Seuraava artikkeli auttaa sinua: Nvidian GPU:t näkevät valtavan hinnannousun ja valtavan kysynnän tekoälyltä
Tuntuu siltä, että olemme vasta selvinneet viime vuosien heikentävästä näytönohjainpulasta, mutta uusi raportti viittaa siihen, että emme voi vielä hengittää rauhallisesti. Voisiko uusi GPU-pula olla näköpiirissä vai ovatko kuluttajat turvassa paluusta toiseen painajaisskenaarioon?
DigiTimesin (Wccftechin kautta) mukaan Nvidia näkee sirujen kysynnän valtavan nousun, koska ChatGPT:n kaltaisissa tekoälytyökaluissa on räjähdysmäinen. Nvidia tarjoaa valikoiman grafiikkakortteja, jotka ovat loistavia tekoälytehtävissä, mukaan lukien A100 ja H100, ja yrityksen kerrotaan olevan vaikeuksia pysyä mukana tällaisen valtavan kysynnän jälkeen.
Nvidia kokee jännitystä erityisesti Kiinassa, jossa yhtiö myy muunneltuja versioita A100- ja H100-malleista kiertääkseen Yhdysvaltain pakotteita. Koska tekoälyä tukevia siruja on tällä hetkellä niin vaikea saada Kiinan markkinoilta, Nvidian muunnetut sirut – nimeltään A800 ja H800 – lentävät ehdottomasti hyllyiltä.
Tämä on saanut Nvidian nostamaan hintaa jopa 40 % yli MSRP:n, mikä on johtanut A800:n myyntiin jopa 36 500 dollarilla. Jopa vuonna 2018 lanseeratun Nvidia V100 -kortin hinta on jopa 10 000 dollaria.
Nvidia pyrkii ilmeisesti palvelemaan ensin ei-kiinalaisia asiakkaitaan, mikä on johtanut pitkiin viivästyksiin tekoälyyn keskittyvän GPU:n hankinnassa Kiinassa. Odotusajat ovat kuulemma pidentyneet jopa kuuteen kuukauteen tilaushetkestä.
Toinen GPU-pula?
Saatat ihmetellä, kuinka se on ongelma kuluttajille. Loppujen lopuksi Nvidian AI-näytönohjaimet ovat hyvin erilaisia kuin sen pelin grafiikkasuorittimet, eivätkä tekoälyyritykset aio hankkia paljon RTX 4090:tä. Tämä tarkoittaa, että ChatGPT ei varmasti aiheuta uutta pulaa, eikö niin?
No, tekoäly kukoistaa juuri nyt, ja se on selvästi Nvidian prioriteettialue. Riskinä ei ole se, että yritykset ostavat jokaista pelin GPU:ta, vaan se, että Nvidia päättää varata enemmän resursseja huippuluokan yritysgrafiikkasuorittimiin – tyyppeihin, jotka loistavat tekoälyn työkuormituksissa – kuluttajien näytönohjainkorttien kustannuksella.
Jos näin käy, grafiikkasuorittimen saaminen käsiisi voi olla paljon vaikeampaa. Sitä ei näytä tapahtuvan juuri vielä, mutta se ei välttämättä ole jotain, mitä voidaan täysin sulkea pois tulevaisuudessa.
Vaikka viimeistä GPU-pulaa ruokkinut kryptovaluuttabuumi näyttää olevan ohi (ainakin toistaiseksi), tekoälyvallankumous nostaa päätään. Itse asiassa monet entiset krypto-kaivostyöntekijät ovat ilmeisesti siirtymässä tekoälyyn pysyäkseen kannattavina.
Se on varoitusmerkki siitä, mitä voi odottaa jokaiselle, joka haluaa epätoivoisesti hankkia uuden näytönohjaimen. Vaikka uuden grafiikkasuorittimen puutetta ei missään tapauksessa taata, tekoälyyritysten tarpeet voivat lisätä paineita näytönohjainten toimitusketjuun.