Seuraava artikkeli auttaa sinua: Metan suunnitelmat Facebook-älykellosta saattavat olla kuolleet
Meta on kuulemma hylännyt suunnitelmansa tehdä älykello, koodinimeltään Milan, joka olisi varustettu kahdella kameralla. Bloombergin raportin mukaan yrityksen ensimmäinen älykello debytoi ensi vuonna 349 dollarin hintalappulla. Yritys on kuitenkin nyt peruuttanut massatuotannon suunnitelmat ilmeisesti kustannussäästötoimenpiteenä.
Raportissa jaetun prototyypin kuvien mukaan Metan älykellossa oli litteä profiili ja kullanvärinen kotelo. Ensimmäinen 5 megapikselin kamera istui edessä, sijoitettuna näytön alareunassa olevaan loveen. Takana oli tehokkaampi 12 megapikselin kamera, joka lepää käyttäjän rannetta vasten.
Raportin mukaan tämän toissijaisen kameran avulla käyttäjät olisivat voineet ottaa kuvia, kun kellon runko on irrotettu hihnoista. Tavallisten kuntokeskeisten ominaisuuksien, kuten sykkeenmittauksen, hengitysanalyysin ja aktiivisuuden seurannan, lisäksi Metan älykelloon asennettiin myös Spotify-, WhatsApp- ja Instagram Stories -sovelluksia.
Facebookin älykellon prototyyppi” width=”720″ height=”480″ /> Luotto: Bloomberg
Ei ole yllättävää, että säilytetty älykello olisi myös hyödyntänyt joitain Facebookin ekosysteemietuja. Sen kerrotaan esimerkiksi antavan sinun julkaista fitness-saavutuksia Facebookissa tai Instagramissa suoraan älykellosta. Facebook-tili olisi keskeisessä roolissa kaikkien ohjelmisto- ja sovelluspohjaisten toimintojen hallinnassa, mutta kuvassa ei ollut omaa sovelluskauppaa.
Aiemmin kerrottiin, että Facebook työskenteli Googlen Android-pohjaisen älykellon käyttöjärjestelmän mukautetun haarukan parissa. Huomionarvoista on, että Metan uusittu älykello tavoitti 18 tunnin akunkeston yhdellä latauksella. Yksi syy projektin peruuttamiseen oli se, että koneessa oleva kamera häiritsi EMG- (tai elektromyografia) -ominaisuutta, joka on tällä hetkellä kuuma tutkimus- ja kehitysalue Facebookin Reality Labsissa.
Metan omien sanojen mukaan EMG-tekniikka luottaa “antureisiin, jotka muuntavat ranteen kautta käteen kulkevat sähkömoottorihermosignaalit digitaalisiksi komennoiksi, joita voit käyttää laitteen toimintojen ohjaamiseen”. Meta väittää, että EMG-tekniikka pystyy havaitsemaan jopa millimetrin tason sormen liikkeet, jolloin käyttäjät voivat hallita virtuaalisia kohteita ja olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa (todennäköisimmin metaversumissa) ranteeseen käytettävien laitteiden avulla.
Luotto: Bloomberg
Meta on jo antanut katsauksen prototyyppilaitteista, jotka käyttävät EMG-tekniikkaa, jonka avulla käyttäjät voivat hallita työpöydän AR-peittokuvaa, kirjoittaa virtuaalisella näppäimistöllä ja jopa ampua nuolta virtuaalisesta jousesta. Vaikka älykelloprojekti on peruttu, hyödynnetään sen oppimista muissa tällä hetkellä kehitteillä olevissa rannekellisissa laitteissa. Lisäksi Meta on kuulemma laatinut useita älykelloja seuraavien vuosien aikana, joten tämä saattaa olla vain alkuhukka.
Mielenkiintoista on, että äskettäin paljastettu Applen patentti visioi myös älykellon, jossa on useita tapoja varustaa se kameralla. Yksi menetelmistä oli kamera-anturin asentaminen alaosaan, samanlainen kuin Metan oma idea, mutta sijoitettuna irrotettavaan moduuliin. Vaikka ajatus älykellojen kamerasta saattaa kuulostaa invasiiviselta yksityisyyden näkökulmasta katsottuna, se voi vain olla se, mihin puettavien laitteiden tulevaisuus on menossa.