Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on Moonlighting-politiikka? | Miksi Swiggy otti käyttöön Moonlighting-politiikan?
Moonlighting on käytäntö tehdä palkkatyötä vakituisen työn ohella. Se voi viitata lukion opettajaan, joka antaa myös yksityisopetusta koulun jälkeen, lääkäriin, joka tekee vuoroja useissa paikoissa, tai jopa ohjelmistokehittäjään, joka käyttää työpäivän jälkeen startup-yritystä.
Ihmisillä on useita syitä kuunvaloon. Useimmissa tapauksissa nämä ihmiset hakevat lisätuloa. Toiset voivat tehdä sen ammatillisen ja henkilökohtaisen kasvun vuoksi. Toiset taas etsivät sitä mahdollisuutena innovaatioon ja kokeilla uusia ideoita. Joillekin kuutamo on välttämätöntä ja jopa ihailtavaa.
On kuitenkin olemassa eettisiä ja oikeudellisia riskejä, joihin ammattilaiset kohtaavat ryhtyessään lisätyöhön ammattilaisina. Nämä työntekijät kohtaavat todennäköisesti eturistiriidan, varsinkin jos heidän kuunvalotoimintansa ovat suorassa ristiriidassa työnantajan tavoitteen kanssa tai jos heidän suorituskykynsä vaikuttaa kielteisesti.
Tämän sanottuaan yrityksillä on hyvin erilaisia käytäntöjä kuunvalon suhteen. Jotkut yritykset rajoittavat sitä, kun taas jotkut yritykset rohkaisevat sitä nähdessään tällaisen itseohjautuvan työn edut. Heidän työsopimuksessaan on moonlighting lausekkeita. Näiden lausekkeiden ehdot voivat vaihdella yrityksestä ja sen liiketoiminnasta riippuen.
Moonlightingin tarkoitus ja toimintaperiaate
Moonlighting-politiikan laajuus
Moonlightingin toimintaperiaatteet
Moonlighting-käytännön rikkominen
Swiggyn Moonlighting-politiikka
Moonlightingin plussat ja miinukset
Moonlightingin tarkoitus ja toimintaperiaate
Yleensä useimmat yritykset eivät kannusta ulkopuolista työskentelyä. Uusia trendejä on kuitenkin nousemassa, ja Covid-19-pandemian globaalit vaikutukset ovat jättäneet ihmisille hyvin vähän valinnanvaraa. Joten suoran kieltäytymisen sijaan yritykset ovat työskennelleet rakentaakseen politiikan kuutamoille.
Tämän politiikan tarkoituksena on säilyttää kykyjä yrityksessä ja antaa heille mahdollisuus täydentää tulojaan tinkimättä yrityksen tavoitteista tai immateriaaliomaisuudesta. On olemassa sääntöjä, jotka on sisäänrakennettu sellaiseen politiikkaan, joka turvaa yrityksen edut loukkaamatta työntekijän vapaa-aikaa.
Moonlighting-politiikan laajuus
Tällaisen politiikan rakentamisen laajuus pyörii sen yrityksen työntekijöiden ympärillä, joihin tämä politiikka viittaa. Yleensä tällainen politiikka viittaa koko- ja osa-aikaisiin palkansaajiin, jotka pitävät sopimustyöntekijät tämän politiikan ulkopuolella.
Lisäksi tämä käytäntö koskee laillista toimintaa. Jos työntekijän havaitaan osallistuvan laittomaan toimintaan (esim. petos, huumekauppa), se voi johtaa välittömään irtisanomiseen. Yritys voi jopa ryhtyä oikeustoimiin työntekijää vastaan, koska hän on käyttänyt yrityksen laitteita, resursseja tai tietoja laittoman toiminnan tukemiseen.
Moonlightingin toimintaperiaatteet
Yritys voi vaatia läpinäkyvyyttä työntekijöidensä sivutehtävien luonteen suhteen. Näin vältetään ristiriidat heidän päätyönsä kanssa. Ensisijaisella työnantajalla voi olla ehtoja, joista sivutyöhön ryhtyvän työntekijän on sovittava. Näitä ehtoja ovat:
- Sivutyö ei saa olla yrityksen suoran kilpailijan palveluksessa.
- Sivutyön työ tai projekti ei saa olla päällekkäistä päätyön kanssa.
- Toissijaisen työn aika ei saa häiritä ensisijaista työtä.
- Toissijaisen työn luonne ei saa aiheuttaa eturistiriitaa päätyön kanssa.
- Jos työntekijä aloittaa uuden yrityksen, joka kilpailee hänen nykyisen työsuhteensa kanssa, se katsotaan eturistiriitaksi ja voi johtaa välittömään irtisanomiseen.
- Toissijainen työprofiili ei saa vaikuttaa ensisijaisen työn suoritustasoihin.
- Päätyön salassapitolauseke on voimassa koko sivutyön ajan.
Satunnaisesti työskentelyä tai perheyrityksessä auttamista, freelance-työtä tai jopa vapaaehtoistyötä ei kuitenkaan lasketa toissijaisiksi töiksi, ja ne on yleensä vapautettu tällaisista politiikoista.
