Seuraava artikkeli auttaa sinua: Luokkien käyttäminen WordPressissä
Tarvitseeko blogisi hieman organisointia? Oletko kirjoittanut blogia jonkin aikaa miettimättä luomiasi useita luokkia?
Aiomme opettaa sinulle tässä viestissä WordPress-luokista, mukaan lukien uuden luokan lisääminen ja niiden oikea käyttö.
Mikä on WordPress-luokka?
Luokat ovat osa WordPressin taksonomiajärjestelmää, järjestelmää, jota sisällönhallintajärjestelmä käyttää WordPress-sivustosi erityyppisten sisältöjen luokittelemiseen.
Taustassa luokkien avulla voit järjestää kaiken blogiisi julkaisemasi sisällön aiheittain. Katso esimerkkinä oma blogimme. Jos viet hiiren osoittimen Blogi-kohdan päälle valikossamme, näet joitain luokista, joita käytämme täällä Blogging Wizardissa.
Jokainen näistä luokista edustaa yhteistä aihetta, jota käsittelemme blogissamme.
Tämä on myös loistava esimerkki siitä, kuinka blogikategoriat parantavat käyttökokemusta. Lukijat voivat löytää sisältöä sivustolta paljon helpommin määrittämällä blogitekstit asianmukaisiin luokkiinsa niiden käsittelemien aiheiden perusteella.
Tämä johtuu siitä, että kaikki luokkiin määrittämäsi viestit näkyvät kunkin yksittäisen luokan arkistosivulla. Tässä esimerkki blogistamme:
WordPress-luokkia voidaan käyttää myös hierarkiassa luomalla yläkategorioita, lapsiluokkia ja lapsenlapsikategorioita.
WordPress-luokat vs WordPress-tunnisteet
WordPress-tunnisteet ovat toinen osa WordPressin oletustaksonomiajärjestelmää, eikä niitä pidä sekoittaa luokkiin. Luokat edustavat blogisi käsittelemiä pääaiheita, kun taas tunnisteiden tulisi edustaa aiheita, joita käsittelet usein blogissasi, mutta ne eivät välttämättä ole sen ensisijainen painopiste.
Esimerkiksi Thrive Themesin tuotesarja mainitaan blogissa melko usein. Tämä tekisi “Thrive Themesista” fantastisen tunnisteen, mutta huonon kategorian, koska blogimme ensisijainen (ja jopa toissijainen) painopiste ei ole Thrive Themes -sisältö.
Luokkien käyttäminen WordPressissä
Luokkien luominen onnistuu WordPressissä kahdella tavalla: WordPressin hallinta-alueen Luokat-osiossa ja WordPress-editorissa.
Siirry kohtaan Viestit → Luokat. Kaikilla WordPress-sivustoilla on aluksi yksi oletusluokka, etkä voi poistaa sitä. Tämä johtuu siitä, että WordPress on suunniteltu määrittämään blogitekstit tähän luokkaan automaattisesti, jos et määritä luokkaa itse.
Sellaisenaan oletusluokan nimi on “Uncategorized”. Onneksi nimeät sen uudelleen. Käydään ensin läpi, miten päätät, mitkä luokat blogillesi luodaan.
Luotettavien luokkien määrälle ei todellakaan ole sääntöä. Kahdesta viiteen yläluokkaan kiinni pitäminen on kuitenkin loistava tapa varmistaa, että pysyt aiheessa oman markkinaraon suhteen, kun täytät toimituksellista kalenteria.
Katso tämän jälkeen julkaisuja, jotka olet julkaissut tai aiot julkaista, ja kirjoita luettelo kaikista niiden käsittelemistä aiheista. Riippumatta siitä, kuinka monta aihetta keksit, yritä järjestää ne kaikki kahdesta viiteen pääluokkaan, joista puhuimme.
Otetaan esimerkkinä teknologiablogi. Yleisiä aiheita, joille tämä blogi julkaisee sisältöä, ovat Android-älypuhelimet, iOS-älypuhelimet, Chromebookit, Macbookit, Windows-kannettavat, näytönohjaimet, muut PC-laitteet ja paljon muuta.
Sen sijaan, että luot kullekin eri kategorian, sinun tulee luoda pienempi määrä yläluokkia edustamaan ensisijaisia aiheita, joihin voit ryhmitellä ne. Esimerkkiblogissamme nämä pääluokat voisivat olla “Mobiililaitteet”, “Kannettavat tietokoneet” ja “Pöytäkoneet”.
Tee sama blogisi käsittelemien aiheiden kanssa ja päätä sitten, mitä yläluokkaa käytät eniten tai mikä näyttää tärkeimmältä. Muutamme oletusluokan tähän luokkaan.
Vie hiiri oletusluokan päälle ja napsauta Pikamuokkaus. Tässä on kaksi kenttää, joista sinun on huolehdittava. Nimi-kenttä ohjaa tapaa, jolla luokkasi nimi näkyy valikoissa, ja luokka-arkistosivusi otsikkoa. Slug hallitsee tapaa, jolla se näkyy sivustosi URL-osoitteissa.
Käytä otsikon isoja ja pieniä kirjaimia tyhjänä kentässä ja kaikkia pieniä kirjaimia etanalle. Lisää viivat – sanojen väliin etana, mikä tarkoittaa “mobiililaitteita” “mobiililaitteiden” tai “mobiililaitteiden” sijaan. Napsauta Päivitä luokka tallentaaksesi muutokset.
Opitaan nyt luomaan uusi luokka. Se on sama prosessi. Kirjoita nimi otsikon isolla kirjaimella Nimi-kenttään ja URL-muoto slug-kenttään. Voit myös lisätä kategorian kuvauksen.
Napsauta sitten Lisää uusi luokka.
Voit poistaa luokkia viemällä hiiren luokan nimen päälle ja valitsemalla Poista. Voit valita useita luokkia kerralla ja poistaa ne kerralla napsauttamalla yläreunassa olevaa välilehteä, valitsemalla Poista ja napsauttamalla Käytä.
Kuinka luoda lapsiluokkia WordPressissä
Käytä samaa prosessia alatason luokkien luomiseen. Tällä kertaa valitse kuitenkin yläluokka, johon lapsi liitetään, ennen kuin napsautat Lisää.
Tee sama lastenlasten kanssa, mutta valitse sen sijaan lapsiluokka vanhemmiksi.
WordPress-luokkien käyttäminen WordPress-editorissa
WordPress-editorin oikeassa sivupalkissa on luokkien osio. Sinun tarvitsee vain avata se ja valita luokka tai luokat, joihin haluat liittää yksittäisen viestin.
Yleensä jokaiselle blogiviestille tulisi määrittää vain yksi yläluokka. Jos haluat liittää sen johonkin toiseen luokkaan postauksen käsittelemän aiheen perusteella, käytä myös alaluokkaa. Esimerkiksi esimerkkiviestimme “Samsungin valmistama Xiaomin uusi 200 megapikselin kameratunnistin” sopii yläluokkaan “Mobiililaitteet” alaluokkaan “Android-puhelimet”.
Jos viestisi ei mahdu jo olemassa olevaan kategoriaan, luo uusi paikan päällä. Napsauta vain Luo uusi luokka ja noudata samoja ohjeita kuin aiemmin.
Slug-kenttä puuttuu, mutta WordPress luo sellaisen sinulle.
Jos olet jo julkaissut viestejä ennen tämän opetusohjelman aloittamista, varaa hetki niiden luokitteluun postitse. Muista vain napsauttaa Päivitä jokaisen kohdalla.
Kuinka muokata pysyviä linkkejä WordPress-luokille
Varoitus: Ohita tämä osio, jos sivustosi on jo perustettu. Pysyvien linkkien rakenteen muuttaminen voi johtaa rikkinäisiin linkkeihin ja todennäköisesti vahingoittaa sivustosi yleistä hakukoneoptimointia.
Yleensä on parasta valita blogitekstien pysyväksi linkkirakenteeksi Viestin nimi. Se luo lyhyemmän, suoraan pisteeseen johtavan pysyvän linkin, joka on parempi hakukoneoptimoijalle.
Jos kuitenkin haluat lisätä yläluokkasi pysyvän linkin rakenteeseen, valitse Pysyvien linkkien asetussivulta Mukautettu rakenne. Tyhjennä seuraavaksi kenttä ja napsauta %category%-painiketta ja sen jälkeen välittömästi %postname%-painiketta.
Joten jos käytän “xiaomi-200mp-camera-sensor” pysyvänä linkkinä aiemmin käyttämääni esimerkkiblogiviestiin ja valitsen pääluokan “Mobiililaitteet”, se näyttäisi tältä:
- Viestin nimen rakenne: mydomain.com/xiaomi-200mp-camera-sensor
- Mukautettu rakenne luokan kanssa: mydomain.com/mobile-devices/xiaomi-200mp-camera-sensor
Tämä seuraava vinkki on tarpeeton, mutta voit tehdä sen uusille sivustoille, jos haluat.
Voit myös muuttaa peruslauseketta, jota WordPress käyttää luokkien pysyvien linkkien rakenteessa. Tämä on oletuksena “luokka”.
WordPress käyttää “aihetta” esimerkkinä. Kun lisäät “aihe” Kategorian perusta -kenttään, pysyvä linkkirakenne näyttäisi tältä:
- Oletusluokkapohja: mydomain.com/category/mobiililaitteet
- “Aihe” -kategorian perusta: mydomain.com/topic/mobile-devices
Jotkut WordPressin SEO-laajennukset poistavat tämän perustan pysyvän linkin rakenteesta. Esimerkiksi SEOpressin “Poista /kategoria/ pysyvistä linkeistä” on oletusarvoisesti käytössä Lisäasetukset-välilehdessä.
Sinun on poistettava tämä asetus käytöstä, jos haluat käyttää pysyvän linkin rakenteessa olevaa luokkaa.
Sinun luoksesi
Toivomme, että tämä WordPress-luokkia käsittelevä opetusohjelma oli sinulle hyödyllinen.
Mitä seuraavaksi? Meillä on paljon lisää aloittelijaystävällisiä opetusohjelmia, joista voi olla hyötyä: