Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Lopullinen opas vertaislainaukseen vuonna 2023

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Lopullinen opas vertaislainaukseen vuonna 2023

Vertaislainatoiminta alkoi vuonna 2005, jolloin Zopa käynnistyi sen verkkopalvelu. Mutta se lähti liikkeelle vasta maailmanlaajuisessa finanssikriisissä vuonna 2008.

Miksi?

Finanssikriisin hallitsemiseksi pankit vähensivät lainapalvelujaan ja keskuspankit laskivat säästöjen korkoja. Tämän seurauksena kuluttajat tarvitsivat uutta tapaa lainata ja sijoittajat etsivät vaihtoehtoisia lainanantomahdollisuuksia.

Sen jälkeisten vuosien aikana vertaislainat ovat valloittaneet maailman – ja hyvästä syystä. Tämä uudenlainen laina voi tarjota monia etuja lainanottajille ja sijoittajille perinteiseen pankkitoimintaan verrattuna.

Joten mitä on vertaislainaaminen, ja voiko siitä olla hyötyä?

Tässä artikkelissa opit mitä P2P on, miten se toimii ja sen edut ja haitat. Lisäksi kerromme sinulle viidestä vuonna 2023 saatavilla olevasta sovelluksesta.

Mennään asiaan.

Mitä on vertaislainaus?

Vertaislainat – tunnetaan myös nimellä P2P-lainat – mahdollistavat yksittäisten lainanottajien saada lainaa suoraan yksittäisiltä sijoittajilta. Se on vaihtoehto perinteisille laina- ja luottolähteille, kuten pankeille ja luottoyhdistyksille.

Miten vertaislainaus toimii?

Vertaislainausalustat yhdistävät yksittäiset lainanottajat sijoittajiin. Alustat ansaitsevat rahaa lainanottajien ja sijoittajien veloittamilla maksuilla. Suosittuja sivustoja ovat LendingClub, Prosper ja Funding Circle.

Katsotaanpa tarkemmin P2P-lainaukseen sijoittamisen prosessia sekä vertaislainan saamista.

Kuinka sijoittaa vertaislainaukseen

 • Aloita luomalla tili vertaislainasovellukseen.
 • Sen jälkeen voit tutustua erilaisiin lainavaihtoehtoihin. Kehittyneemmät P2P-lainasovellukset luokittelevat yleensä lainoja riskien punnitsemisen helpottamiseksi, ja jotkin tarjoavat jopa automaattisia sijoitustyökaluja.
 • Seuraavaksi sinun on valittava sijoitus ja kohdennettava varoja. Voit yleensä rahoittaa koko lainan tai monipuolistaa salkkuasi rahoittamalla pienen osan useista erilaisista lainoista.
 • Lopuksi voit kirjautua sisään vertaislainasovellukseen tarkistaaksesi tulosi ja sijoituksesi edistymisen. Sitten voit joko sijoittaa voitot uudelleen tai nostaa ne.

Miten saada vertaislaina

 • Kun olet tunnistanut haluamasi vertaislainatyypin, sinun on valittava P2P-lainaussivusto.
 • Lähetä seuraavaksi hakemus sivustolla – tämä johtaa usein pehmeään luottotarkistukseen.
 • Jos hakemuksesi hyväksytään, sinun on tarkistettava tarjoamasi lainaehdot ja korko.
 • Jos olet tyytyväinen ehtoihin, voit lähettää lainatietosi alustalle ja odottaa, että sijoittajat rahoittavat sen. Tämä on yleensä silloin, kun tapahtuu vaikea luottotarkastus.
 • Kun vertaislainasi on rahoitettu, rahasi talletetaan pankkitilillesi ja sinun on pysyttävä sovitussa takaisinmaksuaikataulussa.

3 vertaislainatyyppiä

Vertaislainaa on mahdollista saada käytännössä mitä tahansa. Kaikkiin niihin liittyy taloudellisia riskejä, joista puhumme myöhemmin tässä artikkelissa. Vertaislainoja on kuitenkin kolme päätyyppiä. Katsotaanpa niitä tarkemmin.

