Gekissimo.net - Opi ansaitsemaan rahaa webilläsi Internetissä!

Windows 11 vs. Windows 10: onko vihdoin aika päivittää?

Seuraava artikkeli auttaa sinua: Windows 11 vs. Windows 10: onko vihdoin aika päivittää?

Windows 11 on Windowsin uusin versio, ja se on yksi parhaista julkaistuista Windows-versioista. Konepellin alla se on kuitenkin hyvin samanlainen kuin Windows 10. Olemme vertailleet Windows 11:tä ja Windows 10:tä pisteestä toiseen vastataksemme yhteen kysymykseen: Pitäisikö sinun päivittää uusimpaan Windows-käyttöjärjestelmään?

Käsittelemme suurimmat erot Windows 11:n ja Windows 10:n välillä, mukaan lukien kuinka Windows 11 2H22 -päivitys muuttaa asioita. Ennen kuin sukeltaa, muista, että Microsoft ei enää myy uusia Windows 10 -lisenssejä. Jos olet päivittämässä vanhemmasta Windows-versiosta, sinun on siirryttävä suoraan Windows 11:een.

Windows 11 vs. Windows 10: mitä uutta

Windows 11

Vaikka Windows 11 näyttää vain Windows 10:n uudelta versiolta, käyttöjärjestelmä sisältää paljon uusia ominaisuuksia. Mukana on suhteellisen pieniä muutoksia, kuten uusi Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkki, sekä joitain määrittäviä ominaisuuksia, kuten tuki Android-sovelluksille Windows 11:ssä.

Parempi muotoilu ja ominaisuudet

Arif Bacchus/ Digital Trends

Windows 11 tekee suuren visuaalisen poikkeaman Microsoftille. Uudessa käyttöjärjestelmässä Microsoft keskittää tehtäväpalkin ja Käynnistä-valikon näytölle. Tämä saa sen näyttämään hieman enemmän macOS:ltä ja ChromeOS:ltä. Voit kuitenkin siirtää sen takaisin vasemmalle, jos haluat.

Mutta jos haluat kiinnittää tehtäväpalkin näytön oikealle tai vasemmalle puolelle, meillä on huonoja uutisia. Et voi enää tehdä sitä alkuperäisesti, koska Windows 11:ssä tehtäväpalkki pysyy vain pohjassa. Maksulliset kolmannen osapuolen sovellukset, kuten Start11, voivat kuitenkin muuttaa sitä, jos haluat.

Pääasiallisen visuaalisen muutoksen lisäksi Windows 11:ssä on pyöristetyt ikkunoiden kulmat, uudet sovelluskuvakkeet ja uudet Fluent Emojit, jotka ovat yksinomaan Windows 11:ssä. Windows 11 ei kuitenkaan ole nähnyt 3D-emojit, joita Microsoft kiusoitti ensimmäisen julkaisun aikana.

Mukana on myös useita pieniä lisäyksiä, mukaan lukien live-tekstitykset selaimellesi ja Focus-tila, joiden avulla voit mukauttaa ilmoitusasetuksia tietylle ajalle työskennellessäsi.

Yksi suuri alue, johon Microsoft on keskittynyt, on File Explorer. Uusin päivitys lisää välilehtiä, ja Microsoftin kerrotaan valmistelevan suurta File Explorerin uudelleensuunnittelua vuonna 2023. Tämän uudelleensuunnittelun sanotaan tuovan Microsoftin palvelut ja OneDriven File Exploreriin sekä uuden tietovalikon, kun valitset tiedoston tai kansion.

Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkki

Arif Bacchus/ Digital Trends

Jos tarkastelet eroja Windows 11:n ja Windows 10:n välillä, suurimmat niistä ovat Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkki.

Käynnistä-valikosta alkaen Windows 11:ssä se on hieman yksinkertaisempi. Näet vain staattisen luettelon sovelluksista ja sen jälkeen suosituimmat asiakirjasi alareunassa. Kriittisesti Live Tiles on poissa Windows 11:stä, mikä saa Käynnistä-valikon näyttämään paljon siistimmältä.

