Seuraava artikkeli auttaa sinua: Olen nähnyt tekoälyn verkkohaun (kaukaisen) tulevaisuuden – täällä se on hämmästyttävää ja missä se kamppailee
Se aggressiivisuus, jolla tekoäly (AI) siirtyi teoreettisen voiman alueelta todellisiin kuluttajavalmiisiin tuotteisiin, on hämmästyttävää. Jo useiden vuosien ajan ja aina pari kuukautta sitten, kun OpenAI:n ChatGPT murtautui näyttämölle, yritykset Microsoftin ja Googlen titaaneista lukemattomiin startup-yrityksiin ovat kannattaneet tekoälyn etuja ilman tekniikan käytännön sovellutuksia sen tukemiseksi. Kaikki tiesivät tekoälyn olevan, mutta useimmat eivät käyttäneet sitä.
Vain kourallinen viikkoja OpenAI-sijoituksesta ilmoittamisen jälkeen Microsoft julkaisi Bing-hakukoneen ja Edge-selaimen julkisen beta-version, joka perustuu samaan tekniikkaan, joka on tehnyt ChatGPT:stä kaupungin puheenaiheen. ChatGPT:n kanssa itsessään on ollut hauska leikkiä, mutta paljon tehokkaamman ja täysin integroidun kuluttajatuotteisiin, kuten Bingiin ja Edgeen, lanseeraaminen on täysin uusi näkyvyys tälle tekniikalle. Tämän vaiheen merkitystä ei voi yliarvioida.
ChatGPT tuntui lelulta; Saman tekoälyn tehon käyttäminen jatkuvasti päivitettävään hakutietokantaan muuttaa pelin.
Microsoft oli ystävällinen ja antoi minulle täydellisen pääsyn uuteen Bingin tekoälyn “kopilottiin”. Kestää vain muutaman minuutin tosielämän käytön ymmärtääksesi, miksi Microsoft (ja näennäisesti kaikki muut teknologiayritykset) ovat innoissaan tekoälystä. Uuden Bingin avoimien kysymysten esittäminen loman suunnittelusta, viikon ruokailusuunnitelmien laatimisesta tai tutkimuksen aloittamisesta uuden television ostamisesta ja tekoälyn saamisesta johonkin hyödylliseen on tehokasta. Aina kun sinulla on kysyttävää, joka tavallisesti edellyttäisi tietojen hakemista useista lähteistä, yksinkertaistat prosessia välittömästi ja säästät aikaa käyttämällä uutta Bingiä.
Anna tekoälyn tehdä työ puolestasi
Kaikki eivät halua ilmestyä Googlelle tai Bingille valmiina käärimään hihat ja osallistumaan usean tunnin tutkimusistuntoon, jossa on paljon avoimia välilehtiä, kirjanmerkkejä ja runsaasti luettavaa. Joskus haluat vain tutkia vähän ja saada tiedot toimitettua sinulle – tekoäly käsittelee sen kauniisti. Esitä yksi monitahoinen kysymys ja se poimii tiedot Internetistä, kokoaa ne yhteen ja toimittaa sen sinulle yhdessä tekstikentässä. Jos se ei ole aivan oikein, voit esittää jatkokysymyksiä asiayhteyteen ja saada sen tuottamaan entistä hienosäädettyjä tuloksia.
Suurin asia, jonka Microsoft tuo pöytään ja jota ei voitu saada ChatGPT:n kautta, on tieto – ja tämä eroava tekijä todella muuttaa pelin. ChatGPT hyödyntää kiinteää tietojoukkoa ja viittaa muutaman vuoden vanhaan tilannekuvaan Internetistä, kun taas Bing kerää tietoja ja sillä on aina ajan tasalla olevaa tietoa. Loppujen lopuksi se on hakukone, joka indeksoi koko Internetiä. Saan ravintolasuosituksia viime viikolla avautuneesta uudesta paikasta, tietoa eilen lanseeratusta uudesta OnePlus 11:stä sekä ajantasaiset lentojen ja hotellien hinnat. Tämä yksin tekee tämän kokemuksen “hauskasta lelusta” “todella hyödylliseksi”.
Se ei ainoastaan tee Bingin tekoälykoopilotista saamistasi vastauksista osuvampia, vaan se antaa myös järjestelmälle huomattavasti enemmän tietoa työskenneltäväksi ja rakentavaksi. Kun tekoälylle tarjotaan jatkuvasti uutta dataa, se voi (teoreettisesti) kehittyä nopeammin. Ja siitä tulee vieläkin parempi, kun se oppii olemaan vuorovaikutuksessa sen kanssa.
Mutta tässä vaiheessa keskustelun tekoäly ei sovellu kaikenlaisiin hakuun. Tai suoraan sanottuna hakuja. Ja kun se ei toimi, se kaatuu.
Tämä voittaa ChatGPT:n, mutta siinä on silti heikkoutensa
Puutteita, joita me kaikki koemme ChatGPT:n käytössä, ei niin helposti hylätä tai anneta anteeksi, kun Microsoftin kokoinen yritys laittaa nimensä taakse ja sanoo olevansa valmis kaikille. Ja kesti vain muutaman minuutin testauksen (tosin varhainen beta-versio) uutta tekoälyllä toimivaa Bingiä löytääkseen samanlaisia puutteita.
Se ei ole intuitiivista, mutta Bing-kopilotti toimii paremmin, mitä vähemmän tarkkoja kysymyksesi ovat.
Mielenkiintoista on, että mitä tarkempi olet haussasi tai mitä varmempi olet odottamastasi vastauksesta, sitä huonompi copilotin vastaus. Vastakohtaisesti se pystyy tarjoamaan sinulle hyödyllisemmän vastauksen, kun annat sille vähemmän tietoa käytettäväksi ja jätät kysymyksen avoimeksi tekoälylle, jotta se voi täyttää aukot.
Kun kysyt hyvin tarkan kysymyksen, saat usein hyvin kukkaisen vastauksen, jossa on paljon turhaa kontekstia ja taustaa. Haluamasi vastaus on yleensä saatavilla muutaman kappaleen ja/tai useiden luettelomerkkien verran, ja joissakin tapauksissa se on lihavoitu, mutta on helppo nähdä, kun tekoäly yrittää peittää “tietämyksen” puutteen kirjoittamalla monisanainen vastaus. Tämä ylimääräinen pörrö ei myöskään usein ole tarkka, koska tekoäly hakee laajemmasta joukosta lähteitä, jotka ovat todennäköisemmin vanhentuneita tai toisiinsa liittymättömiä.
Microsoftin oman myöntämän mukaan yli puolet verkkohakukyselyistä on “navigointia” tai “informaatiota” eli minulla on kysymys siitä, kuinka päästä paikasta A paikkaan B tai tietokantakysely, joka on saatavilla strukturoidussa tietomuodossa. Kun kysyn, kuinka monta tuntia ravintola on auki tai kuinka monta neliökilometriä Manhattanin saari on, en tarvitse historian oppituntia siihen, mikä on todennäköisesti parin sanan vastaus. Haluan vain vastauksen ja jatkaa eteenpäin.
Tietää, milloin käyttää tekoälyä ja milloin pitää se yksinkertaisena
Tälle puolelle (tai useammalle) haulle uusi tekoälyteho tarjoaa vain vähän lisäarvoa juuri nyt. Ja monissa tapauksissa se on itse asiassa este. Puhuessani Bingin johtajan Jordi Ribasin kanssa sain paljon kaivattua kontekstia siitä, kuinka Microsoft ajattelee tekoälyn integroimista “perinteiseen” hakutuotteeseensa ja kuinka he hallitsevat tehokkaan uuden teknologian tuomista asiakkaille, kun he tietävät, että se ei ole sitä. ei sovellu jokaiseen skenaarioon ja siinä on parantamisen varaa.
Joskus haluan vain yksinkertaisen vastauksen, ja tekoäly haluaa kertoa minulle tarinan sen sijaan.
Tämä keskustelu oli vahvaa Bing-tiimissä, Ribas sanoi; oli suuri joukko ihmisiä, joiden mielestä koko Bing-käyttöliittymän siirtäminen “chat”-ikkunaan oli ainoa tapa edetä, kun taas toiset olivat karhuisia ja pitivät sitä pienempänä osan kokemuksesta. Tulos on erittäin Microsoftin lähestymistavassa jossain puolivälissä.
Kun sain käsiini Edgen kehitysversion, jossa oli sisäänrakennettu perämies, jota voidaan käyttää demoympäristön ulkopuolella, aloin ymmärtää, mitä he hakevat. Tavallinen Bing-käyttöliittymä alkaa samalla tavalla; sen lisäksi, että sinulla on nyt suurempi tekstilaatikko, joka voi kestää jopa 1 000 merkkiä. Jos tekoäly voi luoda yksityiskohtaisen vastauksen kyselyysi, saat oikealle paneelille vastauksen – mutta se ei ota kokemusta, vaan täydentää vasemmalla olevia tavallisia hakutuloksia. Jos haluat sukeltaa lisäkysymyksiin, voit siirtyä koko näytön kokoiseen chat-kokemukseen ja käydä keskustelua tekoälyn kanssa. On helppoa selata ylös keskusteluun ja takaisin alas tavallisiin tuloksiin vuorotellen.
Ja joissakin tapauksissa, ainakin tässä varhaisessa versiossa, et ehkä saa lainkaan tekoälyvastauksia – vain standardin sinisiä linkkejä. Microsoft on rehellinen siitä tosiasiasta, että nämä tekoälyvastaukset ovat erittäin laskennallisesti intensiivisiä ja kalliita palauttaa (palvelimet eivät ole ilmaisia!) verrattuna “tavalliseen” hakutulokseen, joten kun Bing on varma, että se voi antaa tyydyttävän vastauksen tavallisella haulla mallia uuden “Prometheus” (AI) -mallin sijaan, se tekee sen. Vaikka kokemukseni mukaan se ei palaa tähän vakiomalliin läheskään tarpeeksi, kuten edellä totesin.
On selvää, että se, mitä Microsoft on pystynyt saavuttamaan tässä, on muutakin kuin vain ripottelemalla vähän tekoälyä Bingin päälle. Mutta se ei ole kaukana siitä, ja ei kestä kauan tajuta, että tällä nykyisellä teknisellä tasolla emme tee tekoälyä kaikilla hakukokemuksemme osa-alueilla.
Tekoälypohjaisen Bingin ydinongelma on, että kyselyt, jotka ovat hyvin esittelyssä, eivät yleensä ole sitä, mitä teet suurimman osan ajasta, kun istut alas ja käytät hakukonetta. Suurimmassa osassa hakujani en käytä tekoälyä, ja tässä vaiheessa “älykkyys” tulee usein tielleni yhtä usein kuin se auttaa. Se poistaa osan tämän ilmoituksen hämmästyksestä.
Mutta olen edelleen erittäin innoissani näistä tekoälyn kehityksestä, ja vaikka huomaatkin, että et aio käyttää tekoälyä jokaisessa hakukyselyssä, sen käyttökerrat voivat olla poikkeuksellinen kokemus.
Tämä on verkkohaun tulevaisuus, siitä ei ole epäilystäkään. Se ei vain välttämättä ole tulevaisuutta.