastaamaan kovin monimutkaisiin, kerrostettuihin kysymyksiin. Ne on suunniteltu vastaamaan lyhyisiin ja yksinkertaisiin kyselyihin, kuten “Muuta tilini tietoja”. Monia muuttujia sisältävä kysymys jää todennäköisesti sääntöpohjaisen chatbotin soveltamisalan ulkopuolelle joko siksi, että sitä ei ole koulutettu tulkitsemaan luonnollista kieltä tai koska sen tietokanta on rajallinen.

🔥 Empfohlen:  JS:n ja CSS:n poistaminen Magento 2:sta Layout XML:n avulla

Sääntöpohjaiset chatbotit eivät voi kehittyä ilman manuaalista puuttumista kehityspäähän. Tämä johtuu siitä, että he eivät voi oppia aiemmasta vuorovaikutuksesta.

AI-chatboteille on myös annettu säännöt. Esimerkiksi ChatGPT ei voi vannoa tai antaa rikosneuvoja. Kuitenkin tapa, jolla AI-chatbotit toimivat ja ovat vuorovaikutuksessa, ulottuu paljon pidemmälle kuin mikään sääntöpohjainen chatbot pystyy käsittelemään.

Kuinka AI Chatbotit toimivat

AI chatbotit eivät alkaneet ChatGPT:llä. Ennen kuin ChatGPT pääsi valtavirtaan, jotkut vähemmän kehittyneet chatbotit käyttivät edelleen tekoälyä vuorovaikutuksessa ihmiskäyttäjiensä kanssa.

Ota Eviebot, esimerkiksi. Vuonna 2008 lanseerattu Evie käyttää tekoälyä vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa. Oppivana AI-chatbotina Evie voi kehittää keskustelutaitojaan panemalla merkille, mitä muut käyttäjät ovat kirjoittaneet aiemmin. Itse asiassa Evie käyttää samaa tekoälyjärjestelmää kuin Cleverbot, toinen chatbot, josta tuli valtavirran hitti 2000-luvun lopulla ja 2010-luvun alussa.

Mutta tämä chatbot on kaukana käyttämistämme moderneista versioista.

Kuten yllä olevasta kuvakaappauksesta näet, Evie ei ole hyvä vastaamaan kysymyksiin tarkasti tai pitämään keskusteluhistoriaa mielessä. Vain muutamassa sekunnissa chatbot sanoi nimensä olevan Eliza, mutta vaihtoi sen sitten Adamiksi seuraavassa vastauksessa.

Lisäksi Evie ei ole loistava tietolähde. Kun kysyimme Evieltä, kuinka suuri aurinko oli, hän vastasi: “Suurempi kuin tulevaisuuteni.” Vaikka Evie on koominen, se ei ole taitava tarjoamaan käyttäjille tosiasioita, olivatpa ne kuinka yleisiä tahansa. Jos etsit hauskempaa tai omituisempaa chatbot-kokemusta, Evie voi olla oikea valinta sinulle.

Sivustot, kuten Cleverbot ja Evie, ovat varmasti viihdyttäviä, mutta ne eivät sovellu käytännön käyttöön. Vuoden 2022 lopulla maailma alkoi nähdä, kuinka uskomattoman hyödyllisiä AI-chatbotit voivat olla.

Kuinka chatbotit simuloivat keskusteluja?

Kysymys on edelleen: kuinka AI-chatbotit, kuten ChatGPT, simuloivat tarkkoja keskusteluja ihmisten kanssa? Kuinka ne voivat tuntua lähes erottamattomilta tavallisesta näppäimistön ääressä istuvasta ihmisestä?

Marraskuussa 2022 OpenAI julkaisi julkisesti saatavilla olevan version suuresta GPT-3.5-kielimallista nimeltä ChatGPT. Tämä oli ensimmäinen AI-chatbot, joka esitteli kykyä simuloida hyvin ihmismäisiä keskusteluja. Meillä on oma artikkeli, joka selittää ChatGPT:n perusteellisesti, mutta tässä on muutamia tärkeitä vihjeitä.

🔥 Empfohlen:  Miksi sosiaalinen kaupankäynti on tärkeä prioriteetti

Ensinnäkin työkalun nimen “GPT”-elementti tarkoittaa “Generative Pre-trained Transformer”, joka on eräänlainen suuri kielimalli (LLM). Olet ehkä nähnyt molempien termien leviävän paljon vuoden 2023 aikana, mutta mitä ne itse asiassa tarkoittavat?

LLM on tekoälyn oppimismalli, jota käyttävät kaikki tärkeimmät AI-chatbotit, joita näet nykyään. Sitä käyttää tekoälyalgoritmi, joka käyttää syvää oppimista toimiakseen uskomattoman monimutkaisella tasolla. Kaikki LLM:t on koulutettu erittäin suurilla tietojoukoilla, mikä antaa heille valtavan tietovarannon ongelmien ratkaisemiseksi ja kyselyihin vastaamiseksi. Esimerkiksi ChatGPT-4 koulutettiin 1 biljoonasta 1,7 biljoonaan parametrilla ja teratavuilla dataa (vaikka OpenAI ei ole paljastanut tarkalleen kuinka paljon).

