Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Kuinka hallita rahojasi viisaasti (10 yksinkertaista vaihetta)

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Kuinka hallita rahojasi viisaasti (10 yksinkertaista vaihetta)

Jos mietit, kuinka hallita rahojasi, mutta et ole varma mistä aloittaa, et ole yksin. Rahanhallintaa ei opita koulussa, etkä luultavasti ole oppinut rahanhallintaa vanhemmiltasi.

Onneksi rahojen hallinta voi olla melko yksinkertaista. Alla on 10 yksinkertaista vaihetta ja sääntöä, joiden avulla voit oppia hallitsemaan rahojasi älykkäämmin ja saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi.

Kuinka hallita rahojasi 10 yksinkertaisessa vaiheessa

Seuraa näitä 10 helppoa rahanhallintavinkkiä tehdäksesi budjetin, asettaaksesi taloudelliset tavoitteesi ja alat säästää tulevaisuutta varten.

1. Tee inventaario taloudestasi

Ennen kuin voit alkaa hallita rahojasi hyvin, sinun on arvioitava nykyinen taloudellinen tilanteesi. Monet ihmiset eivät tiedä, kuinka paljon he kuluttavat tai mihin heidän rahansa menevät joka kuukausi. Olen ollut siellä, ja voin kertoa, että toivoa on.

Aloita tuloistasi. Kuinka paljon tienaat joka kuukausi palkastasi, juomarahoistasi, palkkioistasi, osakeosingoistasi, vuokrastasi tai verkkotuloistasi? Vaihtelevatko tulot kuukausittain vai ovatko ne vakaat? Listaa kaikki tulolähteesi ja kirjoita ylös, kuinka paljon tienasit kustakin lähteestä viimeisen kuuden tai kahdentoista kuukauden aikana.

Katso seuraavaksi kulujasi. Mitä kiinteitä kuluja sinulla on, kuten vuokra, automaksut ja vakuutus? Kirjoita muistiin, kuinka paljon käytät muuttuviin kuluihin, kuten kaasuun ja päivittäistavaroihin. Ajattele sitten kuukausittaisia ​​yllätyskuluja, kuten kodin tai auton korjauksia. Kirjoita lopuksi vuosittaiset tai kahdesti vuodessa kulut, kuten verot.

Aiheeseen liittyvä: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rahanhallinnasta yliopiston jälkeen

2. Säädä raha-ajatteluasi

Kun olet katsonut lukuja, on aika virittää ajattelutapaasi. Jos sinusta tuntuu, että sinulla ei ole koskaan tarpeeksi rahaa tehdäksesi mitä haluat, yritä ajatella sen sijaan positiivisesti. Mieti kaikkia asioita, joita teet rahoillasi tulevaisuudessa. Harjoittele kiitollisuutta siitä, mitä sinulla on, vaikka sinulla ei olisi varaa kaikkeen, mitä haluaisit.

Mieti, miten näet ihmiset, joilla menee hyvin ja jotka ovat varakkaita. Luuletko, että rikkaat ihmiset ovat pahoja vai oletko iloinen heidän menestyksestään? Ala muuttaa ajattelutapaasi ajattelemaan, että mitä enemmän sinulla on rahaa, sitä enemmän voit tehdä maailmassa hyvää.

Kun avaat mielesi ajattelemaan, että raha on hyvää, olet avoimempi vastaanottamaan sitä. Tärkeintä on paljastaa haitalliset uskomukset, joita opit rahasta kasvaessa, ja korvata ne positiivisemmilla uskomuksilla, jotka palvelevat paremmin tavoitteitasi.

Aiheeseen liittyvä: Laillinen “rikastu” -strategia oikeille ihmisille

3. Aseta tavoitteita rahoillesi

Ennen kuin voit todella tietää, kuinka hallita rahojasi hyvin, sinun on tiedettävä “miksi”.

