Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Kuinka tulla oikolukijaksi viidessä helpossa vaiheessa (aloitusopas)

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Kuinka tulla oikolukijaksi viidessä helpossa vaiheessa (aloitusopas)

Kahden vuoden aikana, jotka olen ollut kokopäiväinen kirjailija, olen kehittynyt eksponentiaalisesti paremmin kieliopin ja välimerkkien suhteen.

Mutta kuten joku toimittajani kertoo, en ole täydellinen. Siksi on niin hyödyllistä, että minulla on käytettävissä oikolukutyökaluja ja -palveluita, kun niitä tarvitsen.

En ole ainoa, joka tuntee näin. On monia ammatteja ja toimialoja, joilla ihmiset luottavat oikolukijoihin varmistaakseen, että heidän julkaisemissaan asioissa ei ole virheitä.

Oletko koskaan miettinyt, mitä tarvitaan oikolukijaksi ryhtymiseen ja rahan ansaitsemiseen kotoa käsin?

Se on loistava sivuhuippumahdollisuus, mutta sinun tulee tietää muutamia asioita oikolukijaksi ryhtymisestä ennen kuin aloitat.

Mitä on oikoluku?

Oikoluku on yksinkertaisesti asiakirjan lukemista ja mahdollisten virheiden merkitsemistä tai korjaamista. Oikolukija tekee viimeisen tarkastuksen varmistaakseen, että julkaistu teos ei sisällä kirjoitus- ja kielioppivirheitä.

Oikolukijaksi sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota yksityiskohtiin ja oltava valmis kommunikoimaan, jos et ole varma jostain. Jos oikolukijalla on vaikeuksia ymmärtää jotain, on todennäköistä, että myös yleisö ymmärtää. Ja kirjoittaja ei välttämättä edes lue sitä, kun oikolukija on tehnyt sen, joten asiakirjan on oltava täydellinen.

“Mitä en ymmärtänyt oikolukemisesta aloittaessani – sen tiedän nyt varmasti – on se, että asiakkaasi todella luottavat sinuun olevan lopullinen todistus, eivätkä välttämättä edes vilkaise sisältöä uudelleen ennen kuin katsovat sen valmiiksi”, sanoi Jennifer. Johnson, viestintä- ja PR-konsultti osoitteessa jentimecity.com.

Kuinka paljon oikolukijat tienaavat?

Kokenut oikolukija voi veloittaa missä tahansa 20–45 dollaria tunnissa työn laajuudesta riippuen. Editorial Freelancers Associationin mukaan keskiarvo on 30–35 dollaria tunnissa, olettaen 2 200–3 200 sanaa tunnissa. PayScale raportoi, että vuosipalkan mediaani on hieman alle 45 000 dollaria vuodessa.

Beverly Darnell, USInsuranceAgents.comin kirjoittaja, on oikolukenut lähes 30 vuoden ajan.

“Olin kokopäiväinen sopimuksen oikolukija kuuden kuukauden ajan suuressa vakuutusyhtiössä”, Darnell sanoi. “Minulle maksettiin 23,00 dollaria/tunti 40 tunnista viikossa AP Style -oikolukusta.”

Se, mitä teet, määräytyy myös sen mukaan, kuinka paljon palveluitasi tarvitaan. Jos valitset kysynnän markkinaraon, kuten laillisen transkriptioraportoinnin, voit tehdä johdonmukaista työtä helpommin kuin muut markkinaraot.

Caitlin Pyle, laillinen oikoluku ja kouluttaja, ansaitsi hieman yli 43 000 dollaria ensimmäisenä vuonna työskennellen noin 20-30 tuntia viikossa.

“On pari syytä, miksi oikoluku on suosittua”, Pyle sanoi. ”Oikeustoimittajilla on suuri kysyntä; Näistä taitavista ammattilaisista ennustetaan olevan pulaa, ja oikolukijat antavat toimittajille mahdollisuuden keskittyä siihen, mikä tekee heistä rahaa: menemään töihin ja tuottamaan lisää sivuja.

Aiheeseen liittyvä: Kuinka Tori Gellino ansaitsee 1 200 dollaria kuukaudessa virtuaalisena oikolukijana

Oikoluku vs. kopiointi vs. laajennus

“Ensimmäinen asia, joka on tiedettävä oikoluenta – ja tämä liittyy siihen, kuinka paljon voit veloittaa – on se, että on tärkeää varmistaa, että sinä ja asiakkaasi työskentelet samalla “oikolukemisen” määritelmällä”, sanoi Patti Podnar, freelance-sisältöstrategi PattiPodnar.com.

“Entä jos huomaat, että oikolukemasi sisältö esittää argumentin, joka perustuu virheelliseen logiikkaan? Entä jos sinulla on oman kokemuksesi perusteella lisätietoja, jotka vahvistaisivat sisältöä? Ovatko he avoimia tällaiselle panokselle? Jos näin on, et ole vain oikoluku; teet kehitysmuokkausta ja sinun tulee veloittaa sen mukaisesti.”

🔥 Empfohlen:  Kuinka lisätä mukautettuja asiakasmääritteitä Magento 2:n rekisteröintilomakkeeseen

Kopiointi ja oikoluku tekevät suurelta osin saman asian, mutta ne tehdään tietyssä järjestyksessä. Kopiointi tulee ensin, kielioppi-, oikeinkirjoitus- ja välimerkkivirheiden tarkistaminen. Kopioeditori korjaa myös asioita, kuten tarinan jatkuvuus, lauseiden selkeys, tekijänoikeusrikkomukset, tosiasioiden tarkistaminen ja oikeat lainaukset.

Oikoluku on viimeinen vaihe ennen julkaisua. Kun jotain on kopioitu ja muotoiltu, oikolukija tarkistaa mahdolliset virheet, jotka editori ei ole huomannut tai mahdollisesti tehnyt: muotoiluon liittyviä ongelmia ja visuaalista johdonmukaisuutta otsikoissa, taulukoissa jne.

Laajuus on toinen palvelu, jota usein luullaan oikolukuksi. Scoping editoi pöytäkirjat oikeustoimittajille. Scopistit käyttävät samaa steno-ohjelmistoa, jota oikeustoimittajat käyttävät äänen kanssa varmistaakseen, että kaikki on litteroitu mahdollisimman tarkasti.

Asiantuntija tai oikeustoimittaja palkkaa sitten oikolukijan käymään asiakirjan läpi viimeisen kerran havaitakseen pienet virheet, kuten isot kirjaimet, välimerkit ja sanankäytön.

Kuinka tulla oikolukijaksi 5 yksinkertaisessa vaiheessa

Voit aloittaa oikolukemisen verkossa sivuharrastuksena – tai mahdollisesti kokopäiväisenä online-liiketoimintaa – muutamassa viikossa. Oikean strategian avulla pääset perille nopeammin kuin muut.

1. Päätä, onko sinulla taitoja ryhtyä oikolukijaksi

Oikoluku ei ole kaikille. Sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota yksityiskohtiin ja pystyä työskentelemään nopeasti.

“Jos jättää jotain huomiotta, korjausten tekeminen voi maksaa yritykselle paljon rahaa”, Darnell sanoi. ”Se voi olla myös nopeatempoista ja suurivolyymiä työtä. Sinun on oltava mestari monen työn tekijä, joka pystyy suorittamaan tehtävät nopeasti.”

Joskus sinun on opittava erikoistaitoja perinteisten välimerkkien ja kieliopin lisäksi.

“Oikeudellisen tekstin oikolukua varten sinun on myös mukauduttava litteraattien sääntöihin, jotka eivät ole samoja kuin muut oikolukeminen tai kopioiden muokkaus”, Pyle sanoi. ”Et voi muuttaa kielioppia koskaan – vaikka se olisi kuinka kamalaa. Välimerkit ovat tärkeämpiä kuin kielioppi transkriptioissa, ja sinun on osattava soveltaa näitä sääntöjä joihinkin todella hankalia rakenteita.

Vaikka taidot vaihtelevat eri oikolukutyypeissä, jotkin ominaisuudet ovat yleisiä kaikille oikolukijoille.

  • Luotettavuus: Halutun oikolukijan tulee pystyä noudattamaan määräaikoja ja vastaamaan asiakkaiden sähköposteihin ripeästi.
  • Joustavuus: Heidän on kyettävä työskentelemään painetun ja digitaalisen materiaalin kanssa.
  • Perfektionismi: Oikolukujen tulee olla tarkkoja ja yksityiskohtiin suuntautuneita.

Jos et vieläkään ole varma, kuinka ansaita rahaa oikolukemalla tai sopiiko se sinulle ollenkaan, Caitlin Pyle tarjoaa ilmainen työpaja suunniteltu esittelemään ihmisille oikoluku verkossa. Se on myös täynnä mahtavia neuvoja ja vinkkejä liiketoiminnan rakentamiseen kaikenlaisille freelancereille.

2. Hanki koulutusta oikolukijaksi tulemisesta

Aloitaksesi tarvitset oikolukukoulutusta. Darnell suosittelee yhden tyylin valitsemista ja siihen sitoutumista.

“Suosittelen valitsemaan joko AP:n tai Chicagon kirjoitustyylin ja perehtymään siihen niin hyvin, että huomaat kumpaa käytetään kirjoitetun asiakirjan ensimmäisissä virkkeissä”, hän sanoi.

Löydät ilmaisia ​​tietokilpailuja, joissa voit testata itsesi Chicago ja AP-tyyli, mutta ei ole monia paikkoja, joissa voi oppia taitoja, joita tarvitaan hyväksi oikolukijaksi. Tämä on yksi syy siihen, miksi Pyle tekee oikolukukursseja.

🔥 Empfohlen:  Chloe Barnes Kuinka saada Black Friday -myynnit päätökseen GoDaddy Studion avulla. Lue artikkeli

Hänen kurssinsa, Oikoluku: teoria ja käytäntö, opettaa opiskelijoille perusoikolukutaitoja, yrityksen perustamista sekä asiakkaiden hankkimista ja säilyttämistä. Opiskelijat täyttävät yli 3 000 opintosuoritusotteen sivua ja suorittavat kolme testiä valmistuakseen.

Omatoimisen kurssin lopussa, jonka suorittaminen kestää yleensä kahdesta neljään kuukautta, valmistuneilla on hyvät valmiudet aloittaa oma laillinen oikolukuyritys.

Hänellä on myös a yleinen oikolukukurssi ihmisille, jotka haluavat laajempaa oikolukukoulutusta. Hänen koulutuksensa tavoitteena on poistaa oppimiskäyrä oikolukemisesta ja saada opiskelijat ansaitsemaan enemmän rahaa nopeammin.

3. Selvitä markkinarako

Kun olet päättänyt, että sinulla on oikolukutaidot ja pidät siitä, on aika tutkia tarjolla olevia erikoisvaihtoehtoja. Voit valita useista erityyppisistä oikolukemista vahvuuksistasi ja käytettävissä olevasta ajasta riippuen.

Painetun median oikoluku: Tämä on perinteisin oikoluku. Oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja muotoiluongelmien tarkistaminen sanomalehdissä, kirjoissa ja muissa painetuissa tai verkkojulkaisuissa.

Markkinointimateriaalit: Suuret yritykset käyttävät miljoonia dollareita painettuihin ja verkkomainoskampanjoihin, ja yksi virhe voi maksaa niille lisää miljoonia. Markkinoinnin oikolukija tarkistaa mainosten, lehdistötiedotteiden ja sähköpostien oikeinkirjoituksen, kieliopin ja muotoilun.

Akateeminen oikoluku: Kieliopin ja oikeinkirjoituksen lisäksi akateemiset oikolukijat tarkistavat viittaukset, lainaukset ja tyylit tehtävissä, väitöskirjoissa ja kurssimateriaaleissa.

Oikolukukäännökset: Käännösten oikoluku saattaa edellyttää käännetyn kielen taitoa, mutta ei aina. Nämä oikolukijat varmistavat erityisesti, että käännöksen merkitys ja konteksti ovat tarkkoja.

Litteraattien oikoluku: Monet YouTube- ja podcast-isännät litteroivat äänensä käytettäväksi verkkosivustollaan. Täällä olevat oikolukijat varmistavat, että automaattinen transkriptio on järkevä ja muotoiltu oikein.

Oikeudellinen oikoluku: Oikeustoimittajan pöytäkirjan tarkkuuden tarkistaminen. Tämäntyyppinen oikoluku on ainutlaatuinen, koska siinä ei ole kielioppi- tai tyylikorjausta. Oikolukijat tarkistavat äänen ja tekstin välisen tarkkuuden ja korjaavat välimerkkejä. Tämä on yksi tuottoisimmista ja johdonmukaisimmista oikolukumuodoista.

Aiheeseen liittyvä: 11 tapaa saada palkkaa kirjojen lukemisesta vapaa-ajallasi

4. Aseta oikolukumääräsi

Aloittavat freelance-oikolukijat veloittavat 10–35 dollaria tunnissa asiakirjan pituuden, läpimenoajan ja työn suorittamiseen tarvittavan taidon perusteella. Mitä tarkempi asiantuntemuksesi, sitä enemmän voit veloittaa.

Johnson kertoi tienaavansa 15 dollaria tunnissa aloittamalla oikolukemisen ja teknisen editoinnin insinööritoimistossa yhdeksän vuotta sitten.

“Oikolukemisen aloitushinta vuonna 2019 olisi enemmän kuin 25 dollaria tunnissa”, hän sanoi.

Kun aloitat, älä pety huonommin palkattaviin oikolukutyöhön. Ota se, mitä voit saada, ja tee siitä kohta, että jatkat oppimista ja niching alas, kun saat kokemusta.

5. Etsi online-oikolukutöitä aloittelijoille

Päätä, haluatko perustaa oman yrityksen ja etsiä asiakkaita yksin vai ottaa töitä. Löydät oikolukutöitä sivustoilta, kuten Indeed and ZipRecruiter.

Fiverr, Upwork ja LinkedIn ovat hyviä paikkoja lähettää ansioluettelosi, kun et tiedä mistä aloittaa. Facebook-ryhmät kirjoittajille ja median toimijoille voivat myös olla hyviä, mutta sinun tulee välttää roskapostia ja tarjota neuvoja tai palveluita vain pyydettäessä. Voit myös lähettää palvelusi englanninkieliseen rakennukseen tai kirjastoon yliopistokampuksilla.

Jos tiedät, missä markkinarakossa haluat työskennellä, liity toimialakohtaisiin ryhmiin ja ota yhteyttä ihmisiin, jotka saattavat olla vastuussa oikolukijoiden löytämisestä.

🔥 Empfohlen:  Kuinka perustaa oma foorumi WordPressin avulla (+ 4 bbPress-yhteensopivaa teemaa)

Aiheeseen liittyvä: Kuinka tulla freelance-kirjoittajaksi (oppaan kirjoittaja, joka ansaitsee 200 000+ dollaria vuodessa)

Oikolukuresurssit

Ollaksesi onnistunut oikolukija, sinun on hallittava kielioppi, oikeinkirjoitus, välimerkit ja paljon muuta. Mutta on työkaluja ja resursseja, joiden avulla voit suorittaa työn nopeammin ja tarkemmin.

Kieliopillisesti

Kieliopillisesti on ilmainen sovellus Google Chromelle ja macOS:lle, joka tunnistaa kielioppi-, välimerkki- ja kirjoitusvirheet ja antaa sinun korjata ne yhdellä napsautuksella. Se havaitsee myös sanallisuuden ja tarjoaa vaihtoehtoisia ilmaisuja.

Grammarlyn premium-versio menee pidemmälle havaitsemalla liikaa käytettyjä sanoja, epäselvää lauserakennetta ja jopa plagiointia.

ProWritingAid

ProWritingAid on premium-sovellus, jossa on rajoitettu ilmainen versio, joka keskittyy enemmän kontekstiin, syntaksiin ja rakenteeseen. Se on hyödyllinen pitkäkestoisen sisällön muokkaamisessa ja voi auttaa sinua tulemaan paremmaksi kirjoittajaksi perusteellisilla selityksillä sen suosituksille.

Hemingway-sovellus

The Hemingway-sovellus tavoitteena on tehdä kirjoituksestasi selkeä ja ytimekäs. Voit käyttää sitä ilmaisena online-editorina tai maksaa ladattavasta versiosta. Se korostaa eri värejä osoittaakseen, missä lauseet ja sanat voidaan selkeyttää. Se jopa analysoi tekstin näyttääkseen, kuinka paljon se on kirjoitettu ja kuinka kauan sen lukeminen kestää.

AP Stylebook

Associated Press julkaisee ja päivittää AP Stylebook, uutisten ja suhdetoiminnan ensisijainen tyyliviittaus. Voit ostaa fyysisen tai digitaalisen kopion oikolukua varten tai ladata tyylintarkistustyökaluja Microsoft Wordille ja muille.

Chicagon tyylikäsikirja

Jokaisen, joka lukee kirjoja, aikakauslehtiä ja aikakauslehtiä, tulee tuntea hyvin Chicagon tyylikäsikirja. Se on paljon syvällisempi kuin AP Stylebook, joten sen kopioiminen viitteeksi on paljon helpompaa kuin yrittää muistaa koko 950-sivuinen opas.

Benjamin Dreyerin Dreyerin englanti

Dreyerin englantia on kielioppikirja, joka opettaa sinulle Dreyerin 20 vuotta Random Housen kopiointia ja viihdyttää sinua loputtomasti. Tämä kirja on olennaista luettavaa kaikille englannin kielen parissa työskenteleville.

William Strunk Jr.:n tyylielementit.

Tyylin elementit on amerikkalainen englanninkielinen kirjoitustyyliopas, joka keskittyy hyvien tarinoiden kertomiseen mahdollisimman harvoin sanoin. Time listasi sen 100 parhaan ja vaikutusvaltaisimman englanninkielisen kirjan joukkoon vuodesta 1923 lähtien.

Aiheeseen liittyvä: 29 parasta kotityötä vuonna 2021

Oikoluku verkossa voi tarjota joustavia tuloja

Oikoluku on luotettava työ, joka on ollut olemassa painetun median kynnyksellä, ja se tulee jatkumaan, kun sisältömarkkinoinnin ja tuomioistuinraportoinnin kysyntä kasvaa.

Se ei tee sinusta rikasta, mutta kun osaat ryhtyä oikolukijaksi, voit luoda itsellesi tuottoisen sivuhulinan.