Moonlighting-käytännön rikkominen
Pääasiallisen työpaikan tarjoavan yrityksen liiketoiminnan luonteesta riippuen niiden rikkomuskäytännöt voivat vaihdella luonteeltaan. Suorituskykyongelmat, läsnäoloongelmat, arkaluonteisten ja luottamuksellisten tietojen paljastaminen tai suora työskentely kilpailun kanssa voidaan kaikki katsoa rikkomuksiksi ja niihin voi liittyä erilaisia kurinpitotoimia. Yritys voi ryhtyä toimiin, kuten:
- Oikeustoimet.
- Pyydä eroamaan sivutyöstä välittömästi.
- Anna virallinen huomautus ja/tai käynnistä kurinpitoprosessi.
- Irtisanoa työsuhteen välittömästi.
Swiggyn Moonlighting-politiikka
Swiggy on yksi ensimmäisistä yrityksistä Intiassa, joka on ottanut käyttöön näin progressiivisen lähestymistavan kuutamoon. Heidän politiikkansa ovat kaikkien Bundl Technologiesin, sen tytäryhtiöiden, tytäryhtiöiden, osakkuusyhtiöiden ja konserniyhtiöiden kokopäiväisten työntekijöiden saatavilla.
Girish Menon, Swiggyn henkilöstöjohtaja, sanoi: “Swiggy on aina pyrkinyt ymmärtämään työntekijöidensä erilaisia toiveita ja suunnittelemaan organisaatiopolitiikkansa heidän muuttuviin tarpeisiinsa sopivaksi. Moonlighting-politiikan avulla tavoitteemme on kannustaa työntekijöitä harjoittamaan intohimoaan ilman rajoituksia, jotka johtuvat heidän kokoaikaisesta työstään meillä. Tämä on jälleen yksi askel matkallamme kohti maailmanluokan “ihmiset etusijalle” -organisaation rakentamista.
Tämä ainutlaatuinen kuutamokäytäntö antaa heidän kokopäiväisille työntekijöilleen mahdollisuuden ryhtyä ulkoisiin projekteihin Swiggyn sisäisen tiimin luvalla. Nämä ulkoiset hankkeet voidaan ottaa huomioon taloudellisesti tai pro-bono. Tietysti Swiggyn yrityspolitiikan mukaan tämä työ on tehtävä normaalin työajan ulkopuolella ilman, että se olisi ristiriidassa Swiggyn liiketaloudellisten etujen kanssa.
Moonlightingin plussat ja miinukset
Käsitteenä moonlighting tarkoittaa lisätyötä, joka on päätyön yläpuolella. Tämä tarkoittaa myös sitä, että henkilö tekee niin monta lisätyötuntia fyysisesti tai henkisesti. Moonlightingilla on omat hyvät ja huonot puolensa.
Edut
- Lisätulot
- Taitojen parantaminen tai uusien taitojen juurruttaminen
- Moniajoon oppiminen
- Altistumisen laajentaminen
Haitat
- Väsymys voi tulla nopeasti.
- Haitallinen vaikutus päätyön suoritukseen.
- Se voi muodostaa riskin perusuralle.
- Työ- ja perhe-elämän tasapaino voi vaikuttaa negatiivisesti.
Johtopäätös
Kuunvalon käsite on vanha länsimaissa, mutta Intiassa se on uusi ja kasvava käsite, erityisesti IT-alalla. Erityisesti parin viime vuoden aikana pandemian vauhdittamana monet ammattilaiset ovat valinneet kuunvalon työpaikkojen menettämisen ja irtisanomisten vuoksi.
Lisäksi ajatus tulojen täydentämisestä erityisesti kotityökulttuurilla on äärimmäisen houkutteleva käytettävissä olevan ylimääräisen ajan vuoksi. Moonlighting yhdessä pääpäivätyön kanssa on älykästä ajanhallintaa.
UKK
Mitä työntekijöiden kuutamolla tarkoitetaan?
Yksinkertaisesti sanottuna työntekijöiden tekemä moonlighting on lisätyön ottamista, etenkin päätyönantajan tietämättä.
Sallivatko yritykset kuunvalon?
Useimmiten yritykset eivät anna työntekijöidensä mennä kuuhun syistä, kuten huonosta suorituskyvystä, läsnäoloongelmista, arkaluonteisten ja luottamuksellisten tietojen paljastamisesta tai eturistiriidoista.
Mikä on Swiggyn kuutamopolitiikka?
Elokuussa 2022 Swiggy ilmoitti ottavansa käyttöön työntekijöilleen kuutamopolitiikan. Tämä käytäntö antaa heidän kokopäiväisille työntekijöilleen mahdollisuuden ryhtyä ulkoisiin projekteihin Swiggyn sisäisen tiimin hyväksynnän perusteella. Swiggyn yrityspolitiikan mukaan tämä työ on tehtävä normaalin työajan ulkopuolella ilman, että se olisi ristiriidassa Swiggyn liiketaloudellisten etujen kanssa.