Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on BlueSky, Twitterin perustajan uusi hajautettu sosiaalinen verkosto?
Viime aikoina kiistelykohteena (joka ei ole koskaan kironnut paljon 140 merkkiä?) tunnetusta Twitteristä on tullut heidän kohteensa. Elon Muskin edistämät epäsuositut muutokset yrityksen johdossa saavat monet käyttäjät hylkäämään sinisen linnun – tai he ainakin suunnittelevat niin.
Vuoden 2022 tutkimuksen mukaan ennuste on se noin 32 miljoonaa käyttäjää poistuu Twitteristä vuoteen 2024 mennessä. Ja minne kaikki nämä ihmiset menevät? BlueSky on yksi vaihtoehdoista.
Monet ovat nimittäneet Twitterin uudeksi hevosmieheksi – aivan kuten tapahtui Mastodonin ja Substack Notesin kanssa – BlueSkyllä on monia kuuluisan mikroblogin piirteitä (yksi niistä on Jack Dorsey, Twitterin toinen perustaja), mutta joitakin eroja, lupaavat muuttaa tapaamme käyttää sosiaalisia verkostoja.
Miten BlueSky toimii?
Kuka tahansa tulee BlueSkyyn – mikä on mahdollista vain toisen käyttäjän kutsulla tai a odotuslista – löytää Twitterin kanssa käytännössä identtisen käyttöliittymän. Siellä on myös mahdollista lähettää, lähettää uudelleen, tykätä, vastata viesteihin ja seurata muita profiileja.
Mutta iOS:lle jo saatavilla olevalla ja myös verkon kautta käytettävällä beta-versiolla on edelleen rajoituksensa: käyttäjä ei voi lähettää suoria viestejä, eikä alusta tue videoita tai GIF-tiedostoja audiolla, sen lisäksi, että se on paljon hitaampi. latausaika, kun syöte päivittyy.
Kaikesta esteettisestä samankaltaisuudesta ja käytettävyydestä huolimatta BlueSky ei aio olla vain toinen sosiaalisten verkostojen leipäjonossa. Mitä Jack Dorsey, Twitterin entinen toimitusjohtaja ja uuden verkon luoja, haluaa tehdä “hajautetusta Twitteristä” mahdollisuuden, joka antaa käyttäjälle täydellisen vapauden.
Minun syötteeni, minun säännöt
BlueSkyn hieno idea on antaa käyttäjälle enemmän autonomiaa, ei vain tietäen, miten alusta toimii – koska sovellus on avoimen lähdekoodin –, vaan myös mahdollistamalla (API:n kautta) voit valita oman algoritmisi ja päättää, minkä tyyppistä sisältöä haluat kuluttaa, milloin ja miten haluat käyttää.
Yhtiön mukaan nykyisten verkkojen ongelmana ei ole algoritmien olemassaolo, vaan se, kuinka verkko käyttää niitä ohjatakseen käyttäjää hieman (jos ollenkaan) läpinäkyvästi. Itse BlueSkyn sanoin: “kyky mukauttaa syötteitäsi antaa käyttäjälle takaisin hallinnan arvokkaimpaan resurssiinsa: huomionsa.”
Kaikki verkot yhdessä paikassa
Kuvittele, että olet digitaalinen vaikuttaja, jolla on tuhansia seuraajia. Eräänä päivänä käyttämällesi alustalle tapahtuu odottamaton muutos – esimerkiksi vahvistusmerkkisi katoaminen 👀. Tällä ämpärillä kylmää vettä halutaan hylätä sosiaalinen verkosto lopullisesti, eikö niin?
Nykyään sen tekeminen tarkoittaa, että menetät koko yleisösi ja joudut aloittamaan käytännössä alusta. Kuvittele nyt, jos voisit siirtää koko seuraajakuntasi muualle. Sitä BlueSky lupaa (tai AT-protokolla, lyhyesti).
Minun kaltaisilleni maallikoille antama selitys Michael del CastilloForbes-lehden toimittaja, on varsin didaktinen: sosiaalisten verkostojen toiminta olisi kuin sähköposti, sinulla voi olla osoite gmaililla ja minulla yahoolla, eikä se estä meitä vaihtamasta viestejä.
Toisin sanoen AT-protokolla on tekniikka, joka lupaa turvallisesti ja luotettavasti integroida ja siirtää dataa ja tietoa eri alustojen välillä. Aivan oikein: viestisi ja seuraajasi Twitteristä, Instagramista, Facebookista, Snapchatista jne. yhdessä paikassa: yhdessä paikassa sinä mieluummin.
“Uusi twitter” -merkintä voi aiheuttaa tunteen, että olemmehan sen jälkeen nähneet alustojen menevän hypetystä unohduksiin muutamassa viikossa. Mutta se, mikä kiinnittää huomion BlueSkyn tapauksessa, ovat Dorseyn lupausten lisäksi numerot. Jo ennen virallista julkaisua sovelluksella on jo yli miljoona ihmistä jonotuslistalla tilin luomista varten.
On vielä liian aikaista paljastaa BlueSkyn menestystä tai epäonnistumista, mutta ei voi kiistää, että sovellus lupaa ainakin herättää uteliaisuutta siitä, mikä meitä odottaa seuraavissa sosiaalisen verkostoitumisen luvuissa.