Miksi haluat hallita rahojasi paremmin? Miltä olisi ihanteellinen elämäsi? Nämä ovat kysymyksiä, joihin vain sinä voit vastata – yksikään talousasiantuntija ei voi tehdä sitä puolestasi.

🔥 Empfohlen:  Kuinka tehdä omat Instagram Highlight -kansi (+ 15 esimerkkiä)

Haluat ehkä hallita rahojasi paremmin, jotta voit lopettaa stressaavan työsi. Ehkä haluat säästää tarpeeksi rahaa maksaaksesi lapsillesi korkeakoulun. Tai ehkä haluat vain pitää vuoden tauon ja matkustaa ympäri maailmaa.

Ajattelen “miksiäni” joka ikinen päivä. Minulla on kaksi lasta, ja haluan varmistaa, että voin maksaa heidän esikoulunsa, vaatteensa, koulun ulkopuoliset aktiviteetit ja satunnaisen perheloman. Joka kerta kun en halua tehdä työtä, ajattelen heitä, ja se auttaa minua luomaan kurinalaisuutta tekemään sen, mitä minun on tehtävä.

Ajattele lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteitasi rahoillesi. Ilman tätä motivaatiota on vaikea tehdä työtä, jota tarvitaan vakaan rahanhallinnan tahdissa. Selvitä siis ensin “miksi”, kirjoita se muistiin ja kiinnitä se jääkaappiin. Tämä on yksi tärkeimmistä vaiheista hallita rahaa paremmin.

Aiheeseen liittyvä: Lopullinen luettelo taloudellisista tavoitteista

4. Tee rahoitussuunnitelma

Nyt kun tiedät rahatavoitteesi, on aika valita painopisteesi. Mitkä ovat taloudelliset prioriteettisi?

Asiantuntijat suosittelevat, että maksat ensin korkeakorkoiset vakuudettomat velat, kuten luottokortit. Keskity sitten matalakorkoisiin vakuuksiin, kuten autolainoihin. Toiset asuntolainat ja kotipääomalainat voivat myös olla prioriteettilistallasi maksaaksesi pois.

Jos olet maksanut korkeakorkoisemman velkasi pois, sinun kannattaa keskittyä säästämiseen eläkettä, asunnon käsirahaa tai isompaa kodin remonttia varten.

Viime kädessä sinun on päätettävä, mihin keskityt ensin. Ajattele tavoitteitasi ja valitse alueet, jotka haluat priorisoida, olipa kyseessä keskittyminen yhteen asiaan tai rahasi tarkoituksellinen jakaminen muutamaan eri osa-alueeseen. Jos olet parisuhteessa, tämä on hyvä aika pitää rahakokous keskustellaksesi yhteisistä taloudellisista tavoitteistasi.

Aiheeseen liittyvät: 11 asiantuntijavinkkiä rahanhallintaan suhteessa

5. Määritä kuukausibudjetti

Kun opettelet hallitsemaan rahojasi, on tärkeää tehdä budjetti. Kun tiedät ansaitsemasi summan ja sinulla on karkea käsitys kuluistasi ja tavoitteistasi, voit määrittää kuukausibudjetin. Tämä on avain rahanhallintaan ja johdonmukaiseen taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Valittavana on muutama eri vaihtoehto budjetointiin:

The nollaperusteinen budjetti auttaa sinua tilittämään jokaisen tekemäsi dollarin. Se on loistava tapa hallita tarkasti, mihin rahasi menevät, ja varmistaa, että työskentelet tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Budjetti 50/30/20 yksinkertainen budjetti ihmisille, jotka eivät halua käyttää paljon aikaa kululuokkiensa seuraamiseen. Tässä budjetissa 50 % tuloistasi menee tarpeisiin, 30 % tarpeisiin ja 20 % säästöihin tai velkojen maksuun.