GPT on erityinen LLM-tyyppi, joka käsittää syvään oppimiseen kykenevän hermoverkon. GPT:t ovat esikoulutettuja malleja, joilla on valtavat tietokannat, joista voi oppia. ChatGPT:n tapauksessa tämä sisältää tekstiä kirjoista, lehdistä, artikkeleista ja muista. Mutta vaikka kaikki nämä tiedot ovatkin, kuinka ChatGPT puhuu ihmisille ihmismäisellä tavalla?

ChatGPT:n kehitystyön aikana sitä koulutettiin käyttäen RLHF-menetelmää (Refrement learning from human feedback). Tämä koulutusmuoto käyttää vahvistusta ChatGPT:n muokkaamiseen halutuksi chatbotiksi. Palkinto- ja palautemallin avulla ChatGPT voi ymmärtää, mitkä vastaukset ovat hyödyllisiä tai “hyviä” ja mitkä eivät. Tämän menetelmän avulla ChatGPT voi myös ymmärtää keskustelukontekstia paremmin, mikä tarkoittaa, että se voi vastata kehotteisiin tehokkaammin.

ChatGPT:n luonnollisella kielenkäsittelyllä on myös suuri rooli siinä, miten se reagoi käyttäjiin, mukaan lukien tiettyjen kielimallien ja tunteiden tunnistaminen. Koulutuksessaan algoritmi sai esimerkkejä ihmisten keskusteluista ymmärtääkseen paremmin ihmisten kommunikointia. Algoritmi voi jopa pitää muistiinpanot vihjeet, kuten tervehdykset ja jäähyväiset, seuratakseen keskustelun vaihetta.

Miten AI Chatbotit edistyvät?

OpenAI on julkaissut rajoitettua tietoa GPT-5:stä, sen LLM:n seuraavasta iteraatiosta. Erityisen jännittävää GPT-5:ssä (sen ajantasaisemman tietopohjan lisäksi) on se, että sen huhutaan sisällyttävän algoritmeihinsa yleisen tekoälyn (AGI). Koska AGI:n pitäisi teoriassa pystyä simuloimaan ihmisen kognitiota, tämä voi olla pelin muuttaja.

🔥 Empfohlen:  Kuinka liittyä WhatsApp-ryhmään linkin kautta

ChatGPT valloitti maailman myrskyllä ​​ja tekee niin edelleen, mutta AI-chatbotit eivät lopu OpenAI:han. Yritykset ympäri maailmaa pyrkivät parantamaan tekoäly-chatbottejaan simuloimaan keskusteluja ihmisten kanssa, ja jotkut AI-chatbotit vievät asiat fyysiselle tasolle.

Otetaan esimerkiksi Desdemona, humanoidirobottimalli, joka käyttää kommunikointiin tekoälyä.

Hanson Roboticsin ja SingularityNETin luoma Desdemona on tunnetun robotin Sophian “sisko”, joka on osunut moniin uutisotsikoihin vaikuttavista, mutta aavemaisista ihmismäisistä ominaisuuksistaan ​​ja luonteestaan.

Toisin kuin Sophia, Desdemona keskittyy musiikkiin ja on jopa osa bändiä muiden ihmismuusikoiden kanssa. Tekoälyalgoritmi ammentaa olemassa olevan musiikin kirjastosta, jolloin Desdemona voi laulaa mukana suosittuja kappaleita. Robotti on jopa esiintynyt livenä bändikavereidensa kanssa.

Mutta Desdemona voi myös puhua ja keskustella ihmisten kanssa. Vuonna 2022 Desdemona haastatteli YouTuben luoja Discover Crypto, jossa hänen tekoälyalgoritminsa luoja Ben Goertzel vastasi myös joihinkin tekoälyä ja sen tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin.

Desdemonan pitkäaikainen vitsi ihmisten pitämisestä akvaarioissa saattaa olla hämmentävä joillekin, mutta hänen kykynsä vastata harjoittelemattomiin kehotteisiin osoittaa, että tekoälyn on vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa ystävällisesti ja keskustelua herättävästi.

AI on vain tulossa älykkäämmäksi

Viimeisen vuosikymmenen aikana tekoälyalalla on otettu valtavia harppauksia, ja chatbotit pystyvät nyt kertomaan vitsejä, kirjoittamaan esseitä, kääntämään kieliä ja tarjoamaan valtavan määrän tietoa. Ennen kaikkea heillä on uskomaton kyky simuloida ihmisten keskusteluja. Jonakin päivänä voimme nähdä chatbottien ylittävän ihmisen kyvyt, mutta toistaiseksi parantamisen varaa on paljon.