Mitä tulee tehtäväpalkkiin, Microsoft on kutistanut hakukentän kuvakkeeksi ja poistanut myös Cortana-toiminnot Windows 11:stä. Nyt löydät Microsoft Teamsille tarkoitetun kuvakkeen tehtäväpalkista, joka on integroitu Windows 11:een. Voit kuitenkin vapaasti poistaa kuvakkeen, jos et käytä Teamsia.

Toinen suuri muutos sisältää myös sään siirtämisen tehtäväpalkissa näytön vasempaan reunaan. Tämä tunnettiin nimellä Uutiset ja kiinnostuksen kohteet Windows 10:ssä, mutta Windows 11:ssä se korvataan widgeteillä (lue yhteenveto parhaista Windows 11 -widgeteistä). Näet edelleen sään, mutta näet myös muita asioita, kuten suosikkiuutisi, urheilutulokset, liikennetiedot ja paljon muuta.

Windows 11 esittelee myös virtuaaliset työpöydät, joiden avulla voit ylläpitää erillisiä työpöytätyötiloja työtä, pelaamista tai mitä tahansa muuta varten.

🔥 Empfohlen:  Intel Arc Alchemist voi antaa sinun ylikellottaa käytännössä ilmaiseksi

Android-sovellusten integrointi

Windows 11:n ja Windows 10:n sovelluskaupat perustuvat samaan suunnitteluun. Silti Windows 11:n sovelluskauppa tuo tuen Android-sovelluksille Amazon Appstoren kautta. Vain tiettyjä Android-sovelluksia tuetaan, joten muista lukea oppaamme Android-sovellusten asentamisesta Windows 11:een.

Windows 10:ssä Microsoft sisältää enemmän sovellustyyppejä Universal Windows Platformin (UWP) ulkopuolella Windows 11:ssä. Voit edelleen käyttää UWP:tä, mutta nyt myös Win32-sovelluksia, kuten Firefox ja Epic Games Store.

Parannetut peliominaisuudet

Jacob Roach / Digital Trends

Jos haluat parhaan Windows-käyttöjärjestelmän pelaamiseen, Windows 11 on sinua varten. Viimeaikaiset Windows 11 -päivitykset sisälsivät optimointeja pelien pelaamiseen ikkunatilassa, ja se tukee ominaisuuksia, kuten Auto HDR ja DirectStorage – tuleva ominaisuus, joka auttaa pelejä lataamaan alle sekunnissa.

Jotkut näistä ominaisuuksista, kuten DirectStorage, ovat saatavilla myös Windows 10:ssä. Microsoft on tehnyt selväksi, että pelaaminen on suuri painopiste Windows 11:ssä, joten se on nyt parempi alusta pelaajille, varsinkin kun jotkin suorituskykyvirheet on korjattu. PC-pelaajat päivittävät Windows 11:een joukoittain, joten se on hyvä merkki.

Microsoft vahvisti, että vuoden 2022 Windows 11 -päivityksessä oli joitain ongelmia pelaamisen kanssa, erityisesti Nvidia GPU:iden kanssa. Tämä ongelma on sittemmin ratkaistu, joten jos olet viivytellyt päivittämistä, voit tehdä sen nyt ilman suorituskyvyn heikkenemistä.

Snap Layouts ja moniajo

Arif Bacchus/Digital Trends

Windows 11:n moniajoparannukset ovat ainutlaatuisia; niitä ei siirretä takaisin Windows 10:een. Windows 11:ssä voit parantaa moniajoa ja järjestelmän suorituskykyä Snap Layouts -toiminnolla, joka ryhmittelee ikkunat ja tallentaa ne tehtäväpalkkiin. Tämä on saatavilla Windows 10:ssä, mutta Windows 11 helpottaa Snap Layoutsin käyttöä ja tarjoaa enemmän määrityksiä. Microsoft on myös päivittänyt Snap Layoutsiin entistä enemmän toimintoja sen julkaisun jälkeen.