Kirjekuorijärjestelmä on matalan teknologian mutta erittäin tehokas tapa seurata kulujasi. Nosta jokaisen kuukauden alussa tarpeeksi käteistä kuukauden menojen kattamiseksi. Laita oikea määrä käteistä jokaiseen kirjekuoreen. Hienoa tässä menetelmässä on, että sinun ei todellakaan tarvitse seurata kulujasi. Näet nopeasti ja intuitiivisesti, kuinka paljon sinulla on jäljellä ja kestääkö se.

🔥 Empfohlen:  10 tapaa parantaa sähköpostisi toimitusta

Käänteinen budjetointi (maksa ensin itse) on sinulle, jos päätavoitteesi on maksaa velkaa tai säästää rahaa mahdollisimman nopeasti. Käänteisessä budjetissa maksat ensin itsellesi. Eli säästät ennalta määrätyn summan ja sitten joudut elämään lopulla. Tämä on loistava tapa, jos olet todella keskittynyt säästämiseen tai korkeakorkoisten velkojen maksamiseen, mutta varmista, että sinulla on tarpeeksi rahaa elämiseen. Muuten velkakierto voi jatkua.

6. Seuraa kulutustasi

Seuraava askel on seurata kulutustasi. On monia erinomaisia ​​sovelluksia, jotka auttavat tässä, mukaan lukien You Need a Budget (YNAB), Mint ja Personal Capital.

Kaikki nämä budjetointisovellukset muodostavat automaattisesti yhteyden luottokorttiisi ja pankkitileihisi. Ne tuovat tapahtumia ja antavat sinun määrittää kunkin tiettyyn luokkaan.

Käytän YNABia joka päivä omalla budjetillani. Se tulee kuukausimaksulla, mutta se on mainokseton, mistä pidän.

Kuten mainitsin, kirjekuorimenetelmä voi toimia myös hyvin, jos et halua huolehtia seurannasta sovelluksen tai laskentataulukon kautta. Kirjekuorten avulla tiedät heti, kuinka paljon olet käyttänyt ja kuinka paljon on jäljellä yksinkertaisesti laskemalla jäljellä olevat käteiset. Voit myös tulostaa paperikirjekuoret, tehdä itse ja kirjoittaa kulut suoraan kirjekuoreen.

7. Rakenna hätärahasto

joilla on hätärahasto saattaa tuntua viimeiseltä askeleelta, mutta se on itse asiassa jotain, johon haluat puuttua ensin.

Odottamattomia kuluja tulee aina vastaan. Sen sijaan, että yrittäisit muokata budjettiasi yllätyslaskulle, säästä joka kuukausi hieman hätärahastoa. Näin saat tarvitsemasi rahat, kun autosi hajoaa tai tarvitset uuden lämminvesivaraajan.

Muutama kuukausi sitten mieheni joutui tekemään paljon hammashoitoa. Se tyhjensi hätärahastoni, mutta olin niin iloinen saadessani sen, koska kulut eivät vaikuttaneet kuukausibudjettiini mitenkään.

Hyvä paikka aloittaa on varata vähintään 1 000 dollaria pieneen hätärahastoon, jonka tavoitteena on kasvattaa se 3–6 kuukauden kustannuksiin.

8. Luo velanmaksusuunnitelma

Mitä tulee velkaan, jotkut asiantuntijat ehdottavat, että pienin velka maksetaan ensin pois, joten saat psykologisen lisäyksen nopeasta voitosta. Saattaa olla muitakin näkökohtia, kuten millä niistä on eniten vaikutusta luottopisteeseesi tai millä on korkein korkotaso.

Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset velkojen käsittelyyn, aloita niiden käsittely pikkuhiljaa. Ei haittaa, jos sinusta tuntuu, ettet tiedä kuinka päästä eroon velasta. Älä anna itseäsi pelotella. Keskity maksamaan ylimääräistä velkaa kuukaudessa, kunnes se on maksettu, ja sitten irrota seuraava.