1. Henkilökohtaiset vertaislainat

Tämäntyyppinen vertaislaina sisältää sairaanhoitolaskut, autoostot, velkojen vakautuksen, kodin parannukset, lomat ja muut suuret ostot. Vertaislainojen kattavuus on usein paljon laajempi kuin perinteiset rahoituslaitokset.

🔥 Empfohlen:  Uusin iOS 16 beta lisäsi juuri yhden suosikkiominaisuuksistani

2. Koulutus Vertaislainat

Monet ihmiset käyttävät vertaislainoja opintojensa rahoittamiseen. Nämä lainat ovat tyypillisesti kertasummia, joiden avulla lainanottaja voi maksaa opiskelukulut haluamallaan tavalla.

3. Yritysten vertaislainat

Pienet yritykset saavat usein vertaislainoja yrityksen perustamiseen tai kehittämiseen. Näitä lainoja voidaan käyttää uusien tuotteiden lanseeraamiseen, markkinointikampanjoihin sijoittamiseen tai liiketoiminnan laajentamiseen palkkaamalla uusia työntekijöitä.

Toisin kuin pankit, vertaislainasovellusten avulla yritykset voivat esittää lainapyyntönsä usealle eri sijoittajalle kerralla, mikä lisää mahdollisuuksia saada lainaa rahoitettua. Olet arvioinut lainasi lyhennykset ilmaisella yrityslainalaskuri.

5 vertaislainasovellusta vuonna 2023

Jos haluat sijoittaa vertaislainaukseen tai saada vertaislainaa, sinun on valittava käytettävä alusta. Tässä on viisi markkinoilla olevaa vertaislainasovellusta aloittaaksesi haun nopeasti.

1. Aloittaja

The Nousukas Vertaislainaussovellus aloitettiin vuonna 2012. Osa siitä, mikä tekee Upstartista niin suositun alustan, on sen epätavallinen lähestymistapa lainanottajien arvioimiseen. Yrityksen tavaramerkkilause on: “Olet enemmän kuin luottopisteesi.” Upstart ottaa huomioon myös lainanottajan akateemisen suorituksen, työhistorian ja jopa mahdolliset ansiotulot.

2. Menesty

Prosper logo

Menestyä on toiminut vuodesta 2005 lähtien. Sittemmin Prosper väittää, että yli miljoona ihmistä on käyttänyt sivustoa lainan takaamiseen, ja yksityishenkilöt ovat investoineet yli 17 miljardia dollaria alustan kautta. Prosper tarjoaa laajan valikoiman lainoja velkojen yhdistämisestä hoitolaskuihin.

3. SoFi

SoFi logo

SoFi on lyhenne sanoista “Sosiaalinen rahoitus”. Tämä vertaislainasovellus tarjoaa monenlaisia ​​lainoja, mutta se on erikoistunut opintolainojen jälleenrahoitukseen. Lainaa haettaessa SoFi ottaa huomioon kunkin lainanottajan koulutus- ja tulopotentiaalin. Sijoittajat voivat käyttää SoFin sovellusta hallita kaikkia sijoituksiaan yhdessä paikassa, mukaan lukien osakkeet, pörssirahastot (ETF) ja krypto.

4. Rahoituspiiri

Funding Circle Logo – vertaislainaalusta

Rahoituspiiri on ollut olemassa vuodesta 2005 ja keskittyy pienyrityslainoihin. Tällä vertaislainaalustalla on 6 minuutin online-hakemusprosessi, ja lainanottajat voivat joskus saada päätöksen 24 tunnin sisällä ja rahoituksen vain kolmessa päivässä. Alustan kautta on investoitu yli 10 miljardia dollaria.

5. Lainausklubi

Lainausklubin logo

Lainausklubi perustettiin vuonna 2007, ja alustan kautta on vaihtanut omistajaa yli 50 miljardia dollaria. Tämä vertaislainasovellus auttaa helpottamaan henkilökohtaisten ja yritysten lainoja. Lisäksi lainanottajat voivat turvata alustan kautta jopa 1 000 dollarin lainoja. Sijoittajat voivat myös aloittaa jopa 1 000 dollarilla.

Vertaislainauksen edut ja haitat

On monia asioita, jotka on otettava huomioon ennen kuin sijoittaa vertaislainaan tai hanki vertaislainaa.

