Seuraava artikkeli auttaa sinua: Onko verkkosivustoni mobiiliystävällinen? (5 tapaa tarkistaa mobiiliystävällisyys)
Jos kysyt “Onko verkkosivustoni mobiiliystävällinen?”, tämä opas voi auttaa.
Ainoa tapa saada vastaus on suorittaa mobiiliystävällinen testi. Alta saat selville, kuinka voit tarkistaa verkkosivuston mobiiliystävällisyyden analysoimalla mobiiliystävällisyyttä ilmaiseksi saatavilla olevien verkkosivustojen optimointityökalujen avulla.
Käytä tämän sivun menetelmiä selvittääksesi nopeasti, onko verkkosivustosi mobiiliystävällinen käyttäjille ja hakukoneiden indeksoijille, jotka ovat tärkeitä tekijöitä hakukoneoptimoinnissa (SEO).
Kuinka tarkistaa, onko verkkosivusto mobiiliystävällinen
1. Käytä selaimen ja laitteen testausta
Yksinkertaisin tapa tarkistaa, onko verkkosivustosi mobiiliystävällinen, on testata sitä ilmeisten responsiivisten suunnitteluongelmien varalta, jotka voivat vaikuttaa mobiilihakukoneoptimointiin, avaamalla sivusto eri laitteilla ja katsomalla, miltä se näyttää.
Ensin sinun tulee ladata verkkosivusto pöytätietokoneelle ja tarkistaa se Chromessa, Firefoxissa ja Safarissa. Kokeile selaimen koon säätämistä vetämällä ruudun oikeaa kokoa vasemmalle, kunnes se vastaa mobiililaitteen kokoa. Näin voit testata, kuinka sivustosi mukautuu erilaisiin näytön kokoa koskeviin CSS-mediakyselyihin.
Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, SEO Chatter -verkkosivusto reagoi hienosti mobiilinäyttöjen kokoihin; mobiilivalikko tulee näkyviin ja sisältö skaalautuu näytölle sopivaksi ilman ongelmia.
Voit sitten toistaa tämän prosessin millä tahansa älypuhelimella tai tablet-laitteella, joka sinun on vahvistettava, että kaikki on suoritettu. Testaa sivustoa mobiiliselaimilla ja muista testata myös näytön vaaka- ja pystysuunnat varmistaaksesi mobiiliystävällisyyden.
Jos sinulla on mobiililaitteisiin sopiva sivusto, näet kaiken sisältösi ja ominaisuudet ilman, että sinun tarvitsee zoomata tai vierittää vaakasuunnassa mobiililaitteella tai pöytätietokoneella. Mutta jos verkkosivusto ei ole täysin mobiiliystävällinen, sivustosi ei järjesty uudelleen sopimaan muutettuun selainikkunaan, joten on aika ryhtyä toimiin responsiivisen ulkoasun korjaamiseksi.
2. Käytä Chromen ja Firefoxin kehittäjätyökaluja
Sekä Google Chromessa että Mozilla Firefoxissa on mobiilitestausominaisuuksia, joiden avulla voit tarkistaa, miltä sivustosi näyttää ja miten se toimii mobiililaitteissa.
Napsauta Chromessa sivua hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tarkastaa kuten alla olevasta kuvasta näkyy.
Tämä vaihe tuo esiin Chromen kehittäjätyökalut. Napsauta tässä kuvaketta, joka näyttää kahdelta päällekkäiseltä suorakulmiolta sen vasemmalla puolella Elementit kytkeäksesi laitteen työkalurivin päälle.
Tämä vaihe skaalaa verkkosivustosi mobiiliystävälliseen kokoon. Voit testata lisää suosittuja älypuhelinlaitteita napsauttamalla Mitat: Responsiivinen avattavasta valikosta ja valitse laite, jonka mobiiliystävällisyyden haluat tarkistaa. Katso kuva alla.
Firefoxissa prosessi on melko sama. Napsauta hiiren kakkospainikkeella > Tarkista > Responsiivinen suunnittelutila.
Jälleen kerran, tämä antaa sinulle avattavan valikon, jonka avulla voit testata verkkosivustosi reagointikykyä kaikenlaisissa eri laitteissa alla olevan kuvan mukaisesti.
Firefox- ja Chrome-kehittäjätyökalut antavat myös mahdollisuuden testata sivustosi suorituskykyä useilla verkkonopeuksilla. Tämä voi olla korvaamaton auttaa varmistamaan tasaisen suorituskyvyn riippumatta siitä, ovatko mobiilikäyttäjäsi yhteydessä Wi-Fi-verkkoon vai käyttävätkö puhelimensa mobiilidatasopimusta.
Tämä mobiiliystävällisyys voidaan tarkistaa napsauttamalla Ei kuristusta avattavasta valikosta ja valitse verkon nopeus.
Siellä on myös mahdollisuus tutkia erilaisia Device Pixel Ratio (DPR) -asetuksia ja testata sivustoasi näytön vaakasuunnassa ilman, että sinun tarvitsee muuttaa selaimen kokoa manuaalisesti. Napsauta kuvaketta, kuten näet alla olevassa kuvassa.
Nopea vinkki: Ajan säästämiseksi voit käyttää kehittäjätyökaluja sekä Google Chromessa että Mozilla Firefoxissa painamalla CTRL + SHIFT + C Windowsissa ja Cmd + VAIHTO + C macOS:ssä.
3. Käytä Googlen mobiiliystävällisyystestiä
Ei ole mikään salaisuus, että Google pitää mobiiliystävällisyyttä keskeisenä sijoitustekijänä. Ilmaisen mobiiliystävällisen testaustyökalun avulla voit testata nopeasti, pitääkö Google sivustosi täysin reagoivana.
Siirry osoitteeseen search.google.com/test/mobile-friendly, kirjoita verkkosivustosi URL-osoite sille varattuun tilaan ja napauta Testaa URL-osoite. Alla oleva kuva näyttää, miltä tämä vaihe näyttää.
Muutaman hetken kuluttua Google tarkistaa, onko sivustosi mobiiliystävällinen. Jos on, näet vihreän valintamerkin, jossa lukee “Sivua voi käyttää mobiililaitteella” seuraavasti:
Jos näin ei ole, näet punaisen varoituskuvakkeen, jossa lukee “Sivua ei voi käyttää mobiililaitteella”, kuten näet alla olevassa kuvassa.
4. Käytä Google Search Consolea
Google Search Console on korvaamaton hakukoneoptimointityökalu moniin eri syihin, varsinkin koska se voi tarjota arvokasta tietoa sivustosi mobiilikäytettävyydestä. Tarvitset verkkosivustosi yhdistettynä tähän ilmaiseen palveluun, jotta voit selvittää, onko verkkosivustosi mobiiliystävällinen.
Avaa Google Search Console ja siirry siihen Sivukokemus -välilehti, kuten alla olevasta kuvasta näet.
Saat välittömästi yleiskatsauksen siitä, kuinka moni sivustosi sivu tarjoaa hyvän käyttökokemuksen mobiililaitteilla. Napauta sitten Mobiilikäytettävyys saadaksesi enemmän tietoa verkkosivustosi mobiiliystävällisyydestä.
Jos mobiilikäytettävyyteen vaikuttaa ongelmia, löydät ne tämän näytön alareunasta. Google Search Console listaa kaikki ongelmat ja näyttää kuinka monta sivua ongelma koskee.
Kuten alla olevasta kuvasta näet, kaikki tämän esimerkin verkkosivut ovat mobiiliystävällisiä, joten Google Search Console näyttää nolla sivua, joihin ongelma vaikuttaa, vaikka sinun omasi voivat olla erilaisia.
5. Testaa suorituskykyä PageSpeed Insightsin avulla
Suunnittelu ja toimivuus eivät ole ainoita tekijöitä, jotka määrittävät verkkosivustosi mobiiliystävällisyyden. Sivusi voivat olla responsiivisia ja näyttää upeilta kaikilla laitteilla ja selaimilla, ja kaikki ominaisuudet voisivat toimia teknisesti, mutta jos lataaminen kestää ikuisuuden, se heikentää käyttökokemusta.
Helpoin tapa testata sivustosi mobiilitehokkuutta on Googlen PageSpeed Insights -työkalulla. Avaa työkalu siirtymällä osoitteeseen pagespeed.web.dev/. Kirjoita sitten URL-osoite ja napsauta Analysoida.
Täältä saat erittelyn tärkeistä sivun nopeustiedoista, jotka muodostavat niin kutsutut Google Core Web Vitals -tiedot, kuten näet seuraavassa kuvassa.
Sellaiset tekijät kuin suurin kontekstuaalinen maalaus (LCP), ensimmäisen syöttöviive (FID), kumulatiivinen asettelun muutos (CLS), ensimmäinen kontekstuaalinen maali (FCP), vuorovaikutus seuraavaan maaliin (INP) ja aika ensimmäiseen tavuun (TTFB) rooli mobiilin nopeuden suorituskyvyssä.
Onneksi Google PageSpeed Insights -työkalu tarjoaa Mahdollisuudet- ja diagnostiikkaosat, jotka paljastavat mobiililaitteiden (ja pöytätietokoneiden) ongelmat tai kehittämiskohteet. Suorituskykyongelmat on myös arvioitu asteikolla 100 kriittisillä alueilla, kuten saavutettavuus, suorituskyky, parhaat käytännöt ja hakukoneoptimointi.
Jokaisen pistemäärän alla näet luettelon ongelmista, jotka estävät sinua saamasta täydellistä 100 pistettä. Jos sivustosi ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi, siirry kohtaan Mahdollisuudet ja napsauta jokaista tilaisuutta paljastaaksesi hyödyllisiä ehdotuksia ja ohjeita sivustosi tämän osan parantamiseksi.
Tässä on kuva, jossa on esimerkki saavutettavuudesta:
Tässä on esimerkkikuva, jossa näkyy Mahdollisuudet- ja Diagnostiikka-osiot.
Verkkosivuston mobiiliystävällinen tarkistusyhteenveto
Toivottavasti pidit tästä oppaasta, joka vastaa kysymykseen “Onko verkkosivustoni mobiiliystävällinen?”
Kuten huomasit, on neljä ensisijaista tapaa tarkistaa, onko verkkosivusto mobiiliystävällinen, mukaan lukien manuaalinen selaimen ja laitteen testaus, Chromen ja Firefoxin kehittäjätyökalut, Googlen mobiiliystävällisyyden testaustyökalu, Search Console ja PageSpeed Insights. jotka kaikki ovat vapaasti saatavilla olevia menetelmiä mobiiliystävällisyyden analysointiin käyttäjille ja hakukoneoptimoijille.
Stephen Hockman on yrittäjä ja SEO Chatterin perustaja. Hän on erikoistunut hakukoneoptimointiin ja digitaaliseen markkinointiin ja on kiehtonut hakukoneoptimointia vuodesta 2005 lähtien. Hänen tavoitteenaan on jakaa parhaat vinkit ja uutiset hakukonemarkkinoinnista, jotta saat lisää liikennettä verkkosivustolle.