Autan miestäni maksamaan kuusinumeroista lääketieteellisen koulun velkaa. Vaikka se on toisinaan stressaavaa, minusta tuntuu hyvältä, kun tiedän, että työskentelemme kohti tavoitettamme joka kuukausi.

Aiheeseen liittyvä: 12 loistavaa ideaa velkojen maksamiseen nopeammin kuin koskaan

9. Aloita säästäminen tulevaisuutta varten

Säästäminen voi olla vaikeaa, varsinkin jos olet keskittynyt velkojen maksamiseen. Tuleva itsesi kuitenkin kiittää sinua siitä.

🔥 Empfohlen:  Kuinka palkata parhaat tekoäly- ja koneoppimiskonsultit (2023)

Helpoin tapa säästää tulevaisuutta varten on aloitettava työnantajasi 401(k) matching -ohjelmalla, jos heillä on sellainen. Selvitä, miten sovittaminen toimii, ja yritä lahjoittaa tarpeeksi rahaa joka kuukausi, jotta voit hyödyntää työnantajasi ottelua.

Hienoa on, että 401(k)-maksusi yleensä katoaa palkastasi ennen kuin se tulee pankkitilillesi. Jonkin ajan kuluttua et edes missaa sitä. Jos voit, anna enimmäisrajasi ja totu elämään lopulla.

Jos sinulla ei ole yrityksen tukemaa 401(k), tutki muita vaihtoehtoja, kuten IRA:ita. Nämä voivat olla loistavia työkaluja lykättyyn verosäästöön. Jälleen kannattaa tarkistaa IRS:n säännöistä näiden tilien enimmäissuoritukset.

Muista, että ennenaikainen säästäminen antaa eläketilillesi useita vuosia, joten rahasi voivat ansaita sinulle vielä enemmän rahaa.

10. Älä laiminlyö luottotietosi

Luottotietosi vaikuttaa lähes kaikkiin talouselämäsi osa-alueisiin. Älä unohda tätä kriittistä taloudellista työkalua. Luottotietosi tarkistaminen on täysin ilmainen, ja näin voit varmistaa, että kaikki tilisi ovat hyvässä kunnossa eikä kukaan ole varastanut henkilöllisyyttäsi.

Luottotietosi on tärkeä monista syistä. Jos esimerkiksi haluat ottaa minkä tahansa lainan ostaaksesi asunnon tai auton, lainanantaja tarkistaa luottotietosi. Luottopisteesi ja tulojesi perusteella lainanantaja päättää, kuinka paljon hän haluaa lainata sinulle ja mikä tärkeintä, mikä on korko.

Selkeä luottoraportti ja korkea luottoluokitus voi säästää tuhansia dollareita koroissa vuosien varrella. Jos tietueesi ei ole niin puhdas, luottopisteesi korjaaminen olisi viisas valinta. On sen arvoista tunnistaa luottoraportistasi mahdolliset haitalliset tilit ja tehdä lujasti töitä niiden korjaamiseksi ennen kuin teet suuria ostoksia.

Tarkista myös luottotietosi huolellisesti nähdäksesi, onko siinä virheitä. Monet virheet voidaan korjata ottamalla yhteyttä joko ongelman ilmoittaneeseen lainanantajaan tai itse luottotietotoimistoon.

Älykäs rahasi käyttäminen vähentää stressiä

Loppujen lopuksi rahojen hallinnan ei tarvitse olla haaste. Yllä olevat kymmenen rahanhallintavinkkiä ovat hyvä paikka aloittaa. Kestääpä yllä olevien vaiheiden suorittaminen kuukausia tai vuosia, olet hyvässä vauhdissa saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi ja luomaan haluamasi elämän.

Muista, että raha on työkalu, joka tehokkaasti käytettynä luo sinulle vaihtoehtoja. Rahanhallinta viisaasti antaa sinulle vapauden elää hyvin, ja taloutesi ja kuukausibudjettisi hallinta tuo myös mielenrauhaa.