Tässä on avuksi yhteenveto vertaislainauksen eduista ja haitoista sekä sijoittajille että lainanottajille.

Vertaislainauksen edut sijoittajille

 • On mahdollista saada suhteellisen korkea tuotto sijoitukselle

Vertaislainat voivat tarjota korkeamman tuoton kuin monet säästötilit tai perinteiset sijoitustilit.

🔥 Empfohlen:  Aloittelijan opas syväoppimismallien pinoamiseen

Esimerkiksi Prosperin vertaislainausalusta ilmoittaa tarjoaneensa keskimääräinen historiallinen tuotto 3,5–7,5 prosenttia.

Prosperin sijoitetun pääoman tuotto

 • Vertaislainauksen avulla salkkusi monipuolistaminen on helppoa

Vertaislainaussovellusten avulla on erittäin helppoa jakaa pääomasi useille sijoituksille riskin vähentämiseksi.

Esimerkiksi sen sijaan, että sijoittaisit 10 000 dollaria yhteen lainaan, voit jakaa rahat ja sijoittaa 100 dollaria 100 eri lainaan. Tällöin menetät vain 100 dollaria, jos lainanottaja laiminlyö. Lisäksi monet sivustot antavat sinun sijoittaa vain 25 tai 50 dollaria yksittäiseen lainaan.

Vertaislainauksen haitat sijoittajille

 • Vertaissijoittaminen voi olla aikaa vievää

Vaikka sijoittaminen useisiin vertaislainoihin voi auttaa vähentämään riskejä, niin monien pienten investointien tutkiminen ja hallitseminen voi myös olla aikaa vievää.

Vaihtoehtoisesti joillakin vertaislainaussivustoilla on saatavilla automaattisia sijoitusvaihtoehtoja. Nämä palvelut kuitenkin veloittavat yleensä maksuja tai vähentävät voittojasi.

 • Vertaislainaukseen sijoittamiseen liittyy riskejä

Kuten kaikkiin sijoituksiin, siihen liittyy aina riskejä. Vaikka voit käyttää luokituksia ja luottoraportteja riskien mittaamiseen, ei ole koskaan takeita siitä, että jokainen lainanottaja maksaa lainansa takaisin.

Pohjimmiltaan vertaislainaukseen sijoittaminen edellyttää, että otat samat riskit kuin pankit rahoittaessaan lainoja. Kaikkia lainoja ei makseta takaisin ja sijoittajat voivat menettää rahansa.

Vertaislainauksen edut lainaajille

 • Kilpailukykyiset korot ja kiinteät kuukausimaksut

Ehkä merkittävin hyöty lainanottajien vertaislainoista on korot.

Jos täytät kriteerit, vertaislainoissa voi usein olla alhaisemmat korot kuin pankeissa ja luottoyhtiöissä. Tämän seurauksena vertaislainat voivat auttaa sinua säästämään rahaa – erityisesti velkajärjestelylainoissa.

Lisäksi lainanottajien pankkitileiltä veloitetaan usein kiinteät kuukausimaksut. Tämä auttaa luomaan vakauden ja turvallisuuden tunteen, jota monet luottokortit eivät tarjoa.

 • Vertaislainat voivat olla hyvin saatavilla

Monet vertaislainasovellukset eivät ole yhtä jäykkiä kuin pankit ja luotto-osuudet, ja ne arvioivat lainaajia eri kriteerein.

Esimerkiksi, Nousukas Vertaislainausalusta ottaa huomioon koulutuksesi ja tulotyyppisi.

Aloita vertaisverkkohakemusprosessi

Tämän seurauksena ihmisten, joilla on vaikeuksia saada lainoja perinteisistä lähteistä, voi olla helpompi saada vertaislaina.

 • Prosessi voi olla nopea ja yksinkertainen

Vertaislainaussovellusten luoman virtaviivaistetun prosessin ansiosta lainan hakeminen voi olla nopeampaa ja helpompaa kuin perinteiset kanavat. Voi usein kestää vain muutaman minuutin selvittääksesi, oletko kelvollinen, ja vain kaksi tai kolme päivää lainan turvaamiseen.

Vaikka sijoittajat näkevät lainapyyntösi tiedot, henkilökohtaisia ​​tietojasi ei paljasteta monissa vertaislainaussovelluksissa.

 • Monet vertaislainasovellukset käyttävät pehmeitä luottopistekyselyitä

Toinen vertaislainauksen keskeinen etu on, että monet alustat käyttävät pehmeitä tiedusteluja luottotietosi tarkistamiseen suorittaessaan ennakkohyväksyntää. Nämä pehmeät kyselyt eivät vaikuta luottopisteisiisi – niitä käytetään samaa tyyppiä, kun tarkistat pisteitäsi.

🔥 Empfohlen:  Blogger vs WordPress vuonna 2023: kumpi on parempi & Miksi [Including Pros & Cons]

Tämän seurauksena voit yleensä saada selville oikeutetun lainasumman ja korot ilman, että prosessi vaikuttaa luottotietoihisi. Kun hyväksyt vertaislainatarjouksen, alusta tekee yleensä kovan kyselyn ennen kuin lainasi on virallisesti hyväksytty.

Sitä vastoin useimmat perinteiset lainanantajat tekevät kovia tiedusteluja heti, kun haet lainaa, mikä laskee pisteitäsi hieman ja pysyy luottoraportissasi jopa kaksi vuotta.

 • Voit vapaasti tehdä ostoksia saadaksesi parhaan tarjouksen

Vertaislainauksen nopeus ja yksinkertaisuus tekevät parhaan tarjouksen löytämisestä erittäin helppoa.

Myös edullisilla luottokyselyillä on mahdollista vertailla vertaislainasovellusten eri tarjouksia ilman luottopisteiden alentamista – tämä ei yleensä ole mahdollista perinteisillä lainoilla.

Voit jopa käyttää lainavertailutyökaluja, kuten Experianin lainasuositustyökalu.

Vertaa vertaislainoja Experianin kanssa

Vertaislainauksen haitat lainaajille

 • Jos et saa maksuja, tilisi voidaan lähettää perintään nopeammin

Aivan kuten perinteiset lainanlähteet, vertaislainasovellukset raportoivat maksutiedot luottotoimistoille. Joten maksaminen ajoissa voi auttaa parantamaan luottopisteitäsi, ja maksamatta jääneet tai myöhässä olevat maksut voivat alentaa pisteitäsi.

Jotkin verkkosivustot viittaavat siihen, että vertaislainaantajat voivat toimittaa myöhässä olevat maksut kolmannen osapuolen perintätoimistoille nopeammin kuin perinteiset lainalähteet. Tämän seurauksena maksamatta jättämisellä voi olla paljon suurempi vaikutus kykyysi lainata rahaa tulevaisuudessa.

 • Lainojen saamisen helppous voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin

Koska vertaislainat ovat niin helposti saatavilla, voi olla houkuttelevaa lainata enemmän rahaa kuin tarvitset. Lisäksi, jos olet oikeutettu saamaan suuremman lainan kuin pyysit, jotkin vertaisalustat kannustavat sinua lainaamaan koko summan.

Yhteenveto: Vertaislainaus

Vertaislainaus on verkkopohjainen vaihtoehto perinteisille laina- ja sijoituslähteille. Sitä helpottavat alustat, joiden avulla lainanottajat voivat turvata lainoja useilta yksittäisiltä sijoittajilta.

Yhteenvetona, tässä on viisi vertaislainasovellusta vuonna 2023:

 1. Nousukas
 2. Menestyä
 3. SoFi
 4. Rahoituspiiri
 5. Lainausklubi

Vertaislainauksella on monia etuja. Lainanottajat voivat kokea alhaisempia korkoja kuin perinteiset lainanlähteet, kuten pankit ja luotto-osuudet. Lisäksi lainojen hakeminen ja turvaaminen voi yleensä olla helpompaa. Lisäksi sijoittajat voivat nähdä korkeamman tuoton kuin monet muut sijoittamisen ja säästämisen muodot.

Jos harkitset sijoittamista vertaislainoihin tai haet vertaislainaa, muista tehdä due diligence tai keskustele pätevän ammatillisen rahoitusneuvojan kanssa.

Haluatko oppia lisää?