Windows 11 ratkaisee suuren ongelman myös usean näytön asetuksissa. Windows 11 muistaa, kuinka ikkunat olivat ulkoisessa näytössä, ja tallentaa ne siihen tilaan, kun irrotat näytöstä ja liität sen sitten takaisin. Tämä on yksi ärsyttävimmistä Windows 10:n ongelmista, joihin Windows 11 vihdoin korjaa.

Tehostettu tablettitila

Windows 10:ssä on perinteinen tablettitila, jonka avulla tietokoneesi siirtyy koko näytön Käynnistä-valikkokokemukseen. Windows 11:ssä tämä poistetaan. Sen sijaan Windows 11 käyttäytyy enemmän kuin iPad, jossa kun vaihdat laitteesi tabletiksi, asioita on helpompi koskea. Se sisältää uusia eleitä Käynnistä-valikon avaamiseen, ikkunoiden hylkäämiseen ja paljon muuta, joista mikään ei ole Windows 10:ssä.

Lisäksi Windows 11 tuo syvempiä kynätoimintoja. Voit edelleen käyttää Whiteboardia visuaaliseen yhteistyöhön, mutta Windows 11 tukee myös jopa neljää sovelluksen pikakuvaketta kynälläsi.

Myös ääninavigointia on parannettu Windows 11:ssä, joten voit käyttää ääntäsi sovellusten käynnistämiseen, näppäimistön ja hiiren syötteiden syöttämiseen, käyttöjärjestelmän ohjaamiseen ja periaatteessa kaikkeen muuhun, mitä tarvitset. Lyhyesti sanottuna Windows 11:n avulla voit hallita käyttöjärjestelmää täysin äänelläsi.

Esitys

on hienoa, jos välität suorituskyvystä. Microsoft puhui Windows 11:n suorituskyvyn eduista ja optimoinnista YouTube-videossa.

Microsoftin mukaan Windows 11 tekee paljon työtä muistinhallinnassa suosiakseen etualalla avoinna olevia ja käynnissä olevia sovellusikkunoita. Tämän pitäisi varmistaa, että he saavat enemmän suorittimen tehoa muihin järjestelmäresursseihin nähden. Windows 11 myös keskeyttää osan RAM-muistissa olevista tiedoista, kun tietokoneesi nukkuu, mikä auttaa sitä heräämään lepotilasta 25 % nopeammin kuin Windows 10.

Microsoft on lisännyt suorituskyvyn parannuksia julkaisun jälkeen. Helmikuussa Windows 11 sai päivityksen, joka nosti esimerkiksi SSD-nopeuksia.

🔥 Empfohlen:  Pohjoiskorealaiset hakkerit tekevät väärennettyjä työtarjouksia varastaakseen tärkeitä tietoja

Windows 11 on näppärämpi kuin Windows 10, mutta erot ovat pieniä tosielämän käytössä. Windows 11:n erilaiset optimoinnit auttavat sitä toimimaan nopeammin heikoimmissa kannettavissa tietokoneissa, mutta Windows 10:n suorituskyvystä ei luovuta.

Yhteistyötä ja etätyötä

Microsoft

Voit käyttää Windows 11:tä tai Windows 10:tä etätyöskentelyyn, mutta Windows 11:n yhteistyöominaisuudet ovat paljon parempia. Se tukee taustan epäterävyyttä, katsekontaktin säätöä kokouksia varten ja automaattista kehystystä – joista mikään ei ole Windows 10:ssä.

Nämä tekoälyllä toimivat ominaisuudet ovat saatavilla Microsoft Teamsin kautta, mutta osa niistä saattaa riippua tietokoneesi laitteistosta.

Pitäisikö sinun päivittää Windows 11:een?

Uusimpana Windows-versiona Windows 11 on paras valinta useimmille ihmisille. Sen uudet ominaisuudet tuovat kuitenkin myös joitain rajoituksia, jotka vaikeuttavat joitain päivityksiä, etenkin vanhemmissa tietokoneissa.

Päivitys Windows 11:een

Windows 11:een päivittäminen on yksinkertaista, mutta saatat olla huolissasi, jos olet käyttänyt Windows 10:tä. Kuten Windows 11:n asennusoppaassamme kerromme, useimmat tietokoneet voivat päivittää Windows 10:stä ilmaiseksi yksinkertaisella Windows päivitys. Suosittelemme käyttämään tätä reittiä, jotta vältytään haitallisilta Windows 11 -asennusohjelmilta, jotka voivat ilmaantua hakukoneisiin.

Microsoft on saanut Windows 11:n käyttöönoton päätökseen, joten mikä tahansa tietokone, jossa on tuettu laitteisto, voi päivittää ilmaiseksi. Sinulla on vain 10 päivää aikaa vaihtaa Windows 11:stä Windows 10:een päivityksen jälkeen. Sen jälkeen sinun on suoritettava puhdas asennus (poista kaikki tietosi) päivittääksesi versiota. Jos olet tekninen tyyppi, voit myös kokeilla Windows 10:n ja Windows 11:n kaksoiskäynnistämistä pienellä riskillä.

Vaikka Windows 11:ssä on paljon uusia ominaisuuksia, Microsoft poisti myös joitakin Windows 10:ssä saatavilla olevia ominaisuuksia. Et voi enää synkronoida työpöydän taustakuvaa. Internet Explorer ja Math Input -paneeli ovat poissa; ja muutama sovellus on myös poistettu. Nämä sovellukset ovat 3D Viewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D ja Skype. Kaupasta niitä kuitenkin löytyy. Microsoftilla on täydellinen luettelo, jos olet huolissasi.

Järjestelmävaatimukset ja yhteensopivuus

Arif Bacchus/Digital Trends

Ainoat päivityksen esteet ovat Windows 11 -järjestelmävaatimukset. Tarvitset viimeisimmän Intelin 8. sukupolven prosessorin tai AMD Ryzen 2000 (tai uudemman) prosessorin ja tuen järjestelmässäsi TPM 2.0:lle. TPM on pohjimmiltaan nykyaikaisten tietokoneiden laitteistoturvaprosessori. Lähes kaikki pöytäkoneet ja kannettavat tietokoneet tukevat TPM 2.0:aa, mutta muista tarkistaa TPM:ää tukevien emolevyjen luettelo, jos rakensit oman tietokoneesi. Windows 10:ssä ei ole tätä rajoitusta mukautetuille tietokoneille.

Voit teknisesti asentaa Windows 11:n laitteistoon, jota ei tueta, mutta emme suosittele sen tekemistä. Microsoft saattaa lopettaa sellaisten järjestelmien tukemisen, joita ei ole sertifioitu Windows 11:lle, etkä ehkä saa enää tärkeitä tietoturvapäivityksiä (vaikka Microsoft on julkaissut Windows 11 -päivityksiä ei-tuetuille laitteille julkaisun jälkeen).

Jos tietokoneesi on yli 4 vuotta vanha, on hyvä mahdollisuus, että Windows 11 ei tue sitä. Se saattaa olla ratkaiseva tekijä sen ja Windows 10:n välillä.

Tuki- ja päivitysjakso

Windows 11 erosi Windows 10:n puolivuosittaisesta päivityksestä yhden vuosittaisen päivityksen hyväksi. Se on aivan kuin macOS. Microsoft on sitoutunut tukemaan Windows 10:tä vuoteen 2025 asti, ja se ilmoitti äskettäin, että myös Windows 10 saa vain kerran vuodessa päivitykset. Suuren vuosipäivityksen lisäksi Windows 11 näkee pienempiä ominaisuuksia ympäri vuoden.

🔥 Empfohlen:  Onko Tiktok turvallinen 12-vuotiaille

Uusin Windows 11 2022 -päivitys määrittää tahdin, miltä nämä vuosipäivitykset näyttävät. Se on täynnä ominaisuuksia, varsinkin verrattuna Windows 10 -aikakauden hitaaseen päivitysvauhtiin.

Tämä päivitys sisältää kaiken pienistä käyttöliittymän parannuksista Käynnistä-valikkoon ja täysin uusiin sovelluksiin, kuten Clipchamp. Esteettömyysominaisuudet ovat pakollisia joillekin, ja on jopa joitakin tärkeitä Windows 10 -ominaisuuksia, jotka ovat vihdoin siirtyneet Windows 11:een – kuten kansiot Käynnistä-valikossa. Se tuntuu monella tapaa Windows 11:n versiolta, jonka olisi pitänyt julkaista viime vuonna.

Microsoft jatkaa Windows 10:n tukea 14. lokakuuta 2025 asti. Se kuitenkin lopetti uusien Windows 10 -lisenssien myynnin vuoden 2023 alussa. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on jo Windows 10, saat tukea vielä parin seuraavan vuoden ajan. . Jos kuitenkin haluat päivittää vanhemmasta versiosta, sinun on siirryttävä suoraan Windows 11:een.

Bugeja

Windows 11 on nähnyt kohtuullisen osuutensa virheistä, kun taas paljon vanhempi Windows 10 on vakaampi. Microsoft on kuitenkin korjannut nopeasti uusimman käyttöjärjestelmänsä ongelmat. Olemme nähneet virheen, joka luo tuhansia tyhjiä kansioita File Explorerissa, sekä virheen, joka hidastaisi SSD-nopeuksia huomattavasti.

Yhdessä vaiheessa Microsoft suositteli yhtä Windows 11 -päivitystä vastaan, ja käyttöjärjestelmä on nähnyt lukuisia ongelmia AMD-prosessorien kanssa. Microsoft on korjannut kaikki nämä ongelmat, mutta on turvallista olettaa, että Windows 11 sisältää enemmän virheitä kuin Windows 10, vaikka Microsoft korjaa ne nopeasti.

On kuitenkin olemassa yksi Windows 11 -ongelma, joka liittyy muistivuotojin. Kuten olemme vahvistaneet ja testannut, Windows 11 voi viedä ylimääräistä RAM-muistia, kun avaat useita File Explorerin esiintymiä. Se ei koskaan vapauta RAM-muistia, kun suljet File Explorerin, ja järjestelmä kuluttaa ylimääräisiä resursseja. Tämä ei ole kaikkien ongelma, ja se on ollut myös Windows 10:ssä jonkin aikaa, mutta se on huomattava ongelma – vähintäänkin.

Käsittelimme vain muutamia Windows 11:n ongelmia aiemmin, mutta Windows 11:n vikojen seuranta on loistava tapa. Windows-käyttäjät voivat aina ilmoittaa uusista virheistä Feedback Hub -sovelluksessa. Jos lajittelet uuden tai alkunsa mukaan, näet kaikki pienet Windows 11 -virheet, joita emme voi mitenkään laittaa yhteen viestiin. Joten jos haluat todella nähdä, mitä siellä tapahtuu, etsi Windows 11 -palautetta Windows 10 -tietokoneesi sovelluksesta.

Onko Windows 11 sen arvoinen?

Microsoft Surface Pro 9

Windows 11 on päivityksen arvoinen useimmille ihmisille. Se sisältää laajan valikoiman uusia ominaisuuksia, suorituskyvyn parannuksia ja suunnittelumuutoksia. Uusimpana Windows-käyttöjärjestelmänä se saa yleensä enemmän huomiota kuin Windows 10.

Myöskään Windows 11:een päivittämisessä ei ole liikaa riskejä. Pienellä suunnittelulla voit helposti poistaa Windows 11:n ja palata takaisin Windows 10:een. Uusimman saatavilla olevan päivityksen ansiosta ei ole koskaan ollut järkevämpää kokeilla sitä.

Table of Contents