Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Republic, News 18 ja muut Break Fake AI News

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Republic, News 18 ja muut Break Fake AI News

Väärennetty tekoälyn luoma valokuva räjähdyksestä lähellä Pentagonia Washington DC:ssä nousi eilen illalla sosiaalisessa mediassa, mikä aiheutti lisävahinkoa Yhdysvaltain osakemarkkinoille. Tunnetut intialaiset mediatalot, mukaan lukien Republic ja News 18, joutuivat tahattomasti kuvan levittämiseen ja levittivät väärää tietoa kanaviensa kautta. Arlingtonin poliisiviranomaiset ovat heittäneet kuvan roskiin ja kutsuneet sitä tekoälyn luomaksi.

Tapahtumassa korostetaan myös pay-to-verify-järjestelmän vaaroja. Väärennetty, mutta vahvistettu Bloomberg-syöte oli twiittasi tarinan. Sosiaalisessa mediassa kymmenet tilit levittivät väärää tietoa varmistamatta sen aitoutta. Tili, joka julkaisi kuvan, on tällä hetkellä jäädytetty Twitterissä.

Kuvassa näkyy massiivinen savupilvi rakennuksen lähellä, mutta kuvassa ei ole ihmisiä, jotka voisivat vahvistaa lähteen. Vaikka emme vieläkään tiedä, mitä tekoälytyökalua käytettiin kuvan luomiseen, sillä on joitain tekoälyn luomisen tunnusmerkkejä. Esimerkiksi kuvan rakennuksen pylväät ovat erikokoisia ja aita sulautuu tietyiltä kohdilta jalkakäytävään.

Band-Aid-ratkaisu

Aikojen alusta lähtien kuvayhtiöt, kuten Getty Images, ovat käyttäneet vesileimoja kuviensa suojaamiseen. Vesileima on usein logo tai tekstipeitto, joka toimii erottuvana merkkinä kuvassa. Tällainen ratkaisu on saanut huomiota, ja Googlen kaltaiset yritykset ovat uskaltaneet tälle alueelle.

Viime kuussa Google I/O:ssa yritys esitteli kaksi uutta ominaisuutta kuvahakuun estääkseen väärän tiedon leviämisen. Alphabet Inc -yhtiön ensimmäinen ominaisuus, “Tietoja tästä kuvasta”, tarjoaa lisäkontekstia – kun Google indeksoi kuvan ensimmäisen kerran, missä se ilmestyi ensimmäisen kerran ja missä muualla se on saatavilla verkossa. Ominaisuus näyttää alkuperäisen lähteen ja myös kontekstualisoi kuvan faktantarkistajien toimittamilla kumoavilla todisteilla.

Google ilmoitti myös, että sen omat tekoälyn luomat kuvat sisältäisivät metatiedot jokaisen kuvan yhteydessä osoittamaan, että se on tekoälyn luoma. Muut tekijät voivat myös merkitä kuvia käyttämällä samaa ominaisuutta, joka otetaan käyttöön tulevina kuukausina. Googlen blogikirjoituksessa sanotaan, että Midjourney, Shutterstock ja muut ottavat merkinnän käyttöön “tulevien kuukausien aikana”.

🔥 Empfohlen:  Applen epätavallinen sosiaalisen median strategia | Miksi Apple ei julkaise viestejä sosiaalisessa mediassa

Tyypillisiä tekoälyvirheitä

Pentagonin tapaus vahvistaa vahvemmin, miksi yhteisöllä on oltava parempia tapoja erottaa tekoälyn tuottama sisältö ja tosiasiat. Yritykset kuitenkin selvittävät vielä tapoja tehdä niin. Näin voit tunnistaa tekoälyn luomat kuvat.

Ensinnäkin katsokaa kuvaa tarkasti. Voit tehdä niin etsimällä kuvan korkeimman mahdollisen resoluution ja keskittymällä sitten yksityiskohtiin. Lähentäminen voi näyttää epäjohdonmukaisuuksia ja virheitä, jotka on ehkä jäänyt huomaamatta ensi silmäyksellä.

Voidaan myös etsiä kuvalähdettä tai tehdä käänteinen kuvahaku. Tekoälykuvageneraattorit ovat surullisen kuuluisia painajaismaisista “kuudensormeisista käsistään” ja “yhteensopimattomista varpaistaan”. Kiinnitä siis huomiota käsiin ja muihin kehon piirteisiin, jotka ovat todennäköisesti suhteettomia.

Luotu Todellisuus

Sen jälkeen kun tekstistä kuvaksi -mallit nousivat suosioon Internetissä, monia huijauskuvia on ilmestynyt – Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ilmeisesti pidätettiin tai Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kädestä GM:n toimitusjohtajan Mary Barran kanssa. Lisäksi, kuka voi unohtaa paavi Franciscuksen, jolla on tyylikäs valkoinen puffitakki kävelemässä kahvia toisessa kädessä?

Näiden kuvien yksityiskohdat saivat ne näyttämään todenmukaisilta. Pommikuva sai nopeasti suosiota verkossa, mikä sai useat uutiskanavat tuomitsemaan tapauksen “yhdeksi ensimmäisistä tekoälystä peräisin olevan laajamittaisen väärän tiedon ensimmäisistä tapauksista”. Vaikka osa hauskasta Balenciaga-tyyppisestä sukupolvesta onnistuu koskien Internetiä, loput voivat aiheuttaa suurta yhteiskuntapoliittista kohua.

Pentagonin tapahtuma korostaa, kuinka vaikeaa tulee olemaan tekoälyn tuottaman sisällön erottaminen faktoista. Tästä syystä mediatalojen maailmanlaajuisesti on korkea aika keksiä tapa tarkistaa “uutisensa” ennen niiden lähettämistä kanavien kautta.