Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Mikä on tiliote ja miten se luetaan?

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on tiliote ja miten se luetaan?

Pankkitiliote on kuin kopio sairaushistoriastasi.

Se on tärkeä tiedon kokoelma, mutta useimmat meistä eivät itse katso sitä, ellei jokin ole vialla. Voit katsoa saldoasi nopeasti joka kuukausi, mutta on mahdollista, että paperi menee suoraan roskakoriin pian sen jälkeen.

Jos kuitenkin luet oikein, lausumasi voi kertoa paljon mielenkiintoisemman tarinan kuin saatat ymmärtää.

Se voi tarjota läheisen katsauksen taloudellisiin tottumuksiin, korostaa mahdollisia ongelmia ja todistaa kelvollisuutesi lainanottajana. Pankkitilin tiliote voi myös auttaa sinua laatimaan yksityiskohtaisen budjetin.

Avain tiliotteen ymmärtämiseen on oppia puhumaan kieltä.

Mikä on tiliote?

Pankkitiliote on tietue liiketoimistasi shekki- tai säästötililtä tietyn ajanjakson aikana.

Se näyttää kaikki tililläsi tapahtuneet talletukset ja nostot, mukaan lukien kirjoittamasi sekit, saamasi hyvitykset ja paljon muuta. Tiliotteessa näkyy myös alku- ja loppusaldosi sekä kuinka jokainen tapahtuma vaikutti saldoosi.

Pankkitiliotteet ovat hyödyllisiä menojen ja talletusten seurantaan. Asuntolainanantaja voi myös pyytää nähdä tiliotteitasi varmistaakseen, että sinulla on tarpeeksi kuukausimaksuja tai ettei epäilyttäviä talletuksia ole tapahtunut viime aikoina.

Kuinka lukea tiliote

Jos et ole koskaan tarkistanut pankkitilisi tiliottetta, sen lukeminen ensimmäistä kertaa on kuin hieroglyfien kääntämistä. Onneksi tiliotteen ymmärtäminen on helppoa, kun opit, mitä kukin osa edustaa. Tässä ovat tärkeimmät termit, jotka sinun on tiedettävä:

Lähtösaldo: Tämä on summa, joka sinulla oli tililläsi tiliotejakson alussa. Toisin sanoen se on rahaa, joka sinulla oli tililläsi ennen talletuksia tai nostoja.

Loppusaldo: Tämä on tililläsi oleva summa tiliotteen päättyessä. Jos säästät enemmän rahaa kuin kulutat, loppusaldosi on suurempi kuin aloitussaldo. Jos käytät enemmän tai siirrät enemmän toiselle tilille, loppusaldosi on pienempi kuin alussa.

🔥 Empfohlen:  Ilmaiset verkkotunnukset – missä ja miten saada ne käsiisi (2023)

Talletukset: Nämä ovat yksittäisiä varojen eriä tilillesi. Tämä voi sisältää työnantajan suoran talletuksen, lunastetut sekit, pankkisiirrot, PayPalista tai Venmosta siirtämäsi rahat ja muut hyvitykset.

Kotiutukset: Tämä tiliotteen osa näyttää tapahtumat, joissa nostit varoja tililtäsi. Tämä voi sisältää sekä verkkosiirrot, kuten maksun luottokortillasi, että maksukortillasi tapahtuneet tapahtumat.

Kiinnostuksen kohde: Jotkut pankit maksavat korkoa shekkitileilleen. Jos ansaitsit korkoa kauden aikana, tiliotteeltasi näkyy, kuinka paljon ansait. Jos sinulla on useita säästötilejä samalla sateenvarjotilillä, tiliotteessa voi näkyä maksetut korot sekä kunkin tilin kokonaiskorot. Jotkut pankit ilmoittavat myös koron määrän, jonka olet ansainnut tilin käyttöiän aikana.

Maksut: Tämä osa paljastaa tarkat maksut, jotka olet maksanut tiliotteen aikana. Tämä voi sisältää maksut tilinylityksistä, palautetuista shekistä, pankkiautomaateista tehdyistä nostoista ja kuukausittaisesta ylläpitomaksusta. Jos kävit ulkomailla ja käytit pankkikorttiasi, sinulta on saatettu veloittaa ulkomainen tapahtumamaksu tai pankkiautomaatin nostomaksu.

Päivittäisen saldon tiedot: Pankkisi voi myös näyttää saldosi tiliotteen jokaisena päivänä. Näin voit nähdä kuinka saldosi vaihteli kuukauden aikana. Siitä voi olla hyötyä kaikille, jotka haluavat tarkastella kulutustottumuksiaan yksityiskohtaisesti.

Tilinylityssuojaus: Pankkiotteessasi saattaa näkyä, onko tililläsi tilinylityssuojaa ja pitikö se alkaa jossain vaiheessa tiliotejakson aikana.

Ilmoitusaika: Nämä ovat päivämääriä, jolloin tapahtumat tapahtuvat, yleensä kuukauden mittainen ajanjakso. Kuitenkin, jos lausunnossa sanotaan “tammikuu 2019”, se ei välttämättä tarkoita, että ilmoituskausi oli todella tammikuu. Se voi alkaa joulukuun lopussa ja päättyä muutama päivä ennen tammikuun loppua.

Pankkitiliotteen käyttäminen

Kun tiedät, mikä tiliote on ja kuinka sitä käytetään oikein, voit edistää taloudellisia tavoitteitasi.

Täsmätä tilisi

Saatat muistaa äitisi tai isäsi istuneen ruokapöydän ääressä shekkikirjansa edessä. He olivat luultavasti täsmäyttämässä tiliään ja arvioivat, kuinka kukin tapahtuma muutti heidän tilisaldoaan. Tällä vain varmistetaan, että pankki on laskenut luvun oikein.

🔥 Empfohlen:  4 tapaa tekoälytyökaluilla tehostaa akateemista tutkimustasi

Voit silti tehdä tämän tiliotteellasi käymällä läpi jokaisen talletuksen ja noston. Nykyään tämä kaikki voidaan tehdä digitaalisesti – sekkikirjaa ei tarvita.

Seuraa kulutustasi

Voit myös seurata kulutustasi tiliotteen avulla. Syötä tiedot manuaalisesti tai synkronoi pankkitilisi online-järjestelmään, kuten Mint tai Tiller. Kulutuksen seuranta on tärkein yksittäinen askel ilmatiiviin budjetin luomisessa.

Jos sinulla ei ole tällä hetkellä budjettia ja haluat aloittaa sellaisen, voit käyttää aikaisempia tiliotteita määrittääksesi, kuinka paljon käytät kussakin luokassa. Jaa jokainen kulu tiettyyn luokitukseen, kuten ruoka tai viihde.

Korjaa mahdolliset virheet

Ole aina tarkkana mahdollisten virheiden varalta, kun tarkistat tiliotteen, kuten sekki, joka talletettiin, kun suoritit pysäytysmaksun, tai virheellisesti veloitettu maksu. Pankki tuskin on yhtä tarkkaavainen tilisi suhteen kuin sinä. Tämä tarkoittaa, että sinun vastuullasi on havaita mahdolliset virheet.

Virheet on yleensä mahdollista korjata pankissasi vain tietyn ajan kuluessa. Siksi on parasta tarkistaa lausuntosi sen vastaanottamisen jälkeen. Jos jokin tuntuu pieleen, soita välittömästi pankkisi asiakaspalveluun.

Pidä kirjaa

Lain mukaan pankkien on säilytettävä tiliotteesi saatavilla viisi vuotta. Silti saattaa olla hyvä idea tallentaa lausuntosi erikseen pilvipohjaiseen järjestelmään, kuten Dropboxiin tai Google Driveen.

Voit tallentaa tiliotteen PDF-muodossa tai skannata paperitiliotteisiisi.

Pankkitiliotteesi kertoo paljon

Kaikki tiliotteessa olevat tiedot kertovat tarinan. Kun olet oppinut lukemaan tarinan, voit käyttää tiliotettasi kulujen seuraamiseen, budjetin luomiseen ja taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseen nopeammin kuin luulit mahdollista.

Table of Contents