Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Veren happivalvonnan tulevaisuus on puhelimesi kamerassa

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Veren happivalvonnan tulevaisuus on puhelimesi kamerassa

Älypuhelimet pystyvät jo nyt tekemään hienoja terveyskeskeisiä temppuja. Askellaskennasta ja unen seurannasta pulssin ja hengitystiheyden mittaamiseen taskussasi oleva puhelin on varsin tehokas terveyden seurantalaite. Nyt Washingtonin yliopiston tutkijaryhmä pyrkii lisäämään veren happitason mittauksen tuohon temppupussiin.

NJP Digital Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa tiimi kertoo mitä se kutsuu “ensimmäiseksi kliiniseksi kehitysvalidaatioksi älypuhelimen kamerapohjaisessa SpO2-anturijärjestelmässä”. Yksinkertaisesti sanottuna tiimi kehitti algoritmin ja osoitti, että älypuhelimet pystyivät mittaamaan veren happisaturaatiotason samalle perustasolle kuin Food and Drug Administration (FDA) on hyväksynyt käsikauppaa saaville pulssioksimetreille.

Washingtonin yliopisto

Virasto suosittelee viitteeksi, että pulssioksimetrin pitäisi pystyä mittaamaan SpO2-tasoja jopa 70 %. Osana tutkimusta, johon osallistui kuusi vapaaehtoista, ryhmä osoitti, että vähintään 70 prosentin veren happitaso voidaan mitata lähes 80 prosentin tarkkuudella yksinkertaisesti asettamalla sormi älypuhelimen kameran ja viereisen salaman päälle.

Uusin läpimurto ylittää kaksi kriittistä haastetta. Ensinnäkin tämä menetelmä ei vaadi käyttäjää pidättämään hengitystään. Toiseksi aikaisemmat älypuhelimeen perustuvat SpO2-mittausmenetelmät pystyivät mittaamaan vain 85 %:n lattian, mutta tutkijoiden kehittämä uusi algoritminen menetelmä voi koskettaa samaa lähtötasoa kuin lääketieteelliset pulssioksimetrit.

Washingtonin yliopisto

Tässä käytetty tekniikka ei eroa kovinkaan paljon siitä, mitä SpO2-anturit tekevät älykelloissa, kuten Apple Watch Series 8 ja Samsung Galaxy Watch 5. Kun salama valaisee verisuonten läpi kulkevan veren polun, valon absorptionopeus muuttuu, ja nämä vaihtelut käsitellään sitten mukautetun algoritmin avulla veren happisaturaatiotason mittaamiseksi.

Puhelinkeskeinen terveyden seuranta tulevaisuus

“Tietomme osoittavat, että älypuhelimet voisivat toimia hyvin kriittisellä kynnysalueella”, toteaa toinen pääkirjoittaja Jason Hoffman. Yksi älypuhelimien käytön suurimmista eduista veren happisaturaatiotason mittaamiseen on se, että ne ovat saatavilla. Lisäksi menetelmä ei ole riippuvainen hienosta usean kameran asennuksesta tai mukautetusta laitteistosta. Se tarvitsee vain kamera-anturin, joka istuu LED-salaman vieressä takana.

🔥 Empfohlen:  IndiGo Airlines -tapaustutkimus: historia, nykyisyys ja tulevaisuus
Dennis Wise / Washingtonin yliopisto

On myös paljon helpompaa lähettää SpO2-tiedot lääketieteen asiantuntijalle älypuhelimesta kuin ottaa mittaus älykellolla, muodostaa pariliitos puhelimeen kumppanisovelluksen kautta, synkronoida tiedot ja sitten lähettää ne. SpO2-tasojen tarkkaileminen on erittäin tärkeää näinä päivinä, kun elämme COVID-19:n runtelemassa maailmassa.

Tiimi on avoimen lähdekoodin luonut koko tietojoukon, jotta muut kiinnostuneet osapuolet voivat laajentaa sitä. Tämä on jälleen ratkaisevaa, koska tutkimukseen sisältyi tietoja, jotka kerättiin vain kuudesta ihmisestä, joista viisi oli valkoihoisia ja vain yksi oli afrikkalaista syntyperää.

Tarvitaan enemmän monimuotoisuutta ja laajempaa vapaaehtoisverkostoa taustajärjestelmän hienosäätämiseksi ja älypuhelinpohjaisten SpO2-mittausten tarkkuuden ja tasapuolisuuden tekemiseksi. Älykellot, kuten Apple Watch, ovat jo osoittaneet virhehaavoittuvuutta ei-valkoisten tai tatuoitujen ja lihavien vartalotyyppien kohdalla.