Seuraava artikkeli auttaa sinua: Kuusi parasta eettisen tekoälyn kurssia
Menestys tekoälyn luomisessa olisi ihmiskunnan historian suurin tapahtuma. Valitettavasti se voi olla myös viimeinen, ellemme opi välttämään riskejä.
Stephen Hawking
Tekoälyn käyttöönotto etenee kiihtyvällä vauhdilla valtavien teknologisten edistysaskeleiden ja alan kasvavien investointien taustalla. “Tekoälyjärjestelmien kyvykkyyden lisääntyessä on tärkeää mitata ja ymmärtää tapoja, joilla ne voivat jatkaa haittoja”, sanoi Helen Ngo, tekoälyindeksiin liittyvä tutkija ja Stanfordin yliopiston vuoden 2022 tekoälyindeksiraportin toinen kirjoittaja.
Tekoälyn yleistyessä kaikilla elämänaloilla on tärkeää ymmärtää tämän teknologian eettiset haasteet ja mahdolliset riskit ja lisätä niistä tietoisuutta. Tätä tarkoitusta varten huippuoppilaitokset ovat aloittaneet tekoälyn etiikan kursseja. Listaamme alla parhaat:
IEEE:n eettisen suunnittelun taloudellinen etu yrityksille
Kurssi keskittyy siihen, kuinka perinteiset filosofiset mallit, kuten utilitarismi, hyveetiikka ja muut sovelletun etiikan keskeiset modaliteetit, ovat kehittyneet omaksumaan tekoälyn algoritmisen seurannan ja älykkyyden lisäämisen. Alkukurssilla opetetaan miten tekoäly sisällytetään yritysten innovaatioprosessiin kokonaisvaltaisesti. Tuntisuunnitelmassa on myös suosituksia siitä, kenen tulisi toteuttaa nämä ideat organisaatiossa.
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.
Tekoälyn etiikka Oxfordin yliopiston jatkokoulutuksen laitokselta
Alkukurssi kattaa tekoälyn etiikan peruskäsitteet ja käsittelee eettisiä kysymyksiä tekoälyn käyttöönotosta jokapäiväisessä elämässämme.
Ensimmäisessä osiossa käsitellään kriittisiä kysymyksiä, kuten mikä erottaa tekoälyn muista koneoppimisen tyypeistä ja onko tekoälyn kehittäminen kiireellinen eettinen asia. Toinen osa käsittelee tekoälyn luomiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä: Onko tekoälyn luominen moraalisesti sallittua? Onko tekoälyn tuhoaminen moraalisesti sallittua? Milloin tekoälyllä olisi moraalinen asema? jne. harkitaan.
Kolmannessa osassa tarkastellaan eettisen tekoälyn suunnitteluun liittyviä filosofisia kysymyksiä. Moduuli tutkii sääntöihin perustuvia lähestymistapoja (esim. Asimovin kolme robotiikan lakia), alhaalta ylös -lähestymistapoja ja ylhäältä alas -lähestymistapoja eettisen tekoälyn suunnitteluun. Neljännessä osiossa tarkastellaan, onko tekoäly luonnostaan uhka ihmisille ja onko mahdollista yhdenmukaistaa eksistentiaaliset tavoitteemme tekoälyn tavoitteiden kanssa. Lopuksi, viides osa käsittelee tiettyjen tekoälyn käyttötapausten etiikkaa. Siinä käsitellään automatisoitujen sotadroneiden, autonomisten ajoneuvojen, seksirobottien ja tekoälyn terveydenhuollon diagnostiikkaan liittyviä eettisiä ongelmia.
Kurssi koostuu intensiivisestä opetusviikosta Oxfordissa, ja sitä tuetaan täysin verkossa virtuaalisen oppimisympäristön kautta.
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.
Tekoälyn etiikka Helsingin yliopistossa
Helsingin yliopiston ilmainen verkkokurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn eettisistä näkökohdista ja haluavat oppia, mitä voi ja ei voida tehdä tekoälyn kehittämiseksi eettisesti kestävällä tavalla. Kurssilla opetetaan yhdistämään eettisiä käsitteitä ja teorioita tekoälyyn tekemällä käytännön harjoituksia. Kurssi koostuu seitsemästä luvusta.
- Mitä on tekoälyn etiikka?
- Ei ilkeyttä
- Vastuullisuus
- Läpinäkyvyys
- Ihmisoikeudet
- Oikeudenmukaisuus
- Tekoälyn etiikka käytännössä
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.
LSE Ethics of AI Online Masterclass
Kolmen viikon verkkomestarikurssilla tarkastellaan tekoälyteknologioiden eettisiä haasteita ja mahdollisuuksia. Osallistujat soveltavat oikeudenmukaisuuden, eriarvoisuuden ja läpinäkyvyyden kaltaisia käsitteitä todellisiin tilanteisiin ymmärtääkseen ja ratkaistakseen tekoälyjärjestelmistä nousevia eettisiä ongelmia. Kurssilla tarkastellaan myös, miten tekoälyä voidaan käyttää palkkaamisessa, työntekijöiden valvonnassa ja miten syrjintä ja vallan epätasapaino voivat vaikuttaa organisaatioon.
Filosofian, logiikan ja tieteellisen menetelmän laitos tarjoaa kurssin ja vaatii sitoutumista 6-8 tuntia viikossa.
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.
Tekoälyn eettinen sertifikaatti
Udemyn tunnin mittaisella on-demand-videosertifiointikurssilla on kolme osiota. Ensimmäinen osa käsittelee etiikan historiaa, liiketoiminnan etiikkaa ja viittä yleisintä periaatetta. Toisessa osassa käsitellään etiikkaa tekoälyn yhteydessä ja haastatellaan perustajia maailmanlaajuisesti. Seuraavassa osiossa tarkastellaan hallitusten ja johtajien periaatteita ja verrataan niitä viiteen perinteiseen pilariin luodakseen puitteet eettiselle etenemissuunnitelmalle. Kurssi on tarkoitettu data- ja tekoälytekniikoiden parissa työskenteleville.
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.
Data Ethics, AI ja Responsible Innovation (MOOC) | Edinburghin yliopisto
Data Labin ja Data-Driven Innovation -aloitteen rahoittama kurssi tutkii sosiaalisia, poliittisia, oikeudellisia ja eettisiä kysymyksiä datalähtöisen innovaation, tekoälyn ja ML-järjestelmien kanssa. Opintojakson tapaustutkimukset keskittyvät muun muassa oikeudenmukaisuuteen, puolueellisuuteen, tietojen uudelleenkäyttöön, tietosuojaan ja suojaan.
Kurssilla tarkastellaan tietopohjaisten kontekstien, kuten kasvojentunnistuksen, ennakoivan poliisitoiminnan, lääketieteellisten seulonnan, älykkäiden kodien ja kaupunkien, pankkitoiminnan ja tekoälyn, sosiaalisia vaikutuksia. Siinä käsitellään myös työkaluja, joita tarvitaan haittojen minimoimiseen, oikeudenmukaisuuden edistämiseen, turvaamiseen ja ihmisten itsenäisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen.
Saat lisätietoja napsauttamalla tätä.