Seuraava artikkeli auttaa sinua: Takautuva katsaus kuluttajakäyttäytymiseen vuonna 2022 ja ennusteet vuodelle 2023
COVID-19-pandemia oli epäilemättä suuri sysäys teknologian kiihtymiselle ja muutoksille kuluttajien käyttäytymisessä. Trendit odotettiin, ja uusia käyttäytymismalleja ilmeni – ihmisten hakutavoista (Z-sukupolvi käyttää hakuihin enemmän TikTokia kuin Googlea) siihen, mitä ihmiset odottavat ostaessaan brändejä ja vuorovaikutuksessa niiden kanssa (kuten etsiessään tuotemerkkien todellisia tarkoituksia ja hyvä käyttökokemus). Lisäksi käyttäjien tutkalle on tullut uusia tekniikoita, kuten Metaversemikä aiheuttaa perusteellisia muutoksia kuluttajakäyttäytymiseen vuonna 2022 ja kiihtyviä trendejä vuodelle 2023.
Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät tutkimukset ja trendit käyttäjien ja kuluttajien käyttäytymisessä vuonna 2022 ja teemme ennusteita siitä, mitä odottaa (ja miten valmistautua) vuodelle 2023.
Ihmiset haluavat interaktiivisuutta, pelillistämistä ja monipuolista sisältöä
Vuonna 2022 digitaalinen markkinointi vauhditti uusia tapoja kuluttaa ja luoda sisältöä – kuten lyhyitä videoita kouluttaa ja tiedottaa yleisölle. Heidän joukossa, interaktiivista sisältöä osoittautui erittäin tehokkaaksi muodoksi erottaa tuotemerkit ja tehdä niistä mieleenpainuvia yleisölleen, pysyen kuluttajien mielessä.
Mukaan a kyselyyn Content Marketing Instituten (CMI) mukaan 88 % kyselyyn vastanneista markkinoijista sanoi, että interaktiivisella sisällöllä on erittäin tärkeä rooli heidän tuotemerkkiensä erottamisessa. Lisäksi kysely osoittaa, että interaktiivinen sisältö lisää sitoutumista 52,60 %, mikä vahvistaa kuluttajien kiinnostusta tähän erilaiseen sisältömuotoon.
Interaktiivisuuden ideaa vahvistaen markkinoiden suuret yritykset panostavat tämäntyyppiseen sisältöön vuonna 2022 houkutellakseen uusia asiakkaita ja ilahduttaakseen olemassa olevia. Kuten on asianlaita Spotify, joka osti Heardlen, kysymys ja vastaus peli musiikin ystäville. Pelin tavoitteena on, että kuulijat yrittävät arvata, mikä kappale on melodian ensimmäisten sekuntien aikana.
Spotifyn lisäksi Netflix vaikutti markkinoihin ostamalla a videopelistudio. Tämän strategian tarkoituksena oli tuoda pelejä suoratoistoalustalle rohkaisemalla ihmisiä paitsi katsomaan elokuvia ja TV-sarjoja, myös osallistumaan enemmän toimintaan ja luomaan täydellisemmän käyttökokemuksen.
Vuorovaikutus on ehdottomasti yksi vuoden 2023 vahvimmista trendeistä. Se auttaa yrityksiä tarjoamaan yleisölleen erilaisen kokemuksen, jättäen kuluttajien käsiin vallan valita, miten he haluavat kuluttaa tätä sisältöä, mikä lisää yhteyttä ja läheisyyttä brändien ja yleisön välille.
Monimuotoisuus, tasa-arvo ja osallisuus ovat myös tärkeitä asioita
Edustuksilla on edelleen vahva vaikutus kuluttajien ostopäätöksiin, etenkin Y- ja Z-sukupolviin, joita kutsutaan myös P-sukupolveksi (Purpose). Mukaan Globaali kuluttajapulssitutkimusAccenturelle tehdyn tutkimuksen mukaan tämä sukupolvi edustaa lähes 5 miljardia ihmistä.
Toisessa Adoben tekemässä kyselyssä38 % vastaajista sanoi todennäköisemmin kuluttavansa tuotteita ja palveluita brändeiltä, jotka osoittavat monimuotoisuutta mainoksissaan, ja 34 % on jo boikotoinut yritystä tai brändiä ainakin kerran, koska he eivät koe, että heidän identiteettinsä on edustettuna yritysmainoksissa tai toimia.
Toinen tärkeä seikka, kun puhumme osallisuudesta, on digitaalinen saavutettavuus. Tällä hetkellä noin 15 prosentilla maailman väestöstä on jokin vamma. Ja silti monet yritykset eivät ole vieläkään valmistautuneet palvelemaan tätä väestörakennetta.
Kyselyn tekijä englantilainen yritys Click-Away Pound osoitti, että 69 % vastaajista hylkää verkkosivustot saavutettavuuden puutteen vuoksi. Lisäksi 86 % sanoi kuluttavansa enemmän, jos verkkokaupat olisivat saatavilla.
Mielestäni on kiistatonta, kuinka paljon nykyinen sukupolvi välittää monimuotoisuudesta, tasa-arvosta ja digitaalisesta osallisuudesta. Jotta brändit todella tavoittavat yleisönsä, heidän on otettava tämä aihe vakavasti ja investoitava digitaaliseen saavutettavuuteen. Lain noudattamisen lisäksi se on tapa erottua kilpailijoistasi ja ylittää kuluttajien odotukset.
TikTok menee jopa Googlen edellä
Vuonna 2022 TikTok vakiintui nuorten ja aikuisten kuumeeksi ja pysyy erittäin vahvana digitaalisena trendinä ensi vuonna.
Videosovelluksen vahvuus on niin suuri, että se pärjää Googlen kanssa vastakkain hakujen tekemisessä. Tämä on mitä an Googlen itsensä julkaisema artikkeli osoitti, jossa se raportoi, että lähes 40 % Z-sukupolvesta suosii TikTok- ja Instagram-hakuja Googlen haku- ja karttaominaisuuksien sijaan.
Sovelluksen tehon myötä muiden sovellusten “tiktoksointi” sai yhä enemmän jalansijaa. Esimerkiksi Instagram priorisoi video kelojen kanssa, muuttaen syötteensä TikTokin kasvoksi tänä vuonna. YouTuben oli myös asetettava itsensä lyhyiden videoiden trendiin ja lanseerattu YouTube Shortsitjonka tarkoituksena on auttaa sisällöntuottajia kiinnittämään yleisön huomion lyhyemmillä videoilla.
Siksi markkinoijana sinun on pysyttävä tarkkaavaisena TikTokin ja alustan julkaisemien uutisten suhteen, koska se jatkaa trendien määrittämistä vuonna 2023.
Tietoturva oli myös tärkeää ja on edelleen huolenaihe vuonna 2023
Keskustelua yksityisyydestä digitaalisessa ympäristössä, kolmannen osapuolen evästeiden loppuminenja kasvava huoli LGPD:stä valtasi virastojen ja tuotemerkkien markkinointisektoreita.
Adoben julkaisema tutkimusLähes 6 000 kuluttajaa ja yli 900 johtajaa EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka) osoittivat, että 70 prosenttia kuluttajista on huolissaan siitä, miten yritykset käyttävät tietojaan.
Lisäksi tutkimuksen mukaan 67 % vastaajista aikoo lopettaa ostamisen tuotemerkeiltä, jotka käsittelevät heidän tietojaan väärin. Siksi tietosuojapolitiikkaan tulisi suhtautua vakavammin vuonna 2023.
Brändiin luottavilla asiakkailla on tapana suositella sitä ystävilleen, toistaa ostoksia ja ryhtyä yrityksen mainostajiksi sosiaalisessa mediassa. Tämä brändien ja käyttäjien välinen luottamussuhde on varmasti ensi vuoden trendi (ja pakollinen).
(Hyvä) Sisältö on edelleen tärkeä
Mukaan Googlen tekemä tutkimus, 87 % sisällön katsojista sanoo, että hyvä sisältö on henkilökohtaista ja osuvaa. Toisin sanoen hyvä sisältö toimittaa sen, mitä käyttäjä todella etsii, nopeasti ja laadukkaasti, mikä edistää hyvän kokemuksen yleisölle.
Siksi säännöllisen sisällön tekeminen ilman määriteltyä strategiaa ei enää nykyään riitä. Brändien on huolehdittava yhteyden luomisesta yleisöönsä sisällön kautta, joka tuottaa yhä enemmän a yhteisöllisyyden tunnetta ja kuuluminen.
Täten, Googlen käyttäjilleesimerkiksi hyvä sisältö on heille merkityksellistä, älyllisesti ja aistinvaraisesti stimuloivaa ja lopuksi emotionaalisesti kaikuvaa.
Entä metaversumi?
Emmehän voineet katsoa taaksepäin kuluttajakäyttäytymistä vuonna 2022 mainitsematta Metaversea, vai mitä?
Itse asiassa se ei ole vain Metaverse, vaan uudet tekniikat, kuten virtuaalitodellisuus, NFT:t, lohkoketju ja monet muut, ovat yleistyneet yhä enemmän.
Vuonna 2022 suuret brändit pyrkivät tavoittamaan kuluttajansa näiden uusien digitaalisten elämysten kautta. Yksi esimerkki on Coachellan tapausjoka kahden vuoden tauon jälkeen pandemian vuoksi palasi tämän vuoden huhtikuussa ja sisälsi useita uusia ominaisuuksia, joiden tavoitteena oli innovoida ja luoda merkityksellisiä elämyksiä yleisölleen.
Perinteisempiä yrityksiä, kuten Walmartovat myös heittäytyneet Metaverseen, pyrkien tavoittamaan nuorempaa yleisöä luoden virtuaalisia tiloja, jotka tarjoavat interaktiivista sisältöä ja eksklusiivista viihdettä asiakkailleen.
Oletko koskaan ajatellut brändisi tulevan tähän maailmaan?
Lyhyesti…
Kahden vaikean vuoden jälkeen kuluttajakäyttäytyminen ja prioriteetit ovat muuttuneet, ja vuosi 2023 lupaa olla vuosi, jolloin useimmat vuonna 2022 alkaneet trendit konsolidoituvat.
Siksi on olennaista, että brändit luovat vilpittömän yhteyden yleisöönsä, varmistavat todella tietoturvan ja tarjoavat laadukasta, kattavaa ja monipuolista digitaalista sisältöä uskomattomilla kokemuksilla kuluttajille missä tahansa he